12:58 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1004)
0 02
Βρείτε μας

Για το δυσοίωνο σενάριο αύξησης των κρουσμάτων έως και 800 ημερησίως μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Για ενδεχόμενο διπλασιασμό κρουσμάτων κορονοϊού έως τον Δεκέμβριο, στην περίπτωση που δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα, μίλησε ο καθηγητής Περιαυτολογικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο OPEN. 

«Πηγαίνουμε προβλέψιμα ανησυχητικά» είπε χαρακτηριστικά. 

«Τα μοντέλα προβλέπουν ότι, από τη στιγμή που θα μπούμε σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, σε κρύο, θα είναι μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα του ιού και μεγαλύτερη η πίεση. Με αποτέλεσμα από το τέλος Οκτωβρίου να έχουμε αύξηση κρουσμάτων, στα 400, τον Νοέμβριο παραπάνω και τον Δεκέμβριο ακόμα παραπάνω, αν δεν υπάρξουν μέτρα».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως «από τα τέλη Οκτωβρίου θα πλησιάζουμε τα 400, αλλά από τον Νοέμβριο θα έχουμε ξεπεράσει τα 400 κι εκεί στον Δεκέμβριο θα έχουμε φτάσει τα 700 και παραπάνω, αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο» για τη συγκράτηση της διασποράς κι «αν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων τον Δεκέμβρη».

«Ο αγώνας με την COVID-19 είναι ένας πολυδιάστατος αγώνας, επηρεάζει σημαντικά τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνική λειτουργία, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως ο χρόνος δεν έχει το ίδιο ειδικό βάρος ανάλογα με την εποχή. Δηλαδή κάτι που είναι σήμερα σταθεροποιημένο, από Οκτώβρη και Νοέμβρη δεν θα είναι πλέον σταθεροποιημένο γιατί θα έχουν αλλάξει οι συνθήκες» εξήγησε.

«Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά. Αν διατηρούσαμε την τηλεργασία στο 75%, όπως είχαμε προτείνει από τα τέλη Αυγούστου, θα ήμασταν ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση» σχολίασε σε σχέση με τα ενδεχόμενα μέτρα.

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας μέσα-έξω, τόνισε πως όσο πιο κρύος γίνεται ο καιρός, τόσο πιο εύκολη θα είναι να γίνει, θα νιώθουμε λιγότερη δυσφορία. Άρα, κάτι τέτοιο, από μέσα Οκτωβρίου, θα βοηθούσε σημαντικά» τόνισε.

Αναφορικά με τα σχολεία, σημείωσε: «Πρέπει να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών. Να βρεθούν χώροι στους δήμους. Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό, εκεί είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κτλ.)».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1004)
Tags:
Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, COVID-19, κρούσματα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK