05:47 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Βελτιωμένο, αλλά με απουσία της λέξης «κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας παρουσιάζεται το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σε μάχη για γερά νεύρα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, καθώς Αθήνα και Λευκωσία έθεσαν «μπλόκο» στο προσχέδιο συμπερασμάτων, διότι θεωρούν πως «θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη είχαν και έκτακτη σύσκεψη για να αρθεί το «αδιέξοδο».

Πριν λίγο, ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος μιλώντας στο Politico επεσήμανε πως οι ηγέτες θα συζητούσαν τώρα άλλα θέματα κατά το δείπνο.

«Θα επιστρέψουν σε ένα δεύτερο προσχέδιο, το οποίο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, μετά το δείπνο» τόνισε η ελληνική πηγή.

Όπως αναφέρεται, το δεύτερο υπό συζήτηση σχέδιο έχει μια παράγραφο με έντονη διατύπωση για την Τουρκία, ωστόσο δεν αναφέρει τη λέξη «κυρώσεις».

Από την άλλη, ένας Κύπριος αξιωματούχος τόνισε ότι οι συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία μπορεί να συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή.

Το πρώτο προσχέδιο και οι αντιπροτάσεις της Αθήνας

Πάντως, η ελληνική πλευρά περιμένει νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία.

Το προσχέδιο που απέρριψε η Ελλάδα ανέφερε ότι: «Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου». 

Συνεχίζει: «Με την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρόταση του Σαρλ Μισέλ καλώντας σε «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Επιπλέον, το κείμενο «χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής στοιχεία, σύμφωνα με το STAR:

  • «Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία».
  • «Οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως».
  • «Όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών - κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».
  • Προσθέτει τη φράση: «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».
  • Αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη "mavi vatan" δεν συνάδουν με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».
Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τουρκία, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, Σύνοδος Κορυφής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK