09:33 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1126)
0 01
Βρείτε μας

Ανησυχία σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων εκφράζουν επιστήμονες, ζητώντας την τήρηση των μέτρων και την επίδειξη εγρήγορσης.

Την ανησυχία τους σχετικά με τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας εκφράζουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του ιού στους ηλικιωμένους τρόφιμους.

Ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, έκρινε ως «μοιραία» το να εμφανιστούν κρούσματα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, εφόσον, όπως εξήγησε, «ο κορονοϊός έχει διασπορά στην κοινωνία». 

Μιλώντας στο MEGA εξέφρασε την ανησυχία του διότι αν ο ιός εισχωρήσει σε αυτές τις δομές, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τους φιλοξενούμενους.

«Απαιτείται εγρήγορση από την ιδιοκτησία των δομών, από το προσωπικό και τους γιατρούς αλλά και από εμάς για να ιχνηλατήσουμε και να προστατέψουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας που ζουν εκεί».

Όπως τόνισε, τα υγειονομικά πρωτόκολλα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο για να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες διασποράς. Παράλληλα, συνέστησε στο προσωπικό να είναι ακόμη πιο σχολαστικό και να αποφεύγει τον συγχρωτισμό.

Βατόπουλος: Να προσέξουν όσοι ζουν ή εργάζονται σε τέτοιες δομές

Την ίδια παρατήρηση έκανε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως το χαρακτηριστικό της επιδημίας αυτές τις μέρες είναι «η μεγάλη αύξηση των δομών στις οποίες παρατηρούνται κρούσματα». 

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό και να προσέξουν όσοι ζουν ή εργάζονται σε τέτοιες δομές» δήλωσε και αναφέρθηκε στο πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός, ειδικά από ασθενείς που είναι ασυμπτωματικοί.

Κάλεσε τους ιδιοκτήτες κλειστών δόμων, όπως τα γηροκομεία, να κάνουν ό,τι μπορούν για να προφυλάξουν τις δομές τους. Ο εκάστοτε ιδιοκτήτης «να κάνει ό,τι μπορεί να κρατήσει τον κορονοϊό μακριά από τη δομή του» τόνισε. 

Συμπλήρωσε πως τα τεστ στους εργαζόμενους και τροφίμους είναι καλά, αλλά από μόνα τους δεν είναι αρκετά. «Ο τρόπος οργάνωσης να είναι τέτοιος ώστε να προφυλάσσει τον κόσμο» είπε.

Λήξη συναγερμού στα Ιωάννινα

Να υπενθυμιστεί πως σήμερα έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα από τα τεστ που υποβλήθηκαν οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία στα Ιωάννινα μετά τον εντοπισμό κρούσματος μεταξύ των εργαζομένων.

Εργαζόμενος του γηροκομείου «Ζωσιμαδών», ο οποίος επισκέπτεται και τον οίκο ευγηρίας «Ζωγράφειο», βρέθηκε θετικός στον ιό σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές.

Ευτυχώς, όμως, τα 50 δείγματα που ελήφθησαν από όλους όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, βρέθηκαν αρνητικά στην COVID-19.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1126)
Tags:
Αλκιβιάδης Βατόπουλος, οίκος ευγηρίας, γηροκομείο, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK