14:28 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Αντιμέτωποι με χρέη, διαρρήξεις καθώς και πολλά ακόμη προβλήματα είναι οι Σέρβοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων.

Οι Σέρβοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα υφίστανται τεράστιες ζημιές λόγω της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Πάνω από 5.000 διαμερίσματα και σπίτια στην Ελλάδα ανήκουν σε Σέρβους πολίτες, οι οποίοι αυτόν τον καιρό δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς τους. Τα χρέη μαζεύονται εδώ και μήνες. Την ίδια στιγμή, έχουν καταγραφεί διαρρήξεις και κλοπές σε σερβικά σπίτια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Από τον Ιούλιο, οι Σέρβοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα προσπαθούν να εξηγήσουν στις ελληνικές Αρχές ότι δεν είναι απλοί τουρίστες, αλλά έχουν περιουσία στη χώρα. Είχαν επικοινωνήσει με την ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι και τα υπουργεία στην Αθήνα, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Τα μέλη της ομάδας στο Facebook «Η Ελλάδα από πρώτο χέρι» έχουν ιδρύσει έναν σύλλογο και προσέλαβαν δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη. Αναζητούν λύση η οποία θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο.

«Δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τους απλούς τουρίστες»

Τα περισσότερα ακίνητα των Σέρβων βρίσκονται στις βόρειες περιοχές της χώρας, κοντά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Πελοπόννησο και τα νησιά.

«Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε επειδή ως ιδιοκτήτες ακινήτων έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση όπως οι απλοί τουρίστες από τη στιγμή που πληρώνουμε φόρους σε αυτή τη χώρα. Αρκετοί έχουν αγοράσει σπίτια σε κακή κατάσταση και τα έχουν ανακαινίσει. Είναι η ιδιοκτησία τους, στην οποία δεν μπορούν να πάνε. Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα: Έχουν ξεκινήσει ήδη και κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα, και αυτό σημάνει επιπλέον κόστος, επειδή η επανασύνδεση κοστίζει 80 ευρώ. Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να πληρώνουν λογαριασμούς ηλεκτρονικά» εξηγεί η πρόεδρος του συλλόγου, Ταμάρα Ράντσιτς.

Οι Σέρβοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν καν να υπολογίσουν τη ζημιά επειδή δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι Σέρβοι έχουν αγοράσει μικρά διαμερίσματα για προσωπική χρήση, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι έχουν αγοράσει ακίνητα για επαγγελματικούς σκοπούς. Πρόκειται για διαμερίσματα ή ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτοί έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά επειδή η τουριστική σεζόν έχει αποτύχει λόγω της πανδημίας.

Πήραν δάνειο και δεν μπόρεσαν να μπουν στο νέο τους σπίτι

Ο σύλλογος των Σέρβων ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα προσέλαβε τη δικηγόρο, Λίντιγια Πάβλοβιτς, η οποία εργάζεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 20 χρόνια. Με τη βοήθειά της, επετεύχθησαν οι περισσότερες συμφωνίες για αγορές και πωλήσεις ακινήτων στη συμπρωτεύουσα. Οι Σέρβοι άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα μόλις τους το επέτρεψε η νομοθεσία και συνέχιζαν να το κάνουν κατά διάρκεια των τελευταίων επτά χρόνων επειδή οι τιμές ήταν αρκετά χαμηλές λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η δικηγόρος παρότι θεωρεί ότι προς το παρόν είναι αρκετά δύσκολο να εκτιμηθεί η ζημιά, τονίζει ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως η κατάσταση προκαλεί μεγάλο άγχος.

Επισημαίνει ότι μεγάλη ζημιά έχουν πάθει και οι Σέρβοι που η πανδημία τους βρήκε εν μέσω της διαδικασίας απόκτησης ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς πήραν δάνειο, αλλά δεν πρόλαβαν να χαρούν το νέο τους σπίτι.

Προβλήματα και για τους Σέρβους ιδιοκτήτες σκαφών

Σε δύσκολη θέση δεν βρέθηκαν μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι αρκετοί Σέρβοι οι οποίοι έχουν τα σκάφη τους αγκυροβολημένα στα λιμάνια της Κέρκυρας και της Λευκάδας.

«Σήμερα δεν έχουν δυνατότητα ούτε να συντηρήσουν τα σκάφη τους ούτε να πληρώσουν τους φόρους. Οι άδειες για ένα σκάφος εκδίδονται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και πρέπει να ανανεωθούν. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα» επισημαίνει η δικηγόρος.

Δεν υπάρχει όμως καμία απάντηση τόσο από την ελληνική όσο και από τη σερβική πλευρά.

Η δικηγόρος ανησυχεί καθώς δεν μπόρεσε να λάβει καμία γραπτή απάντηση από ελληνικούς φορείς στους οποίους είχε υποβάλει γραπτά αιτήματα. Σύμφωνα με την Πάβλοβιτς, το μόνο που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων των Σέρβων ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα είναι το σερβικό κράτος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών:

«Θα ήταν καλό να υποβάλλουμε ένα επίσημο αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απευθείας ή μέσω της ελληνικής πρεσβείας, ώστε να επιτρέπεται στους ανθρώπους η προσωρινή είσοδος στη χώρα. Ναι, να υπάρχει έλεγχος στην άφιξη και στην αναχώρηση, αλλά να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη χώρα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μόνο σε κρατικό επίπεδο μπορεί να γίνει κάτι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη καταγραφεί διαρρήξεις σε ακατοίκητα, αυτή την εποχή, σπίτια που ανήκουν στους Σέρβους κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς, σε αυτά δεν υπήρχαν αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Tags:
κορονοϊός, COVID-19, σύνορα, Ελλάδα, Σερβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK