06:04 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Πτήση Τσάρτερ απογειώθηκε σήμερα από την Ολλανδία με τελικό προορισμό τη Λέσβο για την παραλαβή περισσοτέρων από 180 προσφύγων και μεταναστών. Επρόκειτο για ιδιωτική πρωτοβουλία όμως που δεν είχε λάβει την έγκριση καμίας εκ των δύο εμπλεκόμενων χωρών και τελικώς δεν έφτασε στη Μυτιλήνη, όπως όριζε το σχέδιο πτήσης.

Διπλωματικό «θρίλερ» έλαβε χώρα σήμερα, Δευτέρα, με πτήση από την Ολλανδία που επρόκειτο να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη της Λέσβου για να παραλάβει περισσότερους από 180 πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και να τους μεταφέρει σε ολλανδικό έδαφος.

Δεν επρόκειτο για κάποια επίσημη αποστολή από πλευράς Ολλανδίας, αλλά μία ιδιωτική πρωτοβουλία ομάδας ακτιβιστών, υπό έναν Ολλανδό πάστορα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OΡΕΝ.  

Η πτήση Τσάρτερ που είχαν ναυλώσει, είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης.

Η ομάδα είχε ενημερωθεί πως δεν θα μπορούσε να επιτραπεί η επιβίβαση των συνολικά 189 προσφύγων και μεταναστών στο αεροσκάφος, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφάσισαν να προχωρήσουν με την ελπίδα ότι θα λάβουν τελικώς την έγκριση.

«Θα περιμένουμε και θα προσευχόμαστε να λάβουμε το "πράσινο φως" για να φέρουμε μαζί μας αυτά τα άτομα. Στο μεταξύ, θα αποταθούμε στους πρόσφυγες. Έχουμε ήδη στείλει επιστολές, σε όλες τις γλώσσες, εξηγώντας την πρωτοβουλία μας. Θα θέλαμε να κάνουμε έναν διάλογο μαζί τους επί τόπου για να τους διαβεβαιώσουμε σχετικά με τα παρακάτω: σας βλέπουμε, δεν θέλουμε να κοιτάξουμε αλλού και ερευνούμε τις πιθανότητες να βελτιώσουμε την κατάσταση» σημείωσε εις εκ των μελών της ομάδας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να είναι ο νέος καταυλισμός που δημιουργείται στην περιοχή, χειρότερος από την Μόρια, η οποία κάηκε ολοσχερώς. 

Το «όχι» από την Ελλάδα

Ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν στον αέρα υπήρξε επικοινωνία των δύο χωρών για να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε η πτήση να επιστρέψει στην Ολλανδία. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι αυτή η κίνηση δεν είχε την έγκριση της ολλανδικής κυβέρνησης. Έτσι, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να επιτρέψει την παραλαβή των προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το OPEN, επικεφαλής της ομάδας είναι ένας Ολλανδός πάστορας.

Επιχειρήθηκε και τελικώς επετεύχθη η εκτροπή του αεροσκάφους, το οποίο τελικώς προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα επιστρέψει πίσω στο Άμστερνταμ.

Tags:
Ελλάδα, Μυτιλήνη, Ολλανδία, μετανάστες, πρόσφυγες, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK