11:06 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, την Τετάρτη αναμένεται η ετυμηγορία στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Όμως, ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τη λήξη της δίκης;

Δύο είναι οι «οδοί» που θα ακολουθηθούν στην ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην περίπτωση που η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι «ενοχή», τότε εκτιμάται πως θα χρειαστούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.

Αν η ετυμηγορία είναι «αθώωση», η διαδικασία επισπεύδεται, αφού θα τεθούν υπό κρίση οι 24 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Σημειώνεται πως το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης αφορά τους 65 από τους 68 κατηγορουμένους - καθώς τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα.

Πώς θα αναγνωστεί η απόφαση

Εικάζεται πως το δικαστήριο θα αναγνώσει την απόφασή του για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με τη σειρά που αυτές εξετάστηκαν, δηλαδή πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνσή της.

Ελαφρυντικά και ανακοίνωση ποινών

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα τοποθετηθεί η υπεράσπιση όσων κρίνονται ένοχοι για την αναγνώριση ελαφρυντικών - διαδικασία στην οποία αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος.

Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Όταν ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, τον λόγο παίρνει η εισαγγελέας η οποία υποβάλλει στο δικαστήριο την πρότασή της επί των ελαφρυντικών για κάθε κατηγορούμενο ενώ ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης. Στη συνέχεια, οι δικαστές αποσύρονται για να διαβουλευτούν και επανέρχονται για την ανακοίνωση ελαφρυντικών ή μη και σε ποιους.

Ακολούθως, η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.

Για κάθε καταδίκη άνω των δύο ετών, οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης.

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Συνολικά 65 κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκληματική οργάνωση, εκ των οποίων 45  κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατηγορία κατηγορούμενοι).

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα.

Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

  • Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
  • Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Στην περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν είναι εύκολο να προσβληθεί. Στην περίπτωση της κατά πλειοψηφία αθώωσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Tags:
Παύλος Φύσσας, Εφετείο Κακουργημάτων, Δίκη της Χρυσής Αυγής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK