10:39 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 51
Βρείτε μας

Η δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, μιλά στο Sputnik λίγο πριν την πολυαναμενόμενη δικαστική ετυμηγορία για τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ.

Πέρασε καιρός. Πεντέμισι χρόνια. Αλλά η ώρα, η μεγάλη ώρα, η ώρα της Δικαιοσύνης έφτασε. Με κρατημένη την αναπνοή και ένα χτυποκάρδι δυνατό όλοι οι Δημοκράτες, αντιφασίστες της χώρας περιμένουν, μαζί με την τραγική, γενναία μάνα, Μάγδα Φύσσα, αύριο Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου (Λουκάρεως και Λ.Αλεξάνδρας), να εκφωνηθεί η δικαστική ετυμηγορία για μια από τις σημαντικότερες πολιτικές δίκες της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Με μια ελπίδα: όχι απλώς να καταδικαστεί το χέρι που μαχαίρωσε εν ψυχρώ, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, στο Κερατσίνι, τον αντιφασίστα ράπερ Παύλο Φύσσα.

«Καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσοι δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτωβρίου να είναι έξω από την αίθουσα»  είναι το κάλεσμα της οικογένειας Φύσσα, με την υπογραφή: Μάγδα, Παναγιώτης, Ειρήνη.

«Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η καταδίκη των φυσικών αυτουργών των εγκληματικών πράξεων, αλλά και η καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, που εκπαίδευσε και όπλισε τα χέρια των μελών της, μέσα από την ένταξή τους στον μηχανισμό των ταγμάτων εφόδου» μας εξηγεί στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Χρύσα Παπαδοπούλου, η δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που πεντέμισι χρόνια παλεύει με το θεριό του φασισμού στα δικαστικά έδρανα.

«Η απόφαση αυτού του δικαστηρίου -πέρα από το καθαρά ποινικό σκέλος της, που αφορά τον κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά- σε ένα ευρύτερο κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο θα καθορίσει το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας σε σημαντικό βαθμό» υποστηρίζει η νομικός κατά τη συζήτησή μας. «Η απόφαση αύριο θα στείλει ένα μήνυμα στους επίδοξους μιμητές των κατηγορουμένων. Θα σταλεί ένα μήνυμα κι ως προς την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας» προσθέτει.

Ένα «ναι» -το πολυαναμενόμενο-  ή ένα «όχι» στο δικαστήριο αύριο το πρωί, που θα απαντάει στην κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αυτής που όπλισε και κατεύθυνε τους 24 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στο ΠΑΜΕ, θα κρίνει και τις δικασίμους που θα απαιτηθούν μέχρι να κηρυχθεί η λήξη της δίκης.

Διαβάστε αναλυτικά, ολόκληρη τη συνέντευξη της Χρύσας Παπαδοπούλου στο Sputnik:

- Σε ποια ψυχολογική κατάσταση είστε, μια μέρα πριν από την τελική απόφαση, κυρία Παπαδοπούλου; Kρατάτε την αναπνοή σας; Έχετε πει απευθυνόμενη στο δικαστικό σώμα: «Κύριοι δικαστές, μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιόν σας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Έχετε στα χέρια ό,τι χρειάζεται και πολύ περισσότερα για να αποφανθείτε ότι έχει αποδειχθεί η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης οργάνωσης, από το τελευταίο μέλος της μέχρι τον Αρχηγό της. Μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από τα στοιχεία. Όπως ανέφερε και ο κ. Αλιβιζάτος, τώρα είναι η ώρα των δικαστών και όχι γενικά και απρόσωπα, αλλά των δικαστών της σύνθεσης του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων». Υπάρχει, πιστεύετε, κίνδυνος να μην βγει η αναμενόμενη απόφαση;

Όπως όλη η ελληνική κοινωνία αναμένουμε και εμείς την απόφαση του δικαστηρίου. Κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ εκατό τοις εκατό σίγουρος για μια δικαστική απόφαση. Εμείς δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια για να αναδείξουμε τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία είναι όντως πολλά και συντριπτικά για τα μέλη και την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Αν διατρέξει κανείς την ελληνική νομολογία, υπάρχει πληθώρα καταδικαστικών αποφάσεων για το αδίκημα του 187 ΠΚ (Ποινικού Κώδικα), περί εγκληματικής οργάνωσης με πολύ λιγότερα στοιχεία. Η δικαστική απόφαση, σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, είναι γραπτή, περιέχει σκεπτικό.

- Επομένως;

Το δικαστήριο θα πρέπει να τοποθετηθεί εγγράφως απέναντι σε όλο αυτό το πλούσιο αποδεικτικό υλικό και να αιτιολογήσει την απόφασή του. Δεν θα είναι εύκολο για ένα δικαστήριο να παραβλέψει ή να αλλοιώσει στοιχεία, όπως έκανε η εισαγγελική πρόταση.

- Ποια θα ήταν μια καλή ή, αν θέλετε, η καλή απόφαση αύριο;

Δεν έχουμε κρύψει το γεγονός ότι για την πολιτική αγωγή και την υποστήριξη της κατηγορίας, το ζητούμενο είναι όχι μόνο η καταδίκη των φυσικών αυτουργών των εγκληματικών πράξεων, αλλά και η καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που εκπαίδευσε και όπλισε τα χέρια των μελών της, μέσα από την ένταξή τους στον μηχανισμό των ταγμάτων εφόδου.

-Συμμερίζεστε την άποψη της Μάγδας Φύσσα, ότι «το ζήτημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το περιεχόμενο όσων εκδικάζονται... Οι περισσότεροι εστιάζουν στον δολοφόνο και όχι στην εγκληματική οργάνωση. Ένα ποσοστό της δικαίωσής μας θα είναι να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι δεν ήταν ένας ή μία ομάδα της Χρυσής Αυγής η οποία λειτούργησε μόνη της. Δεν δικάζεται ο Ρουπακιάς ή οι 17 που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ. Δεν θα έκαναν τίποτα χωρίς να δοθεί εντολή άνωθεν. Είναι μια εγκληματική οργάνωση»;

Εν μέρει, ναι. Αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη για εμένα φέρουν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι. Ξέρετε, όλα αυτά τα χρόνια, ελάχιστοι δημοσιογράφοι ανταποκρίθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν απέναντι στο ιστορικό τους καθήκον να ενημερώνουν συστηματικά και με ακρίβεια για τις εξελίξεις σε μία τόσο σημαντική δίκη για την ίδια τη Δημοκρατία. Ξέρετε, πόσες φορές ακούσαμε με κυνικότητα να λένε συνάδελφοί σας: «Μα δεν πουλάει το θέμα της δίκης της Χρυσής Αυγής, τι να κάνουμε!». Ο ρόλος των δημοσιογράφων όμως, θεωρώ, δεν είναι να προσφέρουν στο κοινό αυτό που «πουλάει», αλλά να προσπαθούν να αφυπνίζουν συνειδήσεις. Οπότε, ας μη ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στον λαό, που δεν παίρνει θέση. Λίγη αυτοκριτική εκ μέρους των ΜΜΕ, δε θα έβλαπτε.

- Η Μάγδα Φύσσα έχει μιλήσει και για τη μοναξιά που έχει νιώσει μόνη στη δικαστική αίθουσα. Γιατί δεν επιτράπηκαν τηλεοπτικές κάμερες και κατά πόσο αυτό επηρέασε την εξέλιξη της δίκης;

Η βιντεοληπτική κάλυψη δεν επετράπη διότι, βάσει του νόμου, εάν κάποιος παράγοντας της δίκης δεν συναινέσει στο αίτημα αυτό, δεν επιτρέπεται. Και ήταν η υπεράσπιση αυτή η οποία δεν συναίνεσε στο αίτημα της ΠΑ (Πολιτική Αγωγή) για βιντεοληπτική κάλυψη, παρά τις αρχικές δηλώσεις τους περί του αντιθέτου.

- Πόσο σημαντική θα είναι μια καλή απόφαση αύριο στο Εφετείο, πέρα από το ποινικό;

Η απόφαση αυτού του δικαστηρίου -πέρα από το καθαρά ποινικό σκέλος της, που αφορά τον κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά- σε ένα ευρύτερο κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο θα καθορίσει το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας σε σημαντικό βαθμό. Θα στείλει ένα μήνυμα στους επίδοξους μιμητές των κατηγορουμένων. Θα σταλεί ένα μήνυμα ως προς την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Αν έχουμε αντιληφθεί, δηλαδή, πού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το ρατσιστικό έγκλημα. Γιατί στους μετανάστες η Χρυσή Αυγή με τις βίαιες επιθέσεις της, έκανε προπόνηση, σειρά όπως είδαμε είχαν οι Έλληνες, εχθροί της οργάνωσης. Μία καταδικαστική απόφαση της ηγεσίας, θα θέσει τα όρια της Δημοκρατίας. Εάν η ηγεσία της Χρυσής Αυγής αθωωθεί ή «πέσει στα μαλακά» από την ελληνική Δικαιοσύνη, δυστυχώς θα πληγεί ακόμα περισσότερο και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη και κατ' επέκταση στην ίδια τη Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή θα μπορεί να διεκδικήσει -σε περίπτωση αθώωσης- την παρακρατηθείσα κρατική επιχορήγηση των 8 εκατ. ευρώ και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ επικίνδυνα για όλη την ελληνική κοινωνία.

- Γιατί έπρεπε να φτάσουμε Οκτώβρη του 2020 για να βγει η απόφαση; Τι έφταιξε, ποιος ευθύνεται που άργησε τόσο; Θα μπορούσε να είχε λήξει νωρίτερα η διαδικασία; Έχει παίξει ρόλο η εισαγγελική πρόταση στην ουσία για απαλλαγή της ηγεσίας της οργάνωσης; Πώς αισθανθήκατε όταν διατυπώθηκε;

Η διαδικασία κράτησε πεντέμισι χρόνια για πολλούς λόγους.

- Δηλαδή;

Ο σημαντικότερος ήταν ότι η Χρυσή Αυγή δρούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια υπό καθεστώς θεσμικής ανοχής, που άγγιζε τα όρια της ασυλίας. Οπότε, όταν συνενώθηκαν όλες οι σχηματισθείσες δικογραφίες, ο όγκος του αποδεικτικού υλικού, των μαρτύρων κατηγορίας ήταν σημαντικός και απαιτούνταν ένας ικανός χρόνος διαδικασίας. Υπήρχε και η εξάμηνη αποχή των δικηγόρων το 2016 και το τρίμηνο lockdown λόγω κορονοϊού, όπου δεν πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις. Είχαμε τα πρώτα δύο χρόνια της διαδικασίας το πρόβλημα με τον ορισμό λίγων δικασίμων μηνιαίως και το πρόβλημα της κατάλληλης αίθουσας διεξαγωγής της δίκης, τα οποία όμως εν συνεχεία -κατόπιν παρεμβάσεων της πολιτικής αγωγής- αντιμετωπίστηκαν επαρκώς. Τέλος, παρατηρήθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης μία τακτική καθυστέρησης της διαδικασίας, στα δικονομικά στάδια που αφορούσαν τους κατηγορούμενους.

- Η εισαγγελική πρόταση ξεπλύματος της Χρυσής Αυγής έπαιξε κάποιο ρόλο; Θα παίξει;

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απογοητευτική για εμάς και για όποιον παρακολουθούσε τη διαδικασία του δικαστηρίου. Όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά, η πρόταση παρέβλεψε κρίσιμα στοιχεία της δικογραφίας, σε κάποιες περιπτώσεις δε, αλλοίωσε και στοιχεία της δικογραφίας, υπερκέρασε ακόμα και τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Όσον αφορά το νομικό επίπεδο, υπήρχαν σημαντικές παρεμβάσεις από καθηγητές Πανεπιστημίου Νομικής και νομικούς, οι οποίες κατέδειξαν ότι στην πρότασή της η εισαγγελέας «μπέρδεψε» δογματικά την έννοια της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με αυτήν της ηθικής αυτουργίας, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Καλφέλης.

- Ο Χρυσαυγίτης, ευρωβουλευτής σήμερα, Γιάννης Λαγός όντως υπέβαλλε 2.000 ερωτήσεις; Τι αφορούσαν; Επηρέασαν τη ροή, και χρονικά, της δίκης; Επίσης, αληθεύει ότι 150 μάρτυρες κλήθηκαν για να ξεπλύνουν τη Χρυσή Αυγή;

Ναι. Ο κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός συνολικά εισέφερε δυο χιλιάδες εκατόν ογδόντα δύο (2.182) κοινοβουλευτικές ερωτήσεις ως αναγνωστέα έγγραφα, που βέβαια δεν είχαν καμία σχέση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Χρειάστηκαν 10 συνεδριάσεις για να ολοκληρωθούν τα αναγνωστέα έγγραφά του. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου ήταν 10-12 μηνιαίως. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, απαιτήθηκε σχεδόν ένας μήνας συνεδριάσεων, μόνο για τα αναγνωστέα έγγραφα του κατηγορουμένου Λαγού.

- Θα  λέγατε ότι η δική αποτελεί τον ορισμό της πολιτικής δίκης; Πιστεύετε, κατάφερε να ξεγυμνώσει την υπόσταση του Νεοφασισμού, τη λειτουργία της νεοφασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής; Έχετε πει και στη δικαστική αίθουσα ότι λειτουργεί με τη μαφιόζικη λογική εφαρμόζοντας ομερτά.

Στις πολιτικές δίκες -όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ- οι κατηγορούμενοι είναι πάντα παρόντες στο δικαστήριο και χρησιμοποιούν το βήμα του δικαστηρίου για να υποστηρίξουν τις θέσεις και την ιδεολογία τους. Στην προκειμένη περίπτωση, οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούνταν μόνο από τους συνηγόρους τους, δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία και όταν προσήλθαν για να απολογηθούν, όχι μόνο δεν υποστήριξαν την ιδεολογία τους, αντιθέτως προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να την αποκρύψουν ή να την αποκηρύξουν.

-Οπότε;

Οπότε -υπό αυτή την έννοια- δεν ήταν μία πολιτική δίκη. Ήταν μία ποινική δίκη, όπου το υπόβαθρο των εγκληματικών πράξεων ήταν ο Εθνικοσοσιαλισμός. Η δίκη αποκάλυψε τον τρόπο που λειτουργούσε αυτή η εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση, βασισμένη στην Αρχή του Αρχηγού, στην ιεραρχία και στην πειθαρχία των μελών της. Και, ναι, και η ομερτά μεταξύ των μελών και της ηγεσίας της οργάνωσης αναδείχθηκε μέσα από στοιχεία εντός του δικαστηρίου.

- Πιστεύετε ότι η Χρυσή Αυγή εξοβελίστηκε από τη Βουλή χάρη στη θυσία του Παύλου; Ο θάνατός του αφύπνισε τον κόσμο;

Ναι. Η δολοφονία του Παύλου ήταν η στιγμή που η ελληνική κοινωνία αντέδρασε και βγήκε στους δρόμους να φωνάξει «ως εδώ», «φτάνει». Για να κινηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, δυστυχώς έπρεπε να χυθεί το αίμα ενός νεαρού Έλληνα, του Παύλου Φύσσα. Η έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας και η αποκάλυψη όλων αυτών των στοιχείων για τη δράση και τη δομή της οργάνωσης, η ενωτική δράση του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και η ίδια η παρουσία της Μάγδας Φύσσα, νομίζω λειτούργησαν καταλυτικά για την πολιτική και κοινωνική απομόνωση της Χρυσής Αυγής αλλά και τη έξοδό της από την Βουλή.

- Πείτε μου, κυρία Παπαδοπούλου, αυτά τα πέντε και πλέον χρόνια ήταν ένας ψυχοβγάλτης, ήταν το «στρατιωτικό» σας; Αλλάξατε μέσα από αυτή τη διαδρομή; Θα την ξαναδιατρέχατε αν έπρεπε; Θα το αντέχατε;

Ναι. Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι δικηγόροι της ΠΑ (Πολιτική Αγωγή), ακόμα και εάν γνωρίζαμε τη χρονική διάρκεια αυτής της δίκης εξαρχής, δεν θα διστάζαμε να το ξανακάνουμε.

- Δεν υπήρξαν στιγμές, που λυγίσατε, που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε; Τι σας έδινε δύναμη να συνεχίζετε;

Σίγουρα υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκα το βάρος αυτής της υπόθεσης. Υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκα ο όγκος εργασίας που απαιτούνταν από εμάς για τη διαχείριση του αποδεικτικού υλικού να με καταβάλλει. Αλλά, ειλικρινώς, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό το ενδεχόμενο να τα παρατήσω.

- Το βιβλίο με την αγόρευσή σας πότε θα δημοσιευτεί από τις εκδόσεις «Πόλις»;

Θα εκδοθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

- Πώς το πήρατε απόφαση να κυκλοφορήσει σε ένα βιβλίο;

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι ένα γεγονός που θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία και στη συνείδηση των πολιτών αυτού του τόπου. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε όλοι ακριβώς, με κάθε λεπτομέρεια, τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ που άλλαξε τη ροή της ιστορίας και ανέκοψε την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς φτάσαμε σε εκείνο το βράδυ, πώς εντασσόταν η δολοφονία του Παύλου στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, για να μην επιτρέψουμε ως κοινωνία να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Δεν θέλουμε άλλους νεκρούς ήρωες σε αυτόν τον τόπο.

Tags:
Δίκη της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Ρουπακιάς, αντιφασιστική νίκη, Παύλος Φύσσας, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK