06:34 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (931)
0 11
Βρείτε μας

Ευκταίο να συνταγογραφηθούν τα τεστ από τα ασφαλιστικά ταμεία, λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας όμως ότι προϋποθέτει αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να μην βρεθούν να τα πληρώνουν οι γιατροί.

Η έλευση του χειμώνα όπου αναμένεται να αυξήσει ιώσεις του αναπνευστικού, συνάχι και άλλες παθήσεις, ενδέχεται να οδηγήσει αρκετούς σε εργαστήρια για τη μοριακή εξέταση του κορονοϊού.

Η αγωνία των υπηρεσιών Υγείας να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία με όσους θα σπεύσουν και τον χειμώνα στα νοσοκομεία με συμπτώματα παρόμοια του κορονοϊού, προκειμένου να εξεταστούν και να κάνουν και δωρεάν το τεστ, αποτυπώνεται και στις δομές που γίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας -όπως στης Θεσσαλονίκης- όπου οι πολίτες εφόσον έχουν ύποπτα συμπτώματα μπορούν να κάνουν το τεστ σε αυτές.

Την ίδια ώρα, μεγάλη συζήτηση γίνεται στην κοινωνία για το κόστος που αναλογεί σε μια οικογένεια όταν αποδεδειγμένα ένα μέλος της ασθενεί από τον κορονοϊό και θα πρέπει όλα τα μέλη να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας, «κάποια ιδιωτικά κέντρα χρεώνουν πλέον το τεστ 70-80 ευρώ», ενώ όπως είναι γνωστό σε αρκετά το τεστ κοστολογείται από 90 έως 150 ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, για μια οικογένεια το κόστος είναι σημαντικό ενώ για αρκετές οικογένειες είναι δυσβάσταχτο.

Πολλοί αναρωτιούνται, ακόμα και σε δημόσιες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί δεν χορηγείται δωρεάν το τεστ για όσους έχουν ύποπτα συμπτώματα ή αν επιβεβαιωμένα κάποιο μέλος της οικογένειας είναι θετικό.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν μπορεί να γίνει συνταγογράφηση εάν δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Διότι αλλιώς με το clawback και rebate (σ.σ. ρήτρες επιστροφής και χρέωσης χρημάτων μεταξύ ιδιωτών γιατρών, ιδιωτικών εξεταστικών κέντρων και εθνικού οργανισμού) τα χρήματα θα τα πληρώσουν οι ίδιοι οι γιατροί και τα εργαστήρια που θα κάνουν τα τεστ. Το έχουμε δει και στο παρελθόν να μπαίνουν διάφορες εξετάσεις και να συνταγογραφούνται χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση του ΕΟΠΥΥ και εν συνεχεία να αυξάνεται πάρα πολύ το clawback στους συναδέλφους» δήλωσε ο κ. Νίτσας προσθέτοντας ότι «ευκταίο θα ήταν τα τεστ να δικαιολογούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Σε κάθε περίπτωση προσπάθειες που βλέπουμε όπως σήμερα για ειδικές δομές όπου μπορούν να γίνονται τα τεστ νομίζω ότι μπορούν να διευκολύνουν εκείνους τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους το τεστ του κορονοϊού» σημείωσε.

«Δεν έχουμε άπειρο αριθμό τεστ»

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ θέτει ωστόσο και μία άλλη εξαιρετικά σημαντική παράμετρο: την επάρκεια που πρέπει να έχει η χώρα.

«Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι δεν έχουμε άπειρο αριθμό τεστ. Επομένως τα τεστ θα πρέπει να γίνονται συντεταγμένα κι όχι "γιατρέ, γράψε μου ένα τεστ". Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το τεστ δεν είναι καραμέλα, δεν είναι ασπιρίνη. Είναι ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούν οι γιατροί που ασχολούνται με τον κορονοϊό κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις» ανέφερε ο κ. Νίτσας και πρόσθεσε:

«Η χρήση των τεστ θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε μια παρακαταθήκη τεστ στη χώρα μας και να γίνονται εκεί που απαιτείται».

Τέλος, ανέφερε ότι πολλές φορές δεν θα πρέπει να μας απασχολεί εάν ένα παιδί με συνάχι έχει COVID ή όχι, αλλά εάν «ένας παππούς έχει πυρετό, να έχουμε τεστ να του κάνουμε».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (931)
Tags:
ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ΕΟΠΥΥ, τεστ, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK