19:17 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 102
Βρείτε μας

Ο σκληρός πυρήνας της Χρυσής Αυγής, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι ποινές.

Ιστορικής σημασίας κρίνονται οι σημερινές αποφάσεις που έλαβε το Εφετείο Αθηνών αναφορικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς τα ηγετικά στελέχη της κρίθηκαν ένοχα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που ήταν αντιμέτωπος αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι το 2013.

Τι ποινές θα επιβληθούν στη Χρυσή Αυγή

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει προς το παρόν τι θα γίνει με τις ποινές που θα επιβληθούν στα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχα, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται και ακολουθεί η λεγόμενη «μάχη των ελαφρυντικών».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης τον λόγο λαμβάνει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Από τα ελαφρυντικά που θα αναγνωριστούν αναμένεται να διαμορφωθούν και οι ποινές που τελικά θα επιβληθούν, όπως εξηγεί στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης:

«Το πλαίσιο ποινής χωρίς ελαφρυντικό, είναι από 5 έως 15 χρόνια για αυτούς που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, και από 5 έως 10 χρόνια για αυτούς που καταδικάστηκαν απλά για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Αυτό το πλαίσιο ποινής μπορεί να μειωθεί αρκετά αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά».

Αναφορικά με την επίθεση εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ, ο κ. Ραχιώτης εξήγησε ότι «το γεγονός ότι η κατηγορία μετατράπηκε από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην παραγραφή της. Από τη στιγμή που μετατράπηκε σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, οι ποινές θα είναι ήσσονος σημασίας».

Πότε θα ανακοινωθούν οι ποινές στη Χρυσή Αυγή

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ανακοίνωση των ποινών, ο κ. Ραχιώτης ανέφερε:

«Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα το δικαστήριο θα προσδιορίσει δικασίμους. Αν το δικαστήριο τις προσδιορίζει για την επόμενη μέρα κάθε φορά, διαδοχικά, τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Αν υπάρχουν κάποιες ημέρες διακοπής ανάμεσα στις δικασίμους, τότε θα γίνει μια πιο χρονοβόρα διαδικασία».

Ο δικηγόρος επισημαίνει, τέλος, ότι η υπόθεση στοιχειοθετήθηκε με την παλιά αντιτρομοκρατική νομοθεσία του 2001, η οποία, όπως υποστηρίζει, «δίνει μεγάλη ευελιξία στο δικαστήριο».

«Αυτή η νομοθεσία δίνει πολύ μεγάλη ευελιξία στο δικαστήριο τόσο για να τους καταδικάσει όσο και για να τους αθωώσει στον δεύτερο βαθμό πλέον, αν το κρίνουν, χωρίς φοβερή δυσκολία, αφού διώκεται η πρόθεση τέλεσης εγκλήματος και όχι το ίδιο το έγκλημα για το οποίο δεν διώχθηκαν».

Tags:
δικαστήριο, δίκη, ποινή, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK