05:21 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Μπορεί η λήψη της ιστορικής απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής να τερματίζει έναν μαραθώνιο πολλών ετών, ωστόσο, το ποινικό κομμάτι δεν έχει φτάσει στο τέλος του.

Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους, ήταν καταπέλτης καθώς ζητήθηκε η ενοχή των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όπως εκτιμάται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστούν έως και τέσσερις δικάσιμοι. 

Το δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, προκειμένου κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο.

Το αίτημα των δικηγόρων για ελαφρυντικά

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης τον λόγο έλαβε η υπεράσπιση των ενόχων αιτούμενη την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Η διαδικασία αυτή είναι από τις πιο σημαντικές για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων.

Ως εκ τούτου αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά.

Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων τον λόγο παίρνει η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο. Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.

Μετά το σημείο αυτό, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και θα επανέλθει για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει κάποια ελαφρυντικά και σε ποιους.

Να σημειωθεί πως το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση σύννομου βίου μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου.

Οι προτάσεις για τις ποινές

Στη συνέχεια η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της για την ποινή και ακολουθεί η υπεράσπιση, και τελικά το δικαστήριο έπειτα από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών. 

Οι ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των δύο ετών.

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Οι ποινές, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι οι εξής:

Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)

Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Το ζήτημα της αναστολής

Μετά την ανακοίνωση των ποινών ακολουθεί το ζήτημα της αναστολής ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι κατηγορούμενοι πρέπει να βρεθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Το λόγο λαμβάνει η εισαγγελέας η οποία εισηγείται αν πρέπει να δοθεί και σε ποιους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί, θα ανακοινώσει αν και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Η τελική φάση αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.

Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, αφού καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή.

Έτσι και εάν δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Tags:
απόφαση, ποινική διαδικασία, δικαστήριο, ποινές, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK