09:27 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Το ελαφρυντικό του έννομου προτέρου βίου, αλλά και επιχειρήματα όπως ένα «χαλασμένο δόντι», έναν γάμο ή τη δημιουργία οικογένειας επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να εξασφαλίσουν ελαφρύτερες ποινές.

Σε ένα κακόφωνο μακρύ σερί γκροτέσκων αγορεύσεων για τα ελαφρυντικά επιδίδονται επί ώρες οι συνήγοροι των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, υψώνοντας συχνά τη φωνή τους και δημιουργώντας τεχνηέντως ένταση, επιμένοντας στην αγιογράφηση μέσω των πιο μελό χαρακτηριστικών των πελατών τους.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση:

Ο Ρουπακιάς «ζει εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος 50 τ.μ. και δεν μπορεί να πάει στον οδοντίατρο για το δόντι του στο οποίο βάζει ούζο».

Ο πρώην βουλευτής Γερμενής απέκτησε δυο παιδιά και δεν μετέχει πια στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, «προσπαθώντας τη ζωή του να την τακτοποιήσει».

Ο Δασκαλάκης φροντίζει τον γέρο πατέρα του, που έχει άνοια.

Ο Μαριάς έχει μάνα που πάλευε να ζήσει τα τέσσερα παιδιά της.

Άλλος, από τους χρυσαυγίτες καταδικασθέντες περιμένει παιδί, κι άλλος ετοιμάζεται να παντρευτεί, και για του λόγου το αληθές έχει δημοσιεύσει την αγγελία σε εφημερίδα. Και ο Στεργιόπουλος ετοιμάζεται και προσπαθεί να φτιάξει οικογένεια.

Σχεδόν όλοι τους, βάσει των αγορεύσεων, είναι φτωχοί βιοπαλαιστές, από τα 14 ή 15 τους και βεβαίως χωρίς ναζιστική ή νεοφασιστική ιδεολογία.

Το ελαφρυντικό του έννομου προτέρου βίου ακουγόταν, στο μεταξύ, συνεχώς στην αίθουσα, ενώ από τον συνήγορο του Χατζηδάκη τέθηκε ως ελαφρυντικό και η «ανωριμότητα ενός 20χρονου».

Ο συνήγορος του Δασκαλάκη, που επικαλέστηκε τον πρότερο έντιμο βίο, σε ένα παραληρηματικό λογύδριο, όπου έκανε λόγο για «παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας» από το δικαστήριο, φώναξε: «Οι κατηγορούμενοι εδώ μέσα έχουν καταδικαστεί προτού τους δικάσετε».

Ο δε συνήγορος του Στεργιόπουλου εστίασε «στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στη δική», καταλήγοντας στη μομφή «δεν τιμούν αυτές οι αποφάσεις τη Δημοκρατία».

Οι ποινές κάθειρξης με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες είναι από 5 έως 15 χρόνια. Εξού δίνεται τόση ώρα η μάχη των ελαφρυντικών στο Εφετείο Αθηνών.

Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου.

Κατηγορούμενοι έχουν καταδίκες κυριότατα τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη. Και οι δυο για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Tags:
Εφετείο Αθηνών, Χρυσή Αυγή, Δίκη της Χρυσής Αυγής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK