18:22 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Την ανάγκη για εγρήγορση επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Εξαιρετικά ρευστή χαρακτηρίζει την κατάσταση γύρω από τον κορονοϊό ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«H κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μπορεί να ξεκινήσει μια αύξηση (σ.σ κρουσμάτων) λόγω υπερμετάδοσης. Χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από τους πάντες. Η κατάσταση μας ανησυχεί μονίμως. Απλώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, γιατί εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθενός αλλά και από την Πολιτεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «δύο Ελλάδες», την πρωινή, που ο κόσμος φοράει τις μάσκες και τη βραδινή που οι άνθρωποι χαλαρώνουν, όπου χρειάζεται και παρέμβαση, όπως είπε.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε ελεγχόμενη κατάσταση, στην οποία δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα. Γενικά δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων» τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο κόσμος τηρεί τα μέτρα και υπάρχει μια αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων βρέθηκαν σε μίνι lockdown, εξήγησε ότι ο κορονοϊός είναι σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμα, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των ειδικών για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τόνισε ότι η χρήση μάσκας προστατεύει.

«Όσο περισσότερο προσπαθήσουμε τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια» είπε για την τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας πως οι επιδημίες κρατάνε 1-2 χρόνια. «Και η γρίπη του 1918, τόσο κράτησε. Μετά από δέκα χρόνια μπορεί να έχουμε καινούρια πανδημία» σημείωσε.

Τέλος, σχετικά με τον συνωστισμό που έγινε χθες έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι ο κόσμος φορούσε μάσκες πάντως. Ήταν πολιτική συγκέντρωση για ειδικό λόγο, ας το ξεπεράσουμε.

Ο ίδιος ανέφερε πως σε 10-15 μέρες θα ξέρουμε αν υπήρξε διασπορά και πως θεωρητικά τέτοιου είδους συγκεντρώσεις μπορεί να είναι η έναρξη μιας υπερμετάδοσης.

«Αλλά ας μη το γρουσουζεύουμε» κατέληξε.
Tags:
κορονοϊός, πανδημία, κρούσματα, κρούσμα, Αλκιβιάδης Βατόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK