16:35 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 21
Βρείτε μας

Απορρίπτει την αναγνώριση ελαφρυντικών στην πλειονότητα των στελεχών της Χρυσής Αυγής, ειδικότερα και για τους επτά που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Τι προτείνει για τους 11 που καταδικάστηκαν για ένταξη.

Η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής ζήτησε να μην υπάρξουν ελαφρυντικά για τους έξι καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για τους περισσότερους από τους 11 που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. 

Ειδικότερα οι έξι καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης για τους οποίους η εισαγγελέας ζητά να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά είναι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Νίκος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Ηλίας Παναγιώταρος. 

Για τους υπόλοιπους 11 που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση η εισαγγελέας προτείνει να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τους τρεις, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση. Για τους τρεις συγκεκριμένους καταδικασθέντες προτείνει να αναγνωριστεί ένα επιμέρους ελαφρυντικό του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα και προβλέπεται αν ένα μέλος καταδικασθεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν έχει τελέσει κακουργηματική πράξη στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους.

Επεισοδιακή έναρξη

Εξάλλου, με ένα μικρό επεισόδιο μεταξύ ενός δημοσιογράφου και συνηγόρου καταδικασθέντα της Χρυσής Αυγής, με τον πρώτο να εκτοξεύει στον δεύτερο κατηγορίες, φωνάζοντάς του «οι Αριστεροί υπερασπίζονται την ιδεολογία τους. Όχι εσάς!», που όμως δεν είχε περαιτέρω εξέλιξη, ξεκίνησε στις 12:50. Επεισοδιακή ήταν και στη συνέχεια η συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με τη δικαστή Μαρία Λεπενιώτη να εκφωνεί τον κατάλογο των 65 καταδικασθέντων.

Διαρροή ήθελε να εμφανίζονται σήμερα στα έδρανα των κατηγορουμένων οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές που ήταν απόντες στη χτεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, δεν επαληθεύθηκε καθώς μόλις επτά καταδικασθέντες ήταν στην αίθουσα.

Η μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε από τους συνηγόρους των καταδικασθέντων όταν η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στην αγόρευσή της επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν κατά τη μαραθώνια 12ωρη διαδικασία χθες, εισηγήθηκε την ενοχή όλων (μεταξύ των οποίων οι κ. Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός), ζητώντας να αναγνωριστεί ο σύννομος βίος αποκλειστικά για τους καταδικασμένους για συμμετοχή πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο (άρθρο 187 παρ. 6). Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

«Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν με την απόφασή σας κρίνονται ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όταν τα εγκλήματα των κατηγορουμένων πλήττουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα; Eίμαι υποχρεωμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών» ανέφερε η εισαγγελέας, ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο διέκοψε τις εργασίες για ένα 15λεπτο.

Tags:
ελαφρυντικά, εισαγγελέας, Δίκη της Χρυσής Αυγής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK