06:41 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 22
Βρείτε μας

Η ανακοίνωση της απόφασης για τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματική οργάνωση» έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον δήμο της Αθήνας αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής για το τι μέλλει γενέσθαι με τις έδρες της, ειδικά τώρα που η στέρηση ή όχι των πολιτικών δικαιωμάτων μοιάζει να είναι το νέο «αγκάθι» της δίκης.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της χθεσινής ιστορικής απόφασης που καταδίκασε την πολιτική ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έδωσε εντολή για το «σφράγισμα» των γραφείων της παράταξης «Ελληνική Αυγή» (σ.σ. το όνομα με το οποίο η Χρυσή Αυγή κατέβηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές) υπό τον Ηλία Κασιδιάρη. Με ταυτόχρονη εντολή του δημάρχου κινήθηκαν και οι διαδικασίες για την ανάκληση των τεσσάρων υπαλλήλων που απασχολούσε η Ελληνική Αυγή.

Τέλος, ο Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε από την αποκεντρωμένη διοίκηση να προχωρήσει σε όποιες άλλες ενέργειες απαιτούνται προκειμένου να παυτούν από τις αρμοδιότητές τους οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τα σπλάχνα της εγκληματικής οργάνωσης.

Παρόμοιο ήταν το κλίμα και στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής, η οποία τελικά ακυρώθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελληνική Δικαιοσύνη, μια απόφαση που δικαιώνει όσους πίστεψαν ότι πρέπει να μπει τέλος στη δράση των "ταγμάτων εφόδου" μιας εγκληματικής οργάνωσης».

Ο κ. Πατούλης έχει επίσης ήδη στραφεί στη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας, αλλά και στην αποκεντρωμένη διοίκηση, για να μάθει τι μπορεί να γίνει στην πράξη με τις τέσσερις θέσεις που κατέχει η «Ελληνική Αυγή» στο συμβούλιο.

Η δύσκολη εξίσωση των αποσχισθέντων μελών της Χρυσής Αυγής

Η κατάσταση τόσο στον Δήμο της Αθήνας, όσο και στην Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίζεται, όπως μας λένε οι πηγές μας στα δύο αυτά αυτοδιοικητικά όργανα, ως περίπλοκη, ασαφής και στον αέρα όσον αφορά στα πέντε και τέσσερα -αντίστοιχα- μέλη (πρώην και νυν) της Ελληνικής Αυγής στα παραπάνω συμβούλια.  

Στον Δήμο της Αθήνας, οι εκλεγμένοι στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές με την Ελληνική Αυγή ήταν τέσσερις, πέντε μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη. Εντωμεταξύ, ο τελευταίος αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή τον Μάιο του 2020.

Η επίσης δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα, Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του πολιτικού αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, που όμως δεν έχει κριθεί ένοχη η ίδια, έμεινε μόνη, να εκπροσωπεί –όπως σε κάθε δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- τη Χρυσή Αυγή στον Δήμο της Αθήνας.

Μαζί με τον Κασιδιάρη ανεξαρτητοποιήθηκαν κι άλλοι δύο: Ο Θανάσης Αϊβατίδης και η Δήμητρα Βελέντζα. Ο Κώστας Γκλέτσος διαγράφηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη και έμεινε επίσης… μόνος και ανεξάρτητος.

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει τώρα και με αγωνία περιμένουν όλοι να απαντηθούν είναι τα εξής: Θα καταργηθεί και η Ελληνική Αυγή; Θα θεωρηθεί παρακλάδι της εγκληματικής οργάνωσης και άρα κι αυτή παράνομη;

«Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, έχουμε δημοτικό συμβούλιο. Τι θα συμβεί εκεί; Μαζί μας θα τους έχουμε; Δεν το θέλουμε, δεν γίνεται αυτό» ακουγόταν σήμερα στους διαδρόμους του δημαρχείου της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε και από τον Δήμο αλλά και από την Περιφέρεια, αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή και από νομικής άποψης οπότε είναι δύσκολο να απαντηθούν για την ώρα ακόμα και από τις ίδιες τις νομικές υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας. Ακόμα περισσότερο, τώρα που είναι ρευστή εντελώς η κατάσταση γύρω από τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων. Επίσης, τι προβλέπεται για αυτούς που ήταν μέλη της οργάνωσης και κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις; «Άγνωστη και δύσκολη η απάντηση» όπως μας λένε.

Αυτό που πιθανολογούν πάντως στους κύκλους του Δήμου Αθηναίων είναι πως κατά πιθανότητα η πολιτική στέρηση των δικαιωμάτων, αν υπάρξει, θα αφορά μόνο την αφαίρεση της έδρας από τον Κασιδιάρη, όχι και από τους υπόλοιπους. Είναι θέμα ερμηνείας του νόμου τι θα γίνει όχι μόνο με τους άλλους τέσσερις συμβούλους αλλά και με τον ίδιο τον Κασιδιάρη, λένε χαρακτηριστικά. Ακόμα και για αυτόν είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η τελεσίδικη απόφαση για να παυτούν τα πολιτικά του δικαιώματα.

Ψάχνονται τι θα τους κάνουν και στην Περιφέρεια

«Αν γίνει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, τότε ο Παναγιώταρος είναι έξω από το περιφερειακό συμβούλιο» λέει στο Sputnik o περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και προσθέτει: «Με τα άλλα μέλη όμως που αποσχίσθηκαν από την Ελληνική Αυγή κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί».

Η Ελληνική Αυγή είχε… διαρροές και στην Περιφέρεια Αττικής μιας και ο Ηλίας Παναγιώταρος (ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης) είδε δύο εκλεγμένους με την Ελληνική Αυγή να ανεξαρτητοποιούνται, κινήσεις που -όπως μας είπαν και σε δήμο και Περιφέρεια- συνδέονται άμεσα με τον μεγάλο φόβο που άρχισαν να νιώθουν οι πρώην ατρόμητοι Χρυσαυγίτες όταν ο κλοιός γύρω τους άρχισε να στενεύει.

Πίσω, στο χθεσινό ακυρωθέν συμβούλιο της Περιφέρειας, όπως μας είπε ο κ. Πατούλης:

«Ζήτησα από έναν δημοτικό σύμβολο της Ελληνικής Αυγής, τον Ασημακόπουλο Παναγιώτη που τόλμησε κι εμφανίστηκε στην τηλεδιάσκεψη να αποχωρήσει για λόγους ηθικής. Εμφανίστηκε στην τηλεδιάσκεψη την ίδια την ημέρα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής! Κι αρνήθηκε να αποχωρήσει. Και για αυτό ακύρωσα το χθεσινό συμβούλιο. Περιμένω κι εγώ με αγωνία να δω τι θα ισχύει μέχρι το επόμενο».

Tags:
Δίκη της Χρυσής Αυγής, Περιφέρεια Αττικής, δημοτικό συμβούλιο, Αττική, Αθήνα, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK