09:05 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Μοναδική λύση σήμερα για τον Ποινικό Κώδικα είναι η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, εκτιμά ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων.

«Ο πραγματικά προκλητικός Ποινικός Κώδικας που δεν στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε καταδικασμένο για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποκλειστικά και μόνον με αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας μπορεί σήμερα να αντιμετωπιστεί. Το μόνο που μπορεί να γίνει πλέον είναι αυτό. Δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι άλλο» διευκρινίζει, μέσω του Sputnik, o Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αναφέρει δε πως όταν δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα είχαν διαμαρτυρηθεί.

«Τον Μάρτιο του 2019, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, εμείς αντιδράσαμε και επισημάναμε ότι κάνει πάρα πολλά δώρα στη Χρυσή Αυγή. Το χειρότερο από τα οποία είναι ότι καταργούσε ως αυτοτελές αδίκημα τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» συνεχίζει ο συνήγορος και προσθέτει: «Μετά τις αντιδράσεις μας αυτό μετριάστηκε. Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με τον παλιό Ποινικό Κώδικα είχε πλαίσιο ποινής 10-20 χρόνια, ενώ με το πρώτο σχέδιο του νέου κώδικα έπεφτε στα 5-10 χρόνια. Πάλι μετά τις αντιδράσεις μας πήγε στα 5-15 χρόνια. Επομένως, θα δικαστούμε με το ευνοϊκότερο πλαίσιο των τουλάχιστον 5 χρόνων φυλάκισης, αντί των 10 χρόνων που ήταν παλιότερα».

«Ναι μεν δεν προβλέπεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά «ακόμη κι αν ίσχυε ο παλιός κώδικας, η στέρηση θα ερχόταν μόνο αφότου γίνει  αμετάκλητη η απόφαση» προσθέτει ο κ. Παπαδάκης,

Ο ίδιος δηλώνει «πολύ αισιόδοξος» για τις ποινές που θα απαγγελθούν τις προσεχείς ημέρες από το δικαστήριο για όσους καταδικάστηκαν για τη διεύθυνση εγκληματικής  οργάνωσης και την ένταξη σε αυτή.

«Θα  είναι σαφώς  από 5 μέχρι 15 χρόνια φυλάκισης η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και από 5-10 η ένταξη. Αυτό περιμένουμε. Να καταδικαστούν με ποινή από 5-15 χρόνια κάθειρξης ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο Λαγός... όλος ο πυρήνας. Τα ελαφρυντικά τα οποία προτείνονται και υποστηρίζει η εισαγγελέας θα απορριφθούν, γιατί είναι αβάσιμα νομικά» συνοψίζει.

Tags:
Ποινικός Κώδικας, ψαράδες, Δίκη της Χρυσής Αυγής, δίκη, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK