09:33 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, που είχε προτείνει την αθώωση των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής τον Δεκέμβριο του 2019, επανήλθε σήμερα.

Η πρώτη φορά που προκάλεσε αίσθηση στη διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής, ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πρότεινε την απαλλαγή των 68 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης. Η εισαγγελέας στην πολύκροτη δίκη, Αδαμαντία Οικονόμου, προκάλεσε και σήμερα εντυπώσεις.

Καθώς η διαδικασία για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται, η εισαγγελέας, αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει γιατί παρά την προηγούμενη πρότασή της για απαλλαγή των κατηγορουμένων, πλέον πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών.

Η κίνησή της προκάλεσε αίσθηση, όπως αίσθηση προκάλεσε και η ξεκάθαρη δήλωσή της ότι παραμένει πιστή στην πρότασή της (σ.σ. απαλλαγή των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης). Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε προτείνει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους τρεις από τους 11 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με βάση τον παλαιότερο Ποινικό Κώδικα, ενώ μετά τη διαμαρτυρία των συνηγόρων των υπόλοιπων οκτώ κατηγορουμένων, διεύρυνε την πρότασή της για αναγνώριση ελαφρυντικού και στους 11.

Ποια είναι όμως η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου;

Γεννημένη το 1956, η κ. Οικονόμου εισήλθε στο σώμα στις 4 Ιουλίου του 1984, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών.

Έγινε γνωστή από την αγόρευσή της στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, την ενοχή του οποίου είχε ζητήσει για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», χωρίς όμως η πρόταση να υιοθετηθεί από το δικαστήριο. Παρόμοια τύχη είχε και η πρότασή της για απαλλαγή των 68 κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η πρόταση αθώωσης

Τον Δεκέμβριο του 2019, αναπτύσσοντας την πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εκτίμησε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία, τα οποία να καταδεικνύουν ότι υπήρξε σχεδιασμός για τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης».

Μάλιστα, είχε προτείνει την απαλλαγή 17 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ζητώντας την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά.

«Δεν υπήρξε καμία εντολή, κανένας σχεδιασμός» φέρεται να είχε υποστηρίξει τότε.

Ήπια θέση είχε λάβει και για τα υπόλοιπα αδικήματα κρίνοντας ότι αποτελεί πλημμέλημα η επίθεση σε βάρος των στελεχών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013, ενώ όσον αφορά την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες το 2012 είχε αξιώσει τη μετατροπή της κατηγορίας για τους πέντε εμπλεκόμενους από «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού».

Η απόφαση του δικαστηρίου υπό την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, δεν έλαβε υπόψιν την εισαγγελική πρόταση τόσο στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, όσο και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καθώς και την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Tags:
βιογραφικό, Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέας, Δίκη της Χρυσής Αυγής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK