01:07 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 13
Βρείτε μας

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι πελάτες τους για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η τρίτη ημέρα της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων και το δικαστήριο να διακόπτει τη συνεδρίασή του.

Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου, κα Μαρία Λεπενιώτου ρώτησε την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, αν μπορεί να συνεχίσουν τη διαδικασία κι εκείνη απάντησε «να συνεχίσουμε τη Δευτέρα».

Δηλαδή, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, θα διασκεφθεί εκ νέου, προκειμένου να ανακοινωθεί η απόφασή του επί των σχετικών αιτημάτων των κατηγορουμένων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία

Ειδικότερα, την ερχόμενη Δευτέρα, θα αναγνωσθεί η λίστα με τα ονόματα των 69 ατόμων που δικάζονται, με ένα «ένοχος χωρίς ελαφρυντικά» ή «ένοχος με τα συγκεκριμένα ελαφρυντικά» δίπλα από καθένα.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών, ενώ μόλις ολοκληρώσει την εισήγησή της θα ξεκινήσει ο γύρος των αγορεύσεων επί της προτάσεως της εισαγγελέως από τους συνήγορους των καταδικασθέντων.

Το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να αποφασίσει για τις ποινές, ενώ μετά την ανακοίνωσή τους τίθενται κατά περίπτωση αιτήματα αναστολής της έφεσης ή της ποινής από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Στο τέλος, η πρόεδρος αποφασίζει ποια θα γίνουν δεκτά.

Τι συνέβη την τρίτη ημέρα της δίκης

Στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης, όπου ξεκίνησε η συνεδρίαση του δικαστηρίου, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε τον λόγο για να προβεί σε εξηγήσεις με αφορμή τις «σφοδρές λεκτικές επιθέσεις» που δέχτηκε, όπως είπε, από τους συνηγόρους υπεράσπισης των καταδικασθέντων κατηγορούμενων χτες.

Αυτό συνέβη, όπως είπε, λόγω της πρότασής της να απορριφθούν τα ελαφρυντικά, σε αντίθεση με την πρόταση που είχε διατυπώσει τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε είχε ζητήσει να απαλλαγούν οι 68 κατηγορούμενοι, για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματική οργάνωσης και συμμετοχής και να καταδικαστεί μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς για τον φόνο του Παύλου Φύσσα.

«Δέχθηκα σφοδρή λεκτική επίθεση από τους συνηγόρους, οι οποίοι άφησαν αιχμές για αλλαγή πλεύσης μου λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε. Παραμένω πιστή στην πρότασή μου, σύμφωνα με τη συνείδησή μου για να μην υπάρχουν σκιές» δήλωσε, έχοντας σηκωθεί όρθια.

«Ο εισαγγελέας όφειλε να λαμβάνει υπόψη του την απόφαση του δικαστηρίου και να τη σέβεται. Ήμουνα υποχρεωμένη παρά την αντίθεση πρότασή μου να προτείνω σύμφωνα με τη σοβαρότητα των κατηγοριών. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει άλλωστε στο δικαστήριο» πρόσθεσε.

Οι γραμμές υπεράσπισης Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη και Λαγού

«Δικάστηκε ο κ. Μιχαλολιάκος ως ναζιστής ή ως εγκληματίας;» ήταν το ερώτημα με το οποίο ξεκίνησε τη σημερινή δευτερολογία του επί των ελαφρυντικών του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ο αδελφός του και συνήγορός του Τάκης Μιχαλόλιας, ζητώντας να ληφθούν εκ νέου υπόψη τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Ειδικά στον κ. Μιχαλολιάκο το μόνο που μπορείς να προσάψεις είναι η διαφορετικότητα της ιδεολογίας. Κατέρριψε την κατηγορία του αρχηγού. Εγώ δεν κατάλαβα όμως ότι εδώ πέρα δικάζεται ο Ναζισμός. Ας φτιαχτεί ένα ειδικό δικαστήριο για την ιδεολογία να ξέρουμε τι κάνουμε» αναφώνησε ο κ. Μιχαλόλιας, επαναλαμβάνοντας:

«Στον κ. Μιχαλολιάκο δεν έχουμε να προσάψουμε καμία ποινική ενέργεια. Τι έχει κάνει ο κ. Μιχαλολιάκος; Τι έχει να του προσάψει κάποιος; Τι απεδείχθη; Τι ακριβώς του προσήψατε για να μπορώ να απαντήσω; Απεδείχθη ότι δεν έχει σχέση με τον φόνο του Φύσσα, με τα περιστατικά κατά των αλιεργατών και του ΠΑΜΕ. Τίποτα δεν απεδείχθη. Τι; Επειδή κάνει εκδηλώσεις για τα Ίμια, για τον Κολοκοτρώνη, για τον Πατριάρχη Γρηγόριο, για τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος και συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννης Ηρειώτης, επιδόθηκε σε ένα παιχνίδι με επίκεντρο την αναρρύθμιση της παραγράφου 4 σε 6 του νόμου 187, επαναλαμβάνοντας πως «δεν είναι δυνατόν η ιδιότητα του διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης να ταυτίζεται με το επιδιωκόμενο έγκλημα».

«Δεν διέπραξε κανένα έγκλημα ο κ. Κασιδιάρης» επανέλαβε ζητώντας να ληφθεί υπόψη το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου.

Τέλος, ο συνήγορος του (καταδικασθέντα και για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής) ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού, αποκάλυψε πως ο πελάτης του έχει προσφύγει πρόσφατα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μάλιστα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «του Ρωμανού του επέτρεψαν να είναι φοιτητής, τον Λαγό τον παρουσιάζουν από σήμερα στη φυλακή. Έχουν τάξει τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ευρώπη όμως προβλέπει να πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση (για να κριθεί έκπτωτος). Εκεί, στο Ευρωκοινοβούλιο θα παραμείνει ο Λαγός!».

Μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε και για τον ρόλο των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται έξω από τα σπίτια των καταδικασθέντων.

«Για ποιο λόγο είναι εκεί; Για να δουν αν ο κ. Κασιδιάρης καπνίζει στο μπαλκόνι και αν ο κ. Μιχαλολιάκος είναι καλός σύζυγος;» «Αλίμονο αν η Δημοκρατία κινδύνευε από τον Μπαρμπαρούση και τη Ζαρούλια! Αυτά ας τα αφήσουμε! Αφού σώσαμε τη Δημοκρατία, ας σώσουμε τη Δικαιοσύνη» ανέφερε σαρκαστικά ο δικός τους συνήγορος, ενώ, πολύ συχνά, κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης γινόταν αναφορά στην «ατιμωρησία των φονιάδων της Marfin».
Tags:
Παύλος Φύσσας, Μάγδα Φύσσα, δίκη, Εφετείο Αθηνών, εφετείο, Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μιχαλολιάκος, ναζί, εγκληματική οργάνωση, Δίκη της Χρυσής Αυγής, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK