06:03 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

«Τους ζητάμε να νιώθουν ελεύθεροι, να είναι ο εαυτός τους»: Για τη Βούλα και την Αθηνά, η κεραμική γεννά συναισθήματα κι αυτό είναι το μήνυμα, που μοιράζονται με όλους όσους ασχολούνται, έστω και για λίγο, με τον «θαυμαστό κόσμο» του πηλού.

Μεγάλα χαμόγελα είναι το πρώτο πράγμα που θα συναντήσει κανείς, με το που περάσει την πόρτα του εργαστηρίου κεραμικής της Βούλας και της Αθηνάς στην Πλάκα. Φορώντας τις ποδιές τους και πλάθοντας πηλό, δασκάλες και μαθητές δεν φτιάχνουν απλά ένα νέο αντικείμενο που θα διακοσμήσει τον χώρο τους. Στην πραγματικότητα κάνουν ένα «διάλλειμα» από την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους, χαλαρώνουν και «ξαναβρίσκουν» τον εαυτό τους.

«Οι περισσότεροι που έρχονται εδώ, ιδίως όσοι παρακολουθούν μαθήματα συστηματικά, λένε πως είναι η μέρα που "αδειάζει το κεφάλι τους"» εξηγεί η Αθηνά Χανιώτη η οποία εδώ και πέντε χρόνια μαζί με τη Βούλα Κούτρου παραδίδουν μαθήματα κεραμικής στο εργαστήρι «DotAhart».

«Πρόκειται για μια τέχνη που μαθαίνεται» προσθέτει η Βούλα και συμπληρώνει πως δεν χρειάζεται κάποιος να έχει συγκεκριμένες γνώσεις για να ασχοληθεί με την κεραμική, αλλά μονάχα όρεξη για να ανακαλύψει μία νέα πτυχή του εαυτού του, μέσα από κάτι διαφορετικό.

Μάλιστα, πολλοί περαστικοί που απλώς μπήκαν στο εργαστήρι-κατάστημα για να αγοράσουν ένα έτοιμο κεραμικό, έχουν καταλήξει να πλάθουν τα δικά τους μέσα σε ένα δίωρο μάθημα, ακόμη κι αν δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν με κάτι παρόμοιο.

Κατασκευή κεραμικού στο εργαστήρι «DotAhart»
© Sputnik
Κατασκευή κεραμικού στο εργαστήρι «DotAhart»

Οι ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες της κεραμικής

Δημιουργία, χαρά, διασκέδαση, απελευθέρωση, εκτόνωση: Με αυτές τις λέξεις περιγράφουν τον κόσμο της κεραμικής τόσο οι δασκάλες όσο και οι περισσότεροι μαθητές.

Εκτός από ένα όμορφο κεραμικό, με το οποίο θα φύγει κάποιος μετά από ένα μάθημα, οι δύο κεραμίστριες–εικαστικοί διαπιστώνουν πως η κεραμική έχει και ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες.

«Από την πρώτη στιγμή που πιάνεις τον πηλό αρχίζεις και ηρεμείς. Δηλαδή υπάρχει κόσμος που έρχεται εδώ -που βλέπεις ότι είναι ανήσυχος λόγω της καθημερινότητάς του, της δουλειάς του- και τον βλέπεις μετά από λίγη ώρα ότι χαλαρώνει, ηρεμεί» περιγράφει η Βούλα. 

Παρατήρησαν μάλιστα πως πολλά νέα άτομα επισκέφθηκαν τον χώρο τους, για να ασχοληθούν με κάτι νέο και διαφορετικό, ιδίως μετά το δίμηνο lockdown του κορονοϊού.

«Ήρθε ο κόσμος για να φτιάξει κάτι. Ήταν τρελαμένοι μέσα στο σπίτι, είχαν πολύ έντονο το αίσθημα της δημιουργίας και αυτό ήταν πολύ ωραίο» αναφέρει η Βούλα.

Αυτό που ζητούν οι δύο κεραμίστριες απ' όποιον επιλέξει να δοκιμάσει την κεραμική είναι να νιώσει ελεύθερος και να είναι ο εαυτός του. Τους θυμίζουν συχνά να αφήσουν πίσω τους τον «αγώνα δρόμου για την τελειότητα» και αντίθετα οι ίδιες επιβραβεύουν το λάθος ή την αποτυχία γιατί κι αυτά είναι μέρος της ζωής.

«Τους λέμε: "Έχεις δικαίωμα να αποτύχεις, δεν είναι τραγικό". Ή πολλοί λένε “ωχ μου έχει βγει στραβό”. "Τέλεια", τους λέω. Eίναι υπέροχο που είναι στραβό. Στα εργοστάσια κάνουν εκατομμύρια ίσια, αυτό όμως είναι μοναδικό και είναι δικό σου» καταλήγει η Αθηνά.

Tags:
εικαστικός, μαθητές, πηλός, κορονοϊός, συναισθήματα, Αθήνα, κεραμική, εργαστήριο, καλλιτέχνης, τέχνη, βίντεο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK