07:16 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 33
Βρείτε μας

Λίγο πριν την ετυμηγορία επί των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, μιλάει στο Sputnik, προβλέποντας ότι οι καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες για τη διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «δεν πρόκειται να πέσουν στα μαλακά».

«Το δικαστήριο έστειλε ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής στη ναζιστική βία, χτύπησε τη ναζιστική οργάνωση στην καρδιά της, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διευθυντηρίου, που ενορχήστρωνε τις εγκληματικές ενέργειες. Με την απόδοση των ποινών, δεν πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα το οποίο να "θολώνει" τη συγκεκριμένη ιστορική απόφαση» τονίζει o Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σε συνέντευξή του στο Sputnik.

Ο ίδιος είχε επαναλάβει -σε τηλεοπτική συνέντευξή του- μετά τη δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης:

«Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε "πλάτες" στους κρατικούς μηχανισμούς, ένας από τους καταδικασθέντες είναι αστυνομικός που τους ενημέρωνε για τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία τους, μέσα στα οποία αλλάζαν ακόμη και τα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θανάση Καμπαγιάννη στο Sputnik:

- Επί 12 ώρες ακούγαμε, κύριε Καμπαγιάννη, δυο μέρες στο Εφετείο, τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, που είχαν τα πάντα: πέρα από αναφορές στη ζωοφιλία των καταδικασθέντων, στην αγγελία του γάμου τους, στο παιδί που θα αποκτήσουν, στο ούζο που βάζουν για τον πονόδοντο, υπήρχαν και αλματώδεις αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, στον ΣΥΡΙΖΑ, στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη MARFIN, στον ΣΚΑΪ, επιθέσεις κατά της προέδρου, φωνές και κραυγές. Η πολιτική αγωγή δεν έχει ακουστεί καθόλου σε αυτό το στάδιο.

«Eμείς ως πολιτική αγωγή δεν έχουμε δικονομικά ρόλο στο να εκφέρουμε την άποψή μας για τα ελαφρυντικά εντός της αίθουσας. Αυτό το οποίο κρίνεται αυτή τη στιγμή είναι το αν με την αναγνώριση ενός ελαφρυντικού οι ποινές της πολύχρονης κάθειρξης, με τις οποίες απειλούνται ιδιαίτερα οι διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, ο Μιχαλολιάκος και άλλοι έξι, που αποτελούν το διευθυντήριο, θα πέσουν κάτω από τα οκτώ έτη κάθειρξης και άρα με αυτό τον τρόπο οι ποινές θα είναι πολύ μικρές, με ανοιχτή τη δυνατότητα να μην πάνε καν φυλακή τώρα. Να μην εκτιθούν καν τώρα οι ποινές και να εκκρεμεί η έκτισή τους. Να είναι ευκολότερη η αναστολή τους. Άρα για εμάς είναι το ζήτημα, μετά την ιστορική απόφαση που έλαβε κρίνοντας τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, να μη δώσει περιθώρια παρερμηνειών. Το δικαστήριο έστειλε ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής στη ναζιστική βία, χτύπησε τη ναζιστική οργάνωση στην καρδιά της, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διευθυντηρίου, που ενορχήστρωνε τις εγκληματικές ενέργειες. Τη Δευτέρα λοιπόν με την απόδοση των ποινών, δεν πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα το οποίο να θολώνει τη συγκεκριμένη ιστορική απόφαση».

Η ρητορική των συνηγόρων υπεράσπισης, επί των ελαφρυντικών, με τις διαρκείς αναφορές στα κανάλια και στα μέσα ενημέρωσης, στο bullying που υπομένουν οι Χρυσαυγίτες πελάτες τους και η εισαγγελέας από αυτά, την οποία υμνούσαν επιδεικτικά για την πρώτη αθωωτική πρότασή της, οι ειρωνικές αναφορές «τώρα αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία», ήταν αναμενόμενη και στην επιχειρηματολογία επί των ελαφρυντικών;

«Απολύτως. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε σε αυτό εδώ το δικαστήριο επί πεντέμισι χρόνια. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της παρέμβασης της υπεράσπισης. Αυτή είναι αυτή η δίκη. Περιμένανε ότι θα αθωωθούνε!»

- Προέβησαν σε ευθείες επιθέσεις ακόμη και κατά της προέδρου για την καταδικαστική απόφασή της.

«Δεν μας κάνει καμία εντύπωση. Σήμερα ο Λαγός μέσω του συνηγόρου του απείλησε ευθέως του δικαστές λέγοντάς τους ότι δεν θα λογοδοτήσουν και δεν θα πληρώσει η εκτελεστική εξουσία, αλλά θα πληρώσουν αυτοί που την υπηρέτησαν, αναφερόμενος ευθέως στους δικαστές της έδρας. Άρα αυτά είναι έως και απειλητικά απέναντι στους δικαστές».

- Στα προβλήματα του νέου Ποινικού Κώδικα ποια θα προτάσσατε; Υπάρχει φόβος να πέσουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στα μαλακά; Συνδέεται αυτό με τον νέο Ποινικό Κώδικα;

«Δεν πρόκειται να πέσουν στα μαλακά. Δεν λέει ο νέος Ποινικός Κώδικας ότι θα πέσουν στα μαλακά. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 15 έτη. Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης δεν τα λες μαλακά».

- Σε σχέση με τη σκανδαλώδη δυνατότητα που δίνει, παρότι καταδικασμένοι, να μπορούν να εκλέγονται;

«Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, είναι δυνατό να διορθωθεί με νόμο. Δεν χρειάζεται αυτό να υπάρχει στον Ποινικό Κώδικα. Είναι δυνατό να προστεθεί με νόμο στα κωλύματα εκλογιμότητας η συγκεκριμένη καταδίκη, έστω και αν είναι πρωτόδικη. Αν ψηφιστεί ένα νέο κώλυμα εκλογιμότητας, στο πλαίσιο του εκλογικού νόμου και άρα κάποιος δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εξαιτίας του ότι είναι καταδικασμένος, έστω και πρωτόδικα, για το άρθρο 187, με τον τρόπο που θα το περιγράψει ο νόμος, αυτό θα ισχύει και για αυτούς που καταδικάζονται τώρα. Θα ισχύει και για τις επόμενες εκλογές. Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας. Αυτό αφορά αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα».

- Επομένως, δεν υπάρχει ζήτημα με τον Ποινικό Κώδικα σήμερα;

«Όχι, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ζήτημα υπήρχε το 2019 όταν επιχειρήθηκε να αφαιρεθεί το άρθρο της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, και αυτό καταφέραμε αντιδρώντας και το πήρανε πίσω. Ζήτημα γεννήθηκε το 2014 όταν επιχειρήθηκε να ενταχθεί το οικονομικό κίνητρο στο άρθρο 187 και αντιδράσαμε και το αποτρέψαμε. Άρα, δεν υπάρχει ζήτημα».

- Η περίπτωση του ευρωβουλευτή Λαγού πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

«Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Δρομολογείται μια διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο όπου θα αρθεί και η δική του ασυλία, προκειμένου να υπάρξει άρση και της δικής του ευρωκοινοβουλευτικής ασυλίας. Από την άποψη της ελληνικής έννομης τάξης δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο εκκρεμεί να γίνει. Η άρση της ασυλίας αφορά μόνο την εκκίνηση της ποινικής δίωξης. Οι διωκτικές αρχές, απ' ό,τι καταλαβαίνω, έχουν ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει το Ευρωκοινοβούλιο για την αποβολή του, βαθμηδόν θα μπορεί να εκτελεστεί το ένταλμα που θα εκδώσουνε οι Αρχές. Άπαξ και εκδοθεί η απόφαση που δεν θα δίνει αναστέλλουσα  ισχύ στην έφεση, τότε θα εκδοθεί το ένταλμα».

- Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις καταγγελίες των συνηγόρων υπεράσπισης ότι η αστυνομική παρουσία έξω από τα σπίτια των Χρυσαυγιτών που καταδικάστηκαν προεξοφλεί τις ποινές και ότι αυτό «δεν είναι δίκαιη δίκη».

«Δεν παίρνω τοις μετρητοίς τι λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αν δεν δω με τα μάτια μου ότι υπάρχει αστυνομία έξω από τα σπίτι τους, δεν πρόκειται να κάνω δήλωση. Αυτό που έχει αποδειχτεί είναι ότι μπορεί να σου λένε ότι έξω είναι νύχτα ενώ ο ήλιος λάμπει. Λένε διαρκώς ψέματα!»

Tags:
ελαφρυντικά, ποινές, δικηγόρος, δίκη, Γιάννης Λαγός, Δίκη της Χρυσής Αυγής, Παύλος Φύσσας, Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK