05:12 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Ξεκινά στις 10 ξανά σήμερα η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Ποιες ποινές προβλέπονται.

Μεγάλη η ημέρα σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την ιστορική δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», καθώς αναμένεται στις 10 να ξεκινήσει η διαδικασία με την απόφαση της προέδρου επί των ελαφρυντικών για τους καταδικασμένους, πιθανότατα παρόντος του καταδικασθέντος Χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, που απείλησε ότι θα είναι παρών εφόσον βγει αρνητικό στο τεστ COVID-19, «γκρεμίζοντας τη Χούντα σας», όπως χαρακτηριστικά έγραψε.

Αξίζει να σημειωθεί η εκκωφαντική απουσία των κατηγορούμενων και δη του ηγετικού πυρήνα από την ακροαματική τελική διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη, οπότε στα έδρανα των κατηγορουμένων ήταν μόλις 11 από τους 68 Χρυσαγίτες. Την Πέμπτη ήταν μόλις επτά και την Παρασκευή απλώς τρεις.

Η σημερινή απόφαση θα κρίνει το εάν και κατά πόσο θα μειωθούν οι ποινές και κάποιοι από τους καταδικασμένους θα επιστρέψουν κανονικότατα στα σπίτια τους.

Ποιες ποινές προβλέπονται

Οι ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι από 5 έως 15 έτη (με τον παλαιό έφτανε τα 20 έτη). Οι ποινές για ένταξη είναι 5-10 έτη. Σε περίπτωση που αναγνωριστούν ελαφρυντικά οι ποινές μειώνονται έως 8 χρόνια για τους διευθυντές (2-8 χρόνια) και έως 6 χρόνια για τα μέλη. Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που είναι αντιμέτωπος με την ποινή για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το δικαστήριο πιθανότατα δεν θα δώσει ελαφρυντικά και ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι η ποινή του θα κυμανθεί από 10-12 έτη.

Ο δολοφόνος του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη, αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, οι ποινές φθάνουν τα 10 έτη, χωρίς ελαφρυντικά.

Ποια είναι η σημερινή διαδικασία

Σήμερα, αφότου εκφωνηθεί η κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών, θα λάβει τον λόγο η Εισαγγελέας η οποία θα υποβάλει την πρότασή της επί των ποινών. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των 68 καταδικασθέντων.

Το πιθανότερο είναι οι ποινές να ανακοινωθούν την Τρίτη. Κομβικό σημείο θα είναι κατόπιν η ανασταλτική δύναμη των ποινών ή η έφεση, και ποιοι από τους καταδικασθέντες θα καταλήξουν στην φυλακή. Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασής του για κάθε καταδικασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψή του.

Δικηγόροι, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι εξαιτίας του νέου νομικού πλαισίου που δημιουργείται από τον νέο Ποινικό Κώδικα ίσως σήμερα βρεθούμε προ εκπλήξεων και καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής θα πάνε στο σπίτι τους.

Το σενάριο αυτό αφορά σε ποινές έως τρία χρόνια, οπότε χορηγείται αυτεπαγγέλτως αναστολή. Λόγω δε του μεγάλου διαστήματος από την τέλεση των αξιόποινων πράξεων μέχρι και την έκδοση της απόφασης προβλέπεται νέο ελαφρυντικό στον νόμο, με αποτέλεσμα ποινές μέχρι και τέσσερα, πέντε ή έξι χρόνια να χορηγηθεί αναστολή και οι καταδικασθέντες να είναι ελεύθεροι. Με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, ακόμη και σε μεγαλύτερες ποινές, είναι δυνατό να αποφυλακιστεί κάποιος σε τρία χρόνια.

«Τρία χρόνια με αναστολή για κακούργημα δεν είναι δυνατό να υπάρξει» ξεκαθαρίζει στο Sputnik σήμερα, εισερχόμενη στο Εφετείο, η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

«Κάποιοι με τις ποινές που θα αποδοθούν σήμερα ή αύριο θα πάνε φυλακή. Κάποιοι προφανώς θα πάνε σπίτι τους. Δεν μιλάμε όμως για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό είναι δεδομένο» συμπληρώνει η κα. Τομπατζόγλου.

Tags:
ελαφρυντικά, ποινές, δίκη, Χρυσή Αυγή, Δίκη της Χρυσής Αυγής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK