15:58 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (651)
0 20
Βρείτε μας

Με τη Γερμανία να έχει εκτεθεί και τις κινήσεις της Τουρκίας να πλήττουν το κύρος της, όπως είπε στο Sputnik ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία, το Oruc Reis αναμένεται να ξεκινήσει έρευνες νότια του Καστελλόριζου. Οι κάτοικοι του βρίσκονται σε επαγρύπνηση, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του ακριτικού νησιού.

Η νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis λίγα ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελλόριζου -από σήμερα έως και τις 22 Οκτωβρίου- όπως και αυτή που έχει εκδοθεί για άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο, Ψαρά, Εύβοια και Χίο -από τις 26 έως και τις 28 Οκτωβρίου- προκαλούν νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την ώρα που η Ελλάδα ανέμενε από τη γείτονα χώρα την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο».

Οι κινήσεις της γείτονος σε διάφορες περιοχές έχουν ανοίξει σαν μια βεντάλια και, όπως επισημαίνει και το Υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανακοίνωση, η Τουρκία «εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τον ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

«Η Τουρκία κινείται εντός του πλαισίου του εθνικισμού και του ισλαμισμού και τούτο δημιουργεί παράγοντες αστάθειας για τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Ο Καύκασος τους ενδιαφέρει» σχολιάζει στο Sputnik ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης.

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών και η όποια προσέγγιση φαίνεται ότι απομακρύνεται διότι, όπως αναφέρει ο κ. Κουσκουβέλης, η Τουρκία έχει διαφορετικές επιδιώξεις.

«Η συνέχιση της προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι δύσκολη διότι η Τουρκία έχει διαφορετικές επιδιώξεις και βλέψεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται ένας αναξιόπιστος εταίρος» τόνισε ο πρώην πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ., ενώ αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι «η Γερμανία έχει πλέον εκτεθεί και οι κινήσεις της Τουρκίας πλήττουν το κύρος της Γερμανίας».

«Είμαστε σε επαγρύπνηση»

Στο ακριτικό Καστελλόριζο η ελληνική σημαία που είχε βαφτεί με κόκκινη μπογιά από drone που την πέταξε έχει αποκατασταθεί όπως είπε στο Sputnik ο αντιδήμαρχος του νησιού, Στράτος Αμύγδαλος, ωστόσο μετά την ησυχία του τελευταίου διαστήματος επέστρεψε και η ανησυχία μετά τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis.

«Πέρασε ένα διάστημα που είχαμε φυσιολογικούς ρυθμούς αλλά και πάλι έχει ξεκινήσει η ανησυχία και η νευρικότητα τι θα γίνει και πώς θα προχωρήσει η κατάσταση, γιατί βλέπουμε τελικά ότι δυναμιτίζεται κάθε προσπάθεια συζήτησης και έναρξης διαλόγου. Κι αυτό είναι που ενοχλεί και φοβίζει περισσότερο τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει διάθεση από την Τουρκία για καλυτέρευση των σχέσεών μας. Αυτό μας δημιουργεί πάλι ερωτηματικά όσον αφορά το μέλλον μας» σημείωσε ο ο. Αμύγδαλος.

Η ζημιά που είχε γίνει στην ελληνική σημαία στη Μεγίστη, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, «είναι ένα γεγονός που μας θλίβει», αλλά αποτέλεσε και «ένα μάθημα».

«Δεν έπρεπε να γίνει, αλλά είναι και μια επιβεβαίωση ότι ποτέ δεν πρέπει να επαναπαύεσαι και να προσπαθείς 24 ώρες το 24ωρο με τα μάτια ανοιχτά, να περιφρουρείς την πατρίδα σου. Ήταν ένα μάθημα» τόνισε.

Το κλίμα πάντως στο νησί είναι καλό, με τον τουρισμό να έχει τελειώσει και τους περίπου 500 μόνιμους κατοίκους του να προετοιμάζονται για τον χειμώνα κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες.

«Κάνουμε προετοιμασίες για τον χειμώνα έχοντας το μάτι μας στην απέναντι πλευρά, να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα με τους Τούρκους και πού θα κινηθεί το Orus Reis. Είμαστε σε επαγρύπνηση» κατέληξε ο κ. Αμύγδαλος.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (651)
Tags:
Γερμανία, Υπουργείο Εξωτερικών, Navtex, ΑΟΖ, Τουρκία, Ελλάδα, Καστελλόριζο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK