23:40 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Για την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παρουσιάζοντας επτά αλλαγές που έχουν γίνει ή σκοπεύουν να πραγματοποιηθούν όσον αφορά τη διαχείρισή του.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παρουσίασε επτά αλλαγές όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την παρούσα κυβέρνηση. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Έτσι, οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εξής:

  • Μείωση των ροών κατά 73% φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι οι αφίξεις του 2020 μέχρι τώρα ανήλθαν σε 12.289, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 44.734.
  • Επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης αποφάσεων ασύλου. Μάλιστα, η αύξηση των αποφάσεων ανήλθε σε 82% τους πρώτους εννιά μήνες του 2020 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Παράλληλα, υπήρξε μείωση κατά 36% των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου. Από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Βοηθών Εισηγητών στα νησιά.
  • Δημιουργία θετικού ισοζυγίου αναχωρήσεων- αφίξεων, καθώς τον Σεπτέμβριο υπήρξαν 1.529 αποχωρήσεις αιτούντων άσυλο και 792 αφίξεις. 
  • Έλεγχος των ΜΚΟ μέσω της δημιουργίας νέου πλαισίου οικονομικής διαχείρισης στις οργανώσεις. 
  • Περιορισμός των παροχών σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες στον έναν μήνα από την αναγνώρισή τους. Πρόκειται για παροχές που αφορούν στέγη και επίδομα. Ο κ. Μηταράκης αντιπαρέβαλε ότι «στο παρελθόν δίναμε οικονομικά κίνητρα» για την είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Επιπλέον αναφέρθηκαν οι εξής παρεμβάσεις:

  • Aποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Οι διαμένοντες σε δομές έχουν μειωθεί κατά 53% τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 σε σχέση με πέρυσι ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει περεταίρω η αποσυμφόρηση.
  • Δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά. Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο και υπάρχει ανάδοχος, ενώ εντός του μήνα θα προχωρήσει η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας. Σε ό,τι αφορά τη Λέσβο, σημείωσε ότι ο δήμαρχος Μυτιλήνης πρότεινε χώρο εγκατάστασης του νέου ΚΥΤ και ο στόχος είναι το καλοκαίρι του 2021 να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι ώστε να λειτουργήσει μια νέα μόνιμη δομή στο νησί.
Tags:
μετανάστες, πρόσφυγες, Προσφυγικό, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK