07:16 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αρχίζει η έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και η τιμή του πρόκειται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ο χειμώνας έρχεται σιγά-σιγά και οι καταναλωτές θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και το ενδιαφέρον τους αναμένεται να είναι περιορισμένο λόγω της παράτασης που δόθηκε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο έως και το τέλος Μαΐου.

Πότε θα αρχίσει η διάθεσή του

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει την Πέμπτη (15/10), αν και πολλοί καταναλωτές αξιοποίησαν την προαναφερθείσα παράταση και έτσι γέμισαν τις δεξαμενές την περσινή σεζόν οπότε έχουν επαρκή αποθέματα.

Πού θα κυμανθεί η τιμή

Περί τα 0,80 με 0,82 ευρώ πρόκειται να διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για αυτή την περίοδο και έτσι είναι χαμηλότερες από το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αλλά αυξημένες σε σύγκριση με τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου, πέρσι, ήταν στα 1,037 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. 

Τι ισχύει με το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης, ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να καταβληθεί νωρίτερα φέτος και, μάλιστα, το σχετικό κονδύλι περιλαμβάνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα νοικοκυριά.

Οι δικαιούχοι

Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην γεωγραφική ζώνη Α, 180 ευρώ για τη ζώνη Β, 110 ευρώ για τη ζώνη Γ και 80 ευρώ για τη ζώνη Δ.

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ, μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες, αρχίζει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Οι γεωγραφικές ζώνες

Οι γεωγραφικές ζώνες, όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης είναι τέσσερις και κάθε μια περιλαμβάνει συγκεκριμένους Νομούς.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Ζώνη Α: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.
  • Ζώνη Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.
  • Ζώνη Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
  • Ζώνη Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.
Tags:
δικαιούχοι, επίδομα θέρμανσης, θέρμανση, πετρέλαιο θέρμανσης, Πετρέλαιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK