06:37 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Με τις προτάσεις τις εισαγγελέως για το ύψος των ποινών στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής αρχίζει η σημερινή συνεδρίαση του Εφετείου Αθηνών.

Με την εισαγγελική πρόταση συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, η πολύκροτη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, μετά και τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση της έδρας.

Η δίκη ξεκινά στις 11:00 με την κα Αδαμαντία Οικονόμου να καταθέτει την πρότασή της στην έδρα αναφορικά με τις ποινές για τους καταδικασθέντες.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό για το «διευθυντήριο» της Χρυσής Αυγής, τα επτά άτομα, δηλαδή, που έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

Το αίτημα Λαγού

Στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση επί των ελαφρυντικών, ο Γιάννη Λαγός –εις εκ των καταδικασθέντων για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης– έλαβε τον λόγο, ζήτησε ελαφρυντικά και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της έδρας.

Ο συνήγορός του, Κώστας Πλεύρης, ανέπτυξε το αίτημα αυτό κατά την αγόρευσή του καταγγέλλοντας επηρεασμό των δικαστών από την πολιτική σκηνή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε: «Το δικαστήριό σας δεν δικάζει ούτε τον φασισμό ούτε τη δημοκρατία. Δικάζει πράξεις. Ο φασισμός και ο ναζισμός άλλωστε είναι ιδεολογίες. Δεν δικάζονται οι ιδεολογίες. Δεν νικάται ο φασισμός εδώ, ούτε με δικαστικές αποφάσεις. Και σας το λέω εγώ που δεν ανήκω στη Χρυσή Αυγή» και συμπλήρωσε ζητώντας την αλλαγή των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, όμως, το δικαστήριο -με νέα σύνθεση- απέρριψε το αίτημα Λαγού και η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, επέστρεψε στην έδρα.

«Οι καλούμενες εκδηλώσεις παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας (που επικαλέστηκε ο Ι. Λαγός) διαπράχθηκαν από πρόσωπα εκτός δικαστηρίου. Δεν δικαιολογούν δυσπιστία για αμεροληψία των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου. Το αίτημα απορρίπτεται».

Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα

Το πρωί της Δευτέρας, η έδρα ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζεται κανένα για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Χρήστο Παππά

Κανένα ελαφρυντικό και για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, όπως και για την πλειονότητα των ατόμων που έχουν καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση, την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ και κατά την Αιγύπτιων ψαράδων.

Η έδρα, αναγνώρισε, ωστόσο, ελαφρυντικά σε τέσσερις από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μίχο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Στάθη Μπούκουρα και Μιχάλη Αρβανίτη. Στον Μίχο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, στον Αρβανίτη του σύννομου βίου και στους Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης.

Μετά και την ανακοίνωση αυτή, αναμένεται οι ποινές που θα ανακοινωθούν να είναι βαριές. Ο νέος ποινικός κώδικας ορίζει πως ποινές από 5 έως 15 έτη για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Tags:
Γιάννης Λαγός, Εφετείο Αθηνών, εφετείο, Δίκη της Χρυσής Αυγής, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK