14:29 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Τρίτη και δεκατρείς σήμερα και οι δεισιδαιμονίες ξυπνούν για τα καλά. Γιατί όμως η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται γρουσούζικη;

Συνώνυμο… της γρουσουζιάς θεωρείται η σημερινή ημέρα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου. Ο συνδυασμός του «Τρίτη και δεκατρείς» ξυπνά προαιώνιους φόβους στους Έλληνες που φτάνουν στα όρια της δεισιδαιμονίας.

Παρόλα αυτά δεν είναι μονάχα οι άνθρωποι αυτής της χώρας που τρομάζουν στο άκουσμα της φράσης «Τρίτη και δεκατρείς» καθώς και οι ισπανόφωνοι λαοί θεωρούν γρουσούζικη τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως αναφέρει το sansimera.gr, δίνοντας ως παράδειγμα την εξής παροιμία της ισπανικής γλώσσας:

«En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι»)

Αξίζει να παρατηρήσουμε βέβαια ότι για άλλους λαούς, η «αντίστοιχη» γρουσούζικη ημέρα είναι η «Παρασκευή και δεκατρείς». Γιατί, όμως, οι Έλληνες φοβούνται τον συγκεκριμένο συνδυασμό ημέρας και ημερομηνίας;

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Θρυλείται ότι ο λόγος που η «Τρίτη και δεκατρείς» θεωρείται γρουσούζικη οφείλεται στο γεγονός ότι την ημέρα αυτή σημειώθηκε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Πιστεύεται δηλαδή ότι η Άλωση στις 29 Μαΐου 1453 συνέπιπτε με την Τρίτη, σύμφωνα τουλάχιστον με το Ιουλιανό ημερολόγιο, καθώς σύμφωνα με το Γρηγοριανό η συγκεκριμένη ημέρα ήταν Κυριακή.

Παρ' όλ' αυτά, υπάρχει η άποψη ότι η εν λόγω εξήγηση δόθηκε αργότερα και ότι ακόμη και την εποχή εκείνη της Άλωσης η «Τρίτη και δεκατρείς» θεωρούνταν γρουσούζικη ημέρα.

Άλλες ερμηνείες που δίνονται για τη δεισιδαιμονία έχουν να κάνουν με αστρολογικές εκτιμήσεις που «βλέπουν» σύνδεση του Άρη με τον Κρόνο.

Άλλοι συνδέουν, τέλος, τη γρουσουζιά με το γεγονός ότι το 13 «τερματίζει» την αρμονία του αριθμού 12 που εκφράζεται σε πάμπολλα σχήματα, όπως οι 12 μαθητές του Ιησού, οι 12 θεοί του Ολύμπου και οι 12 άθλοι του Ηρακλή.

Ποιοι γιορτάζουν την Τρίτη 13 Οκτωβρίου

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, γιορτάζουν τα εξής ονόματα:

  • Καρπός,
  • Αγαθονίκη,
  • Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα, Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία,
  • Φλωρέντιος, Φλωρέντης, Φλωρέντος, Φλορέντσος, Φλωρεντία, Φλωρέντα,
  • Φλωρένα, Φλώρινα, Φλωρένσα, Φλωρέντζα, Ντία.
Tags:
γρουσουζιά, Άλωση της Κωνσταντινούπολης, Οθωμανική Αυτοκρατορία, θρύλος, Κωνσταντινούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK