18:15 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 04
Βρείτε μας

Ανακοινώνονται σήμερα, Τετάρτη, στο Εφετείο Αθηνών οι αποφάσεις του δικαστηρίου για το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ώρα μηδέν για την ανακοίνωση των ποινών των καταδικασθέντων για τη Χρυσή Αυγή, μετά και τη χθεσινή εισαγγελική πρόταση στην έδρα περί επιβολής ισοβίων στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, και 13 ετών στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο συνέρχεται στις 12:00.

Να σημειωθεί πως η πρόταση δεν έχει δεσμευτική ισχύ για το δικαστήριο, που μπορεί να αποφασίσει μείωση ή αύξηση των ποινών. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις ακολουθεί η απόφαση για το εάν οι ποινές θα έχουν ή όχι ανασταλτικό χαρακτήρα. 

Η εισαγγελική πρόταση

Η Αδαμαντία Οικονόμου δεν πρότεινε το «ταβάνι» ποινής που ορίζει ο νέος ποινικός κώδικας και είναι τα 15 χρόνια, ωστόσο ζήτησε να επιβληθεί ποινή 13 ετών στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Χρήστο Παππά. Επιπλέον, προτάθηκε η επιβολή ποινής 12 μηνών στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Γιάννη Λαγό για οπλοκατοχή, οκτώ μηνών στον Ηλία Κασιδιάρη και έξι μηνών στον Στάθη Μπούκουρα για την ίδια κατηγορία. Παράλληλα, στους ανωτέρω, επέβαλε και χρηματικές ποινές, που ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Όσον αφορά στους πρώην βουλευτές της Χ.Α, που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή επτά ετών, πλην των τεσσάρων στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και για τους οποίους προτάθηκε ποινή πέντε ετών.

Για τους έτερους καταδικασθέντες για την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η κα Οικονόμου εισηγήθηκε ποινή οκτώ ετών σε όσους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και 6 ετών σε όσους αναγνωρίστηκαν.

Όσον αφορά στην υπόθεση της επίθεσης κατά των Αιγύπτιων ψαράδων, πρότεινε στην έδρα την ποινή των επτά ετών για όλους, πλην από τον πυρηνάρχη του Περάματος, για τον οποίο ζήτησε 10 χρόνια. 

Τέλος και όσον αφορά στην υπόθεση του ΠΑΜΕ οι ποινές που εισηγήθηκε η εισαγγελέας για την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ξεκινούν από έξι μήνες και φτάνουν τους 10.

Σε δηλώσεις τους στο Sputnik ο Κώστας Σκαρμέας, συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, έκρινε πως η κα Οικονόμου θα μπορούσε να ζητήσει μεγαλύτερες ποινές. Συγκεκριμένα, είπε: «Τα έκανε μεσοβέζικα. Και για τον Φύσσα και για το ΠΑΜΕ και για τους Αιγύπτιους. Για τους διευθυντές τα 13 χρόνια είναι πρόταση μεγάλης ποινής, αλλά σίγουρα μπορούσε να φτάσει μέχρι το όριο που είναι τα 15. Ελπίζουμε το δικαστήριο να εξαντλήσει την αυστηρότητά του σε όλους με τις ανώτατες ποινές».

Παράλληλα, ο Αντώνης Αντανασιώτης, συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, μιλώντας -επίσης- στο Sputnik είπε ότι είναι «αναμενόμενη η πρόταση, με βάση τα αδικήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί και τα ελαφρυντικά που τους έχουν αναγνωριστεί, αλλά δεν είναι δεσμευτικό για το δικαστήριο». Ζήτησε, ωστόσο, τις ανώτατες ποινές από το δικαστήριο.

Οι αγορεύεις των συνηγόρων

Μετά την ανακοίνωση της εισαγγελικής πρότασης οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων έλαβαν τον λόγο, προσπαθώντας να πείσουν το δικαστήριο για την επιβολή της μικρότερης δυνατής ποινής στους εντολείς τους.

Οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου απευθύνθηκαν στην έδρα σε έντονο ύφος, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων το ότι δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και, όπως είπε ο αδελφός και δικηγόρος του: «Το τεκμήριο της αθωότητας παραβιάζεται χυδαία, ανήθικα, κάτω απ’ τα μάτια σας και όχι μόνο από κονδυλοφόρους διαφόρων μέσων που βρήκαν ως εμπορεύσιμο τον τρόπο να μιλούν για τη Χρυσή Αυγή. Το τεκμήριο παραβιάζεται και από δικαστικούς λειτουργούς». 

Ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, παράλληλα, επιτέθηκε κατά της πολιτικής σκηνής που «παραβιάζει τη δυνατότητα της δίκαιης κρίσης».

«Ο κ. Λαγός δεν ζητάει συγγνώμη για την ιδεολογία του, ούτε για τους αγώνες του για τα εθνικά θέματα για τη Θράκη, για τα Ίμια. Συνεχίζει τον αγώνα του, εξελέγη από τον ελληνικό λαό στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν καταδικάζεται για την μπλούζα και τα τατουάζ ο κ. Λαγός, να απολογηθούμε». Αυτά ανέφερε, με τη σειρά του, ο ένας εκ των δύο συνηγόρων του καταδικασμένου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, ενώ ο δεύτερος δικηγόρος του εξέφρασε φόβους για επιβολή μεγαλύτερης ποινής.

Στην αθωότητα του Ηλία Κασιδιάρη στάθηκε ο δικός του συνήγορος, εκφράζοντας έκπληξη για την εισαγγελική πρόταση.

«Εξεπλάγην με την εισαγγελική πρόταση. Είπατε, κυρία εισαγγελέα, ότι πιστεύετε στην αθωότητα του εντολέα μου κ. Κασιδιάρη. Αν δεν πιστεύατε στην αθωότητά του, τι θα του δίνατε; Ο Κασιδιάρης είναι αθώος των πράξεων και προτείνατε 13 χρόνια κάθειρξη. Αν δεν ήταν, τι θα προτείνατε; 20 χρόνια κάθειρξη;»
Tags:
ποινές, δικηγόροι, δικηγόρος, δικαστήριο, Δίκη της Χρυσής Αυγής, δίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK