07:00 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε ποιο φαινόμενο αποδίδει τις εικόνες καταστροφής που καταγράφηκαν χθες στο Νέο Ηράκλειο Αττικής μετά το σφοδρό μπουρίνι, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Για τις εικόνες καταστροφής που καταγράφηκαν χθες, Τρίτη, στο Νέο Ηράκλειο μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα μίλησε στο MEGA ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το φαινόμενο οφείλεται σε δυο παράγοντες. Κατά πρώτον «στον κίνδυνο, στο ίδιο το φαινόμενο δηλαδή και κατά δεύτερον στην τρωτότητα των συστημάτων, δηλαδή ο κίνδυνος βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε επιλεγμένα σημεία και σε αυτά παρατηρούμε αυτές τις εικόνες» εξήγησε.

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, δεν εκδηλώθηκε μόνο σε ένα σημείο το φαινόμενο, ωστόσο, όπως εξηγεί ο επιστήμονας, η συγκεκριμένη περιοχή ήταν το κύριο σημείο έκφρασης του φαινομένου.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εστιάζεται σε ένα σημείο. Τα φυσικά φαινόμενα, ό,τι κι αν είναι -σεισμός, ηφαίστειο, κατολίσθηση, τσουνάμι- έχουν ένα μέγιστο μιας περιοχής όπου εκδηλώνονται και στη συνέχεια, οι γειτονικές περιοχές είναι μικρότερης έντασης» είπε.

Αναφερόμενος στο γεγονός πως η βροχή πλέον συχνά συνδέεται με καταστροφή, τόνισε:

«Τα φαινόμενα είναι πολύ πιο έντονα απ' ό,τι στο παρελθόν λόγω της κλιματικής κρίσης, αλλά και της δικής μας ευαλωτότητας. Είμαι κι εμείς πιο ευάλωτοι υπό την έννοια πως, παρά το γεγονός πως έχουμε καλύτερες υποδομές, αυτές οι υποδομές έχουν αυξημένη ευαλωτότητα».

Όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος του Νέου Ηρακλείου, Ηλίας Μοσχονάς, πρόκειται για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για το Νέο Ηράκλειο, το οποίο έχει δημιουργήσει πάρα πολλές ζημιές. Αυτό που ζητούν πλέον είναι να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν.

Η καταγραφή των ζημιών στο Νέο Ηράκλειο συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται πως χθες, το έντονο μπουρίνι που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα, ξερίζωσε στέγες, προκάλεσε πτώσεις δέντρων και κατάρρευση σκεπών. 

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων σοβαρά μια 69χρονη που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK