07:47 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 12
Βρείτε μας

«Μου κόβονται τα πόδια», δηλώνει στο Sputnik η Μάγδα Φύσσα, περιμένοντας τόσες μέρες τη σημερινή στιγμή της απόδοσης των ποινών για τον φόνο του γιου της. «Στην ανασταλτική δύναμη και τις εφέσεις θα κριθεί πλέον το αν θα πάνε ή όχι οι καταδικασθέντες φυλακή» μας διευκρινίζει ο συνήγορος πολιτικής Αγωγής, Θ. Καμπαγιάννης.

«Μου κόβονται τα πόδια» μας εξομολογούνταν εχθές, έξω από το Εφετείο Αθηνών, η μάνα Μάγδα Φύσσα, το ψυχωμένο, αγέρωχο μαυροντυμένο σύμβολο γενναιότητας κι ακεραιότητας. Απ' την περασμένη Τετάρτη καθημερινά βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα, στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας και της Λουκάρεως, περιμένοντας, με κρατημένη την αναπνοή, μαζί με την κόρη της Ειρήνη, τον σύζυγό της Παναγιώτη και νεαρούς αντιφασίστες τη σημερινή ημέρα. Την ημέρα των ποινών

«Γιατί ήρθε σήμερα, μετά από πεντέμισι χρόνια, η μεγάλη ημέρα στο Εφετείο Αθηνών, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: η μέρα των ποινών» όπως μας σχολίασε, το πρωί, κι ο συνήγορος των Αιγυπτίων λιμενεργατών στη δίκη κ. Θανάσης Καμπαγιάννης.

Δεκατρία χρόνια για την ομάδα των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης πρότεινε χθες η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου και ισόβια για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

Θα πιάσουν «ταβάνι» οι ποινές;

Σύμφωνα με τον συνήγορο του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, που «πέταξε» χθες στις Βρυξέλλες ώστε να κερδίσει χρόνο, αλλά και συνηγόρους της πολιτικής Αγωγής -για όλες τις υποθέσεις που εκδικάστηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής (δολοφονία Παύλου Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων ψαράδων, επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης)- με τους οποίους συνομίλησε το Sputnik, οι ποινές που σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινώσει η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη προβλέπεται να είναι ακόμα και υψηλότερες από την πρόταση της εισαγγελέως. Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα το «ταβάνι» για τη διεύθυνση είναι 15 χρόνια.

Θα εξαντλήσει λοιπόν σήμερα το δικαστήριο την αυστηρότητά του; Ποιοι από τους 57 καταδικασμένους μετά την απόδοση των ποινών θα βρεθούν στη φυλακή; 

«Σήμερα κανένας» απαντάνε οι συνήγοροι πολιτικής Αγωγής, Ελευθερία Τομπατζόγλου και Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Κλειδί» η ανασταλτική δύναμη

Κομβικό σημείο στην ιστορική δίκη είναι το εάν θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση ή όχι.

Όσοι αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Για τους υπόλοιπους θα εκδοθούν αμέσως μετά εντάλματα σύλληψης

Η διαδικασία των αναστολών και των εφέσεων μπορεί να κρατήσει, όμως, δύο και πλέον ημέρες. 

Πότε γλιτώνει κάποιος την ποινή πριν από αυτή τη διαδικασία;

«Όταν η ποινή είναι κάτω από πέντε χρόνια και συνιστά πλημμέλημα, παραγράφεται στην 8ετία, όπως θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2021, για την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ. Μόνο όταν η τελεσθείσα πράξη θεωρηθεί κακούργημα δεν υπάρχει δυνατότητα παραγραφής» μας διαφωτίζει ο κ. Καμπαγιάννης.

Σήμερα μετά την ανάγνωση των ποινών και των συγχωνεύσεών τους, η διαδικασία θα συνεχιστεί με τη συζήτηση για την ανασταλτική δύναμη και τις εφέσεις.

«Εκεί θα κριθεί αν θα πάνε ή όχι οι καταδικασθέντες φυλακή. Αν δοθούν μεγάλες ποινές, όπως τα 13 έτη που πρότεινε η εισαγγελέας, θα είναι σίγουρα δύσκολο, θα είναι έκπληξη το δικαστήριο να δώσει αναστέλλουσα ποινή» προσθέτει ο ίδιος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο χρόνος προσωρινής κράτησης (εν προκειμένω ήταν 18 μήνες) θα αφαιρεθεί από την ποινή.

Tags:
Γιώργος Ρουπακιάς, Παύλος Φυρός, Μάγδα Φύσσα, αναστολή, ποινές, Εφετείο Αθηνών, εφετείο, Δίκη της Χρυσής Αυγής, δίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK