17:41 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Ο συνταγματολόγος καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος, εξηγεί τι προβλέπει το Σύνταγμα σχετικά με την περίπτωση του Γιάννη Λαγού.

Ανοιχτό είναι το σενάριο ο ευρωβουλευτής και καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, να συνεχίσει να πληρώνεται ακόμη και φυλακισμένος, όπως ενημέρωσε ο συνταγματολόγος καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος.

«Ακόμη και φυλακισμένος μπορεί να παραμένει ευρωβουλευτής με μισθό» είπε ο κ. Χρυσόγονος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας πως το μόνο που έχει να χάσει είναι η αποζημίωση της ημερήσιας παρουσίας στις Βρυξέλλες.

Η Χρυσή Αυγή, δε, δεν χάνει την έδρα της. Ακόμη και σε αμετάκλητη ποινική καταδίκη μπορεί σε έξι μήνες, έναν χρόνο η έδρα να πάει στον επόμενο υποψήφιο ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, τόνισε ο καθηγητής. 

Η άρση ασυλίας του Λαγού δεν επαφίεται στην Ευρωβουλή «είναι θέμα κράτους, που πρέπει να προβλέπει ανάλογες διαδικασίες», ενημέρωσε.

«Η ασυλία του κ. Λαγού έχει αρθεί μόνο από την ελληνική Βουλή, στην αρχή της ποινικής διαδικασίας».

Όπως συμπλήρωσε, για να μπορέσουν οι Αρχές να προχωρήσουν σε σύλληψή του, «εάν δεν έχει ανασταλτικό» χαρακτήρα η ποινή, «πρέπει να αρθεί η ασυλία του από το Ευρωκοινοβούλιο».

Διευκρίνισε πως το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει διαδικασία απαγόρευσης πολιτικού κόμματος, όπως γίνεται στη Γερμανίας π.χ.

«Όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο και η λογική του Έλληνα νομοθέτη από το 1975 είναι ότι αρμόδιος για την ποινική καταδίκη μπορεί να είναι ο ποινικός δικαστής, αλλά αρμόδιος για την πολιτική είναι ο κυρίαρχος λαός στις εκλογές».

«Η διαδικασία άρσης της ασυλίας ευρωβουλευτή δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη» είπε και αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που πρέπει να γίνουν και τα οποία θα διαρκέσουν, το λιγότερο, δύο μήνες.

Πρέπει να αποσταλεί απόσπασμα της αποφάσεως στο Ευρωκοινοβούλιο, να περάσει από την Επιτροπή νομικών θεμάτων και να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, από την οποία επίσης πρέπει να εγκριθεί, ενημέρωσε, σημειώνοντας πως οι συνεδριάσεις γίνονται μία φορά το μήνα, άρα θα χρειαστεί το λιγότερο δύο μήνες για να διεκπεραιωθεί η διαδικασία.

«Από τη στιγμή που χάνει την ασυλία μπορεί να τον συλλάβει η βελγική αστυνομία και να εκδοθεί στην Ελλάδα».

Ακόμη κι αν αρθεί η ασυλία, όμως, δεν χάνει την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, ενώ για να αποφασιστεί στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη.

Tags:
Γιάννης Λαγός, Κώστας Χρυσόγονος, Δίκη της Χρυσής Αυγής, δίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK