07:13 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1000)
0 01
Βρείτε μας

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, υπογραμμίζει τον ρόλο της υγρασίας για τη μετάδοση του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους. Η εναλλακτική όταν δεν μπορεί να υπάρξει φυσικός αερισμός.

Ενόψει του χειμώνα, ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρεται στη σημασία του να εστιάσουμε σε μεθόδους για τη μείωση του αντίκτυπου μετάδοσης του κορονοϊού στους εσωτερικούς χώρους. 

«Ξέρουμε πως για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την προσοχή μας στον φυσικό εξαερισμό, την προσωπική υγιεινή, την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, στη χρήση μάσκας και να συνεχίσει η διεξαγωγή τεστ και ανίχνευσης επαφών» επισημαίνει.

Στη συνέχεια, αναφέρεται σε πρόσφατη ανακάλυψη σύμφωνα με την οποία η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες. 

«Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα» επισημαίνει.

Οι προσομοιώσεις, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, έδειξαν ότι:

  • Το άνοιγμα παραθύρων σε συρμούς αμαξοστοιχιών αυξάνει τον αερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μικροβίων στο περιβάλλον.
  • Οι ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες.
  • Σε ένα δείπνο διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους δίπλα μας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται απέναντι.
  • Ο αριθμός των τραγουδιστών στις χορωδίες πρέπει να είναι περιορισμένος και να τηρούνται αποστάσεις.

Το εύρημα του ινστιτούτου Riken υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των λοιμώξεων σε περιόδους που δεν είναι δυνατός ο φυσικός εξαερισμός.

«Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, όσο πιο συχνά γίνεται, και όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες -και εφόσον τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν-, τότε οι υγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της διασποράς της λοίμωξης» τονίζει.
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1000)
Tags:
χειμώνας, Ηλίας Μόσιαλος, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK