16:57 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη (15/10) η ΑΔΕΔΥ και στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, μέρος των εργαζόμενων στα ΜΜΜ και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη απεργία για την Πέμπτη (15/10) και έτσι ο Δημόσιος Τομέας πρόκειται να «παραλύσει», την ίδια στιγμή που σε ανάλογες κινητοποιήσεις προβαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εκπαιδευτικοί, αλλά όχι -τελικά- και όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

Στα αιτήματα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας περιλαμβάνεται η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας με αύξηση των δαπανών για το ΕΣΥ, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών και για τη συμμετοχή 15 μαθητών ανά τμήμα καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

Στα εργασιακά, η ΑΔΕΔΥ ζητά:

  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.
  • Επέκταση του θεσμού των βαρέων-ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και τον χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα.
  • Μεταξύ των αιτημάτων είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  • Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων στο Δημόσιο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί, για τις 10:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Τι ζητούν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει σε ανακοίνωσή της πως «θα είναι καταστροφικό εάν η Δημόσια Υγεία προσαρμοστεί για άλλη μια φορά στην αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού, να σταματήσουν δηλαδή τη λειτουργία τα χειρουργεία, οι καρδιολογικές μονάδες, τα εξωτερικά ιατρεία και να αυξάνεται έτσι η νοσηρότητα από άλλες αιτίες».

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει πως «η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή. Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης και οργής για τα παραμύθια της κυβέρνησης για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Πάντως, αμφότερες ζητούν, μεταξύ άλλων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στο υγειονομικό προσωπικό.

Απεργία των εκπαιδευτικών

Κινητοποίηση έχει εξαγγείλει και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) που υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι «στις 15 Οκτωβρίου θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία. Και η κατάσταση παραμένει ακόμα εκρηκτική. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλίει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας».

Σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ

Τα σωματεία εργαζομένων σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ ανέστειλαν την τρίωρη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει για την Πέμπτη (15/10) και έτσι τα δρομολόγια θα εκτελεστούν κανονικά.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, «τα Δ.Σ. των Σωματείων Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (πρώην Ένωση εργαζομένων ΗΣΑΠ) και του Συλλόγου Εργαζομένων Τραμ (ΣΕΤ), ύστερα από συζητήσεις που έγιναν με την εταιρεία και αφού μεσολάβησαν μεταξύ τους συνεννοήσεις, συνεδρίασαν σήμερα και αποφάσισαν την αναστολή κάθε κινητοποίησης».

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) προγραμματίζει προσυγκέντρωση στις 11:00, στο Πεδίον του Άρεως, και μοτοπορεία προς το Υπουργείο Μεταφορών, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Τροποποιήσεις πτήσεων

Την ακύρωση όλων των πτήσεων της AEGEAN και Olympic Air (με δύο εξαιρέσεις) ανακοίνωσε η Aegean Airlines λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας, την Παρασκευή (16/10) ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 08:00 τοπική ώρα και αλλάζουν ώρα αναχώρησης 15 σκέλη πτήσεων.

 

Tags:
νοσοκομεία, ΟΕΝΓΕ, ηλεκτρικός, τραμ, Μετρό Αθήνας, Μετρό, λεωφορεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, πτήσεις, αεροδρόμια, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ, 24ωρη απεργία, απεργία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK