20:58 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Τι συνέβη με την πρώτη απόπειρα στελέχωσης της νέας ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» που δημιουργείται με δωρεά του Ιδρύματος της Βουλής;

Η δημιουργία των νέων κλινών ΜΕΘ αλλά και των ΜΕΘ γενικώς ήταν ένα από τα θέματα που μπήκαν με πολύ εμφατικό τρόπο στη δημόσια συζήτηση από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, όταν και έγινε ξεκάθαρο ότι βρισκόμασταν στην καρδιά του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Μια από τις σημαντικές ειδήσεις ήταν ότι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» δημιουργείται με γρήγορους ρυθμούς μια νέα κλινική ΜΕΘ με 50 κρεβάτια με δωρεά της Βουλής, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό που τελικά συνέβη, με «σιωπηρό τρόπο», όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, είναι πως η νέα ΜΕΘ που έχει ήδη ολοκληρωθεί, δεν στελεχώνεται με νέους γιατρούς όπως θα περίμενε κανείς, αλλά με «δανεισμό» και μεταφορές από άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, στις 5 Οκτωβρίου, με εντολή του Υπουργείου Υγείας, 25 γιατροί από διάφορα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ) έπρεπε να μεταταχθούν στο «Σωτηρία» για να καλυφθούν οι ανάγκες της νέας μονάδας εντατικής θεραπείας.

Το αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, ήταν οι μετατάξεις να προκαλέσουν προβλήματα στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως, για παράδειγμα, τον Ερυθρό Σταυρό, τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα νοσοκομεία υποδέχονται πια ασθενείς με κορονοϊό.

Το χρονικό των μετακινήσεων στη ΜΕΘ του Σωτηρία

Σύμφωνα με τον Πάνο Παπανικολάου, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας δείχνει και ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας στο καυτό θέμα της στελέχωσης των νέων ΜΕΘ. Όπως εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, η εντολή για τις μετακινήσεις των 25 γιατρών για διάστημα τριών μηνών έφτασε στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (Λαϊκό, Αλεξάνδρα, Αμαλία Φλέμινγκ, Οφθαλμιατρείο Αθηνών, Ιπποκράτειο, Άγιος Σάββας, Σισμανόγλειο, Κωνσταντοπούλειο, ΝΙΜΤΣ, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, ΚΑΤ, Γεώργιος Γεννηματάς κ.ά.) στις 5 Οκτωβρίου όταν και πρωτοκολλήθηκε η απόφαση (η οποία ανακοινώθηκε την 1/10).

«Η κίνηση αυτή ήταν για μια έμπρακτη ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν προχωρά στις αναγκαίες προσλήψεις για τις νέες κλίνες που διαφημίζουν» καταγγέλλει ο κ. Παπανικολάου και προσθέτει:

«Στην ΟΕΝΓΕ μάθαμε επίσης ότι γιατροί χωρίς εμπειρία αποσπάστηκαν από τα νοσοκομεία τους κι όταν έφτασαν στο "Σωτηρία" τους είπαν: "Θα σας κάνουμε ταχύρρυθμα σεμινάρια" κι αυτό που τους έκαναν τελικά ήταν δύο μισάωρα σεμινάρια λογικής "άρπα-κόλλα"».

Πάντως, στις 8/10, η ίδια η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας με πρόεδρο την κα Κοτανίδου (επικεφαλής η ίδια και της επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ) ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα με τις 25 μετακινήσεις (σ.σ. πράγμα που επιβεβαίωσε και το Sputnik επικοινωνώντας με την κα Κοτανίδου).

«Την ίδια στιγμή, όταν ο κ. Κοντοζαμάνης ισχυρίζεται ότι δεν διαταράσσονται τα τμήματα των άλλων νοσοκομείων, λέει απλώς ψέματα. Μια βόλτα από τις εφημερίες των νοσοκομείων όπου αποσπάστηκαν γιατροί θα τον πείσει» δηλώνει ο κ. Παπανικολάου.

Το πιο ενδιαφέρον βέβαια της υπόθεσης κατά τον κ. Παπανικολάου είναι πως αυτό το έγγραφο της 1ης Οκτωβρίου τελικά ανακαλέστηκε, μιας και με non paper της κυβέρνησης στις 13 Οκτωβρίου οι αποσπάσεις μειώθηκαν από τις 25 στις 15.

Η πίεση στο Υπουργείο Υγείας και οι υποσχέσεις ότι οι κρίσεις θα προχωρήσουν γρήγορα

Τι συνέβη λοιπόν στο μεταξύ;

Όπως δήλωσε στο Sputnik η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά: «Κάναμε παρέμβαση στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ κι εξηγήσαμε ότι δεν μπορούν να μετακινούνται κατ' αυτό τον τρόπο οι γιατροί. Οι προκηρύξεις για προσλήψεις νέου ιατρικού προσωπικού πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Μετά από την παρέμβασή μας, από τους 25 γιατρούς αποσπάστηκαν τελικά οκτώ με 10 οι οποίοι και επιθυμούν να παραμείνουν στη νέα ΜΕΘ του "Σωτηρία". Ήδη στον "Άγιο Σάββα" επέστρεψε αυτός που αποσπάστηκε».

Για την κα Παγώνη, οι τοποθετήσεις των γιατρών πρέπει αυτή τη φορά να έχουν χαρακτήρα «εξπρές» και να μην υπάρξει η συνήθης γραφειοκρατία-κωλυσιεργία που παρατηρείται στις κρίσεις-προσλήψεις γιατρών. Όπως λέει πάντως η κα Παγώνη: «Από την 1η ΥΠΕ μας υποσχέθηκαν ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το θέμα θα έχει λυθεί και ότι οι κρίσεις θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα αυτή τη φορά».

Ματώνουν τα νοσοκομεία με τις αποσπάσεις

Το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία από τα οποία αποσπάστηκαν οι γιατροί περιέγραψε η Μαρία Καραμπέλη, παθολόγος στον «Ερυθρό Σταυρό»:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν μετατάξεις λόγω κορονοϊού. Είχαν αποσπάσει ξανά γιατρούς από τον Ερυθρό Σταυρό στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Τότε, είχαν μετακινηθεί δύο γιατροί, ο ένας σε κλινική COVID-19 κι ο άλλος σε ΜΕΘ νοσοκομείου αναφοράς. Μετά από τρεις μήνες τους επέστρεψαν πάλι πίσω. Δεν ήταν βέβαια ότι δεν τους χρειαζόμασταν τότε εκείνους τους γιατρούς, μιας και μπορεί ο Ερυθρός Σταυρός να μην ήταν νοσοκομείο αναφοράς, αλλά δεχόμασταν πολλά ύποπτα κρούσματα ούτως ή άλλως σε διαμορφωμένες κλινικές στους δύο ορόφους του νοσοκομείου. Όσο διάστημα περιμέναμε τις απαντήσεις των τεστ, δηλαδή συνήθως δύο 24ωρα, αυτοί οι ασθενείς παρέμεναν εδώ».

«Την 1η Σεπτεμβρίου μας πήραν πάλι μία παθολόγο, αυτή τη φορά για τη COVID-19 ΜΕΘ του "Σωτηρία". Πριν από λίγες ημέρες αποσπάστηκαν άλλοι τρεις παθολόγοι από τις δυο παθολογικές κλινικές. Ήμασταν 11 και μείναμε οκτώ. Το πιο προβληματικό όμως είναι ότι τους μεταφέρουν σε COVID-19 ΜΕΘ χωρίς να έχουν την εμπειρία ούτε και καμία προϋπηρεσία σε ΜΕΘ» καταγγέλλει η κα Καραμπέλη.

«Όσο για τον Ερυθρό Σταυρό, στις εφημερίες, δεδομένου ότι είμαστε νοσοκομείο πρώτης γραμμής και δεχόμαστε μεγάλο κύμα ασθενών, με τις τελευταίες αποσπάσεις των γιατρών, δεν μπορέσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Σκεφτείτε ότι στα έκτακτα παθολογικά περιστατικά χρειάστηκε να καλύψει βάρδια ο ενδοκρινολόγος του νοσοκομείου» συμπλήρωσε.

Για την κα Καραμπέλη, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα δεδομένου ότι και ο Ερυθρός Σταυρός δέχεται, αλλά και νοσηλεύει αυτή τη στιγμή πολλά περιστατικά κορονοϊού, όπως άλλωστε κι όλα τα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή στους θαλάμους ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον Ερυθρό, νοσηλεύονται τουλάχιστον 20 άτομα.

«Πάντως, σήμερα επέστρεψαν οι τρεις γιατροί μας μετά τον σάλο και την κατακραυγή που προκλήθηκε τις περασμένες ημέρες. Το λιγότερο βέβαια μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να υλοποιηθούν άμεσα οι προσλήψεις-κρίσεις των γιατρών και φυσικά να προκηρυχθούν και νέες θέσεις» καταλήγει η κα Καραμπέλη.

Tags:
κορονοϊός, γιατροί, νοσοκομείο Σωτηρία, COVID-19, ΜΕΘ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK