20:57 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από ,
0 22
Βρείτε μας

Τρεις νέες δομές κλειστού τύπου θα κατασκευαστούν για τους μετανάστες σε Σάμο, Λέρο και Κω. Στα νησιά ήδη φιλοξενείται μεγάλος αριθμός μεταναστών με τις τοπικές κοινωνίες να ζητούν άμεση αποσυμφόρηση.

Τρεις νέες δομές, κλειστού ελεγχόμενου τύπου, θα κατασκευαστούν για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε Σάμο, Λέρο και Κω.

Χτες, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά την υπογραφή με την κατασκευάστρια εταιρεία είπε ότι «σε λίγο καιρό, οι νέες δομές θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσους πραγματικά το δικαιούνται, θα θωρακίσουν την υγεία όλων σε καιρό πανδημίας, καθώς και θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφαλείας, τόσο των διαμενόντων όσο και των τοπικών κοινωνιών».

Το μεταναστευτικό αποτελεί μείζον θέμα σε αρκετά νησιά του Αιγαίου, ενώ σε κάποια εξ αυτών βρέθηκαν να φιλοξενούνται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή, γεγονός που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Το Sputnik επικοινώνησε με τους δημάρχους της Σάμου και της Λέρου και κατέγραψε τις θέσεις τους για τις εξελίξεις.

Δήμαρχος Σάμου: Ναι υπό προϋποθέσεις στην κλειστή δομή

Η Σάμος, των περίπου 33.000 κατοίκων, είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου που δέχτηκαν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Σήμερα στο νησί και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά του φιλοξενούνται σε έναν άτυπο καταυλισμό περίπου 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες, όπως δήλωσε στο Sputnik, ο δήμαρχος Σάμου, Γιώργος Στάντζος

Η κατασκευή νέας δομής που θα είναι κλειστή και ελεγχόμενη βρίσκει σύμφωνη τη δημοτική αρχή και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, υποστήριξε ο δήμαρχος, προσθέτοντας όμως ότι όλοι εκφράζουν διαφωνίες όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που θα φιλοξενήσει η νέα δομή.

«Το δημοτικό συμβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχει πει "ναι" στην κλειστή δομή, στην περιοχή Ζερβού όπου ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά διαφωνεί το υπουργείο στη δυναμικότητα που δίνει στη δομή, διπλασιάζοντας την ουσιαστικά: Δηλαδή από τα 1.500 άτομα, αυξάνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας στα 3.000 άτομα. Με αυτό διαφωνούμε» εξήγησε ο κ. Στάντζος και πρόσθεσε:

«Στο νησί έχουμε 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι ουσιαστικά βρίσκονται μέσα στην πόλη. Ένας δρόμος χωρίζει τον καταυλισμό από την πόλη. Ο καταυλισμός έχει δυναμικότητα 680 θέσεων κι αυτή τη στιγμή έχει 4.500 άτομα, οι οποίοι μένουν σε σκηνές στους ελαιώνες πέριξ της επίσημης εγκατάστασης».

Το νησί, όπως επισημαίνει ο κ. Στάντζος, θέλει «αποσυμφόρηση, όπως ζητούν κι όλα τα νησιά και να είναι μειωμένος ο χρόνος παραμονής των νεοεισερχομένων μεταναστών και προσφύγων». Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «από τον Μάρτιο και μετά οι ροές στη Σάμο είναι μηδενικές».

«Οι διαδικασίες ασύλου να ολοκληρώνονται αν είναι δυνατόν στις ευρωπαϊκές χώρες ή σε εγκατάσταση στην ενδοχώρα. Πρέπει να φεύγουν από το νησί» κατέληξε ο δήμαρχος Σάμου.

Δήμαρχος Λέρου: Είμαστε αντίθετοι στη νέα δομή

Το δεύτερο νησί όπου αναμένεται, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο υπουργός Νότης Μηταράκης με κατασκευαστική εταιρεία, να γίνει κλειστή δομή είναι η Λέρος. Το μικρό νησί των Δωδεκανήσων έχει πληθυσμό 7.917 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και η έκταση του είναι 54 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στο νησί, όπως εξήγησε στο Sputnik, ο δήμαρχος, Μιχάλης Κόλλιας, λειτουργεί ήδη δομή σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, ενώ διευκρινίζει ότι εξαρχής η δημοτική αρχή ήταν αντίθετη στην κατασκευή κλειστής δομής. Πρόσθεσε ότι για την αντίθεση της δημοτικής αρχής είχαν ενημερωθεί και οι βουλευτές της περιοχής, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο μεταναστευτικό.

«Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την κατασκευή νέου κέντρου. Εξάλλου τα χρήματα αυτά που θα δαπανηθούν για την κατασκευή της, δηλαδή τα 25 εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να δαπανηθούν για υποδομές στο νησί μας που είναι αναγκαίες» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει η κυβέρνηση, η νέα δομή θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 65 στρεμμάτων, δίπλα ακριβώς στην υπάρχουσα δομή που καταλαμβάνει έκταση 10 στρεμμάτων.

«Η κατασκευή κλειστού κέντρου σε έκταση 65 στρεμμάτων, σημαίνει χιλιάδες μετανάστες και για τον λόγο αυτό είμαστε κατά αυτής της απόφασης που πήρε η κυβέρνηση» επισήμανε ο κ. Κόλλιας, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι «ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού» και σημειώνοντας ότι στην υπάρχουσα δομή -για πρώτη φορά- φιλοξενούνται λιγότεροι από 1.000 μετανάστες. 

Τέλος, ο δήμαρχος Λέρου θέτει κι ένα ακόμη ζήτημα που αφορά στο περιβάλλον υποστηρίζοντας ότι με την κατασκευή της νέας κλειστής δομής θα δημιουργηθούν περιβαλλοντικά προβλήματα. «Γιατί να μη βελτιωθούν οι συνθήκες και οι εγκαταστάσεις στην υπάρχουσα δομή;» είναι το ερώτημα που θέτει.

Tags:
μεταναστευτικό, Νότης Μηταράκης, Σάμος, Λέρος, Κως, κλειστές δομές, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK