10:02 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Συλλήψεις και αυτόφωρο για όσους κακοποιούν ζώα προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος.

Εγκύλιο με την οποία ζητά από τις δικαστικές και τις αστυνομικές Αρχές να υπάρχουν συλλήψεις, αυτόφωρο και αυστηρή τήρηση του νόμου για την κακοποίηση ζώων, απέστειλε η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έρχεται μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, να μετατραπεί σε κακούργημα το αδίκημα του βασανισμού ζώων, μετά και τα αυξανόμενα κρούσματα βάναυσης κακοποίησης που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα. 

«Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδικά περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Όπως τονίζεται στην εγκύλιο, εφόσον συντρέουν λόγοι θα μπορεί με εισαγγελική εντολή να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο από την κατοχή του παραβάτη και να παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο.

«Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, την οριστική αφαίρεση και με διάταξή σας, να απαγορεύετε την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη», επισημαίνεαι. 
Tags:
συλλήψεις, κακοποίηση ζώων, Άρειος Πάγος, αυτόφωρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK