06:28 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Μετά τις 11:00 συνέρχεται το Τριμελές Εφετείο Αθηνών ώστε να συνεχιστεί η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής. Χθες υπήρξαν αναπάντεχες εξελίξεις καθώς η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της, αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα, Τετάρτη, από την ανακοίνωση της απόφασης για καταδίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία έχει, πλέον, φτάσει στις αναστολές και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών.

Η δίκη διεκόπη απότομα χθες, μετά και το μπρα-ντε-φερ προέδρου και εισαγγελέως, με αφορμή την πρόταση της τελευταίας να λάβουν αναστολή όλοι οι καταδικασθέντες πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Η κα Μαρία Λεπενιώτη ζήτησε από την κα Αδαμαντία Οικονόμου να συμπληρώσει την πρότασή της καθώς, όπως επεσήμανε, δεν ανέφερε πως ορισμένοι εκ των ενόχων δεν έχουν λευκά ποινικά μητρώα –όπως είχε δηλώσει η εισαγγελέας– ενώ, παράλληλα, υπάρχει βούλευμα που δείχνει πως ο Γιάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Να σημειωθεί πως το λευκό ποινικό μητρώο ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ζήτησε αναστολές η κα Οικονόμου. 

Ο διάλογος των δύο πλευρών

«Η κα εισαγγελέας είπε χθες ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει κίνδυνος τέλεσης πράξεων και είπε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο όλοι εκτός ορισμένων καταδικασθέντων. Παρέλειψε όμως να πει ότι Λιακόπουλος, Σιατούνης, Στράτος Στεργιόπουλος, Τσιορβάς, Παπαβασιλείου και άλλοι έχουν καταδικαστεί με ποινές καθείρξεως» είπε η πρόεδρος απευθυνόμενη στην εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της χθεσινής δικασίμου.

«Άρα να ανασταλεί η ποινή και γι' αυτούς;» ρώτησε η κα Λεπενιώτη, με την εισαγγελέα να απαντά: «Να ανασταλεί».

Η πρόεδρος επέμεινε να ρωτά επί του ιδίου ζητήματος: «Άρα η πρότασή σας είναι να ανασταλεί και για αυτούς παρά τις ποινές;» για να λάβει, και πάλι, καταφατική απάντηση από την κα Οικονόμου.

Όσον αφορά στην περίπτωση Λαγού, ο συνήγορός του πήρε, στη συνέχεια, τον λόγο και επικαλέστηκε βούλευμα, μεταγενέστερο, το οποίο αναφέρει ότι ο κ. Λαγός δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους.

Αποφασίστηκε λοιπόν να διακοπεί εκ νέου η διαδικασία και να εκκινήσει σήμερα στις 11:00 το πρωί. Η συνεδρίαση θα είναι θυελλώδης κι όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην εισαγγελέα

Σήμερα αναμένεται να προσκομιστούν στο δικαστήριο τα βουλεύματα που αφορούν τον Λαγό για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραβίαση των όρων, ενώ θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

«Επιβεβαιώνεται η προκλητική στάση της εισαγγελέως»

Με τη σημερινή στάση της προέδρου επιβεβαιώνεται η προκλητική στάση της εισαγγελέως. Προσπάθησε και πάλι η εισαγγελέας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επαναλαμβάνοντας την προκλητικότατη πρότασή της να πάρουν αναστολές οι κατηγορούμενοι».

Αυτό το σχόλιο έκανε στο Sputnik o συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Αντώνης Αντανασιώτης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

«Είναι πραγματικά σημαντική η πρόταση της προέδρου, καθώς ζητά ευθύνες από την εισαγγελέα ότι απέκρυψε από την πρότασή της κρίσιμα στοιχεία. Όπως τα ποινικά μητρώα σειράς κατηγορούμενων καταδικασμένων με βαριά αδικήματα και ποινές κάθειρξης. Επίσης απέκρυψε την παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Λαγό. Αναμένουμε». 

«Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αμάσητα τα ατεκμηρίωτα και στρεβλά εισαγγελικά επιχειρήματα και να δώσει συγχωροχάρτια και αναστολές σε όλους όσους καταδίκασε. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δικαιωνόμαστε άλλη μια φoρά, τόσο για την επικινδυνότητα των δραστών, που προκύπτει από προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις, όσο και για την πεποίθησή μας ότι η εισαγγελέας λειτουργεί απροκάλυπτα ως συνήγορος υπεράσπισης των Ναζί κατηγορουμένων» δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, Kώστας Παπαδάκης

«Δεν μένει καμία αμφιβολία», πρόσθεσε ο κύριος Παπαδάκης «για την εμμονή εισαγγελικής πρόταση στην αθώωση και ευμενή συμπεριφορά των κατηγορουμένων όσο και αν η σημερινή διαδικασία είναι το μεγαλύτερο ράπισμα που δέχτηκε ποτέ εισαγγελική αξιοπιστία μέσα από δικαστήριο της έδρας. Ακόμη η πρόεδρος έθεσε ζήτημα ορθότητας της εισαγγελικής πρότασης για το αν οι κατηγορούμενοι έχουν παραβιάσει ή όχι περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελέας χθες υποστήριξε ότι κανένας κατηγορούμενος δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους». 

Tags:
Εφετείο Αθηνών, εφετείο, δικαστήριο, Χρυσή Αυγή, Δίκη της Χρυσής Αυγής, δίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK