16:34 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη, καθορίζει το νέο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγγραφών που θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος.

Αλλαγές στα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, φέρνει το νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια, που ισχύει για πρώτη φορά φέτος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, η οποία θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, και το διάστημα κατά το οποίο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μετεγγραφών, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να υποβάλουν την αίτησή τους. 

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Τεύχος B' 4617/20.10.2020) που εκδόθηκε σήμερα προβλέπονται:

Κατηγορίες μετεγγραφών

Οι κατηγορίες μετεγγραφής είναι δύο:

  • μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και
  • μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών.

Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει αντιστοιχία των τμημάτων, καθώς επίσης και ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το τμήμα προέλευσης. Επίσης, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει συγκεντρώσει τα μόρια της βάσης μετεγγραφής του τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή.

Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

Αλλαγές σημειώνονται στα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Αναφορικά με τα οικονομικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, από φέτος θα ισχύει η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός, που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, πριμοδοτούνται μεταξύ άλλων, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν προηγουμένως, οι τρίτεκνοι και οι αιτούντες μετεγγραφή που είναι ορφανοί.

Βάση μετεγγραφής

Ένα από τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν και θα ισχύσουν από φέτος, είναι η θέσπιση της «βάσης μετεγγραφής». Όπως ορίζεται και στη σχετική Υπουργική Απόφαση, η βάση μετεγγραφής κάθε τμήματος προκύπτει από τη βάση εισαγωγής του μείον 2.750 μόρια. 

Κάθε φοιτητής που αιτείται μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση για αντίστοιχα τμήματα έως και δύο διαφορετικών πανεπιστημίων.

Μετακίνηση σε τμήμα του ίδιου Επιστημονικού Πεδίου

Η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου αποτελεί ακόμα ένα νέο δεδομένο στο πλαίσιο για τις μετεγγραφές.

Πρόκειται για έναν άτυπο, δεύτερο κύκλο μετεγγραφών, ο οποίος προσφέρει περιορισμένη κινητικότητα στους φοιτητές που κάνουν αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, στην περίπτωση που απορριφθεί επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της βάσης μετεγγραφής ή επειδή συμπληρώνεται ο αριθμός μετεγγραφομένων, με άτομα που συγκεντρώνουν υψηλότερο σύνολο μορίων.

Σε αυτή την περίπτωση, δίνεται η δυνατότητα αίτησης μετακίνησης σε τμήμα του ίδιου Επιστημονικού Πεδίου, μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στα Τμήματα ή στις Σχολές τα οποία έχουν δηλωθεί από τον αιτούντα και εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός μετεγγραφομένων/μετακινουμένων στο τμήμα αυτό.

Μετακίνηση με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

Στις αιτήσεις μετακίνησης βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, οι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν έως πέντε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, με σειρά προτίμησης, και εντός δύο το πολύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει το Τμήμα στο οποίο έχει αρχικά εισαχθεί.

Επίσης, τα τμήματα, τα οποία μπορεί να δηλώσει ο φοιτητής είναι εκείνα που είχε δηλώσει κατά την υποβολή του μηχανογραφικού του δελτίου και για τα οποία συγκεντρώνει τα μόρια της βάσης εισαγωγής.

Αριθμός μετεγγραφόμενων/μετακινουμένων

Ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα θα πρέπει να είναι ο συνολικός αριθμός των μετεγγραφόμενων και μετακινούμενων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Για τις μετεγγραφές/μετακινήσεις αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, ο συνολικός αριθμός τους που πραγματοποιούνται είναι επίσης ίσος με το 15% καθ΄ υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα.

Tags:
μετεγγραφές, Υπουργείο Παιδείας, φοιτητές, πανεπιστήμια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK