18:48 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Ήταν ή δεν ήταν τελικά αποτυχία η μη σύλληψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, και ποιος και πότε θα αναλάβει την ευθύνη;

Ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς είναι ένα θέμα που έχει σηκώσει έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση και μάλλον όχι άδικα, δεδομένου ότι, αρκετές ημέρες πριν από το αποτέλεσμα της δίκης της Χρυσής Αυγής, διαρροές από την αστυνομία αλλά και τοποθετήσεις συνδικαλιστών όπως ο Σταύρος Μπαλάσκας δήλωναν ότι η ΕΛ.ΑΣ. ήταν πανέτοιμη επιχειρησιακά για τις συλλήψεις όσων η τύχη τους κρίνονταν στο δικαστήριο.

Όπως είχε πει στο Sputnik ο Σταύρος Μπαλάσκας: «Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο, δεν περιμέναμε τελευταία στιγμή. Η αστυνομία προλαμβάνει».

Σε νέα ερώτηση που κάναμε στον κ. Μπαλάσκα, πώς σχολιάζει δηλαδή την παραπάνω δήλωσή του, ο ίδιος μας απάντησε: «Ουδέν σχόλιο από τη στιγμή που ο ίδιος o υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει πει ό,τι είναι να πει για το θέμα προσώρας».

Και τι έχει πει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης; Πως με την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον φυγόποινο Χρήστο Παππά, ζητά να παραβιαστούν κανόνες του κράτους δικαίου για να παρακολουθηθεί ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής και πως ακόμα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να καταπατά η Αστυνομία τους νόμους, να μη σέβεται ατομικά δικαιώματα και να μην προστατεύει κατηγορούμενους για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα.

«Αποτυχία της αστυνομίας η διαφυγή Παππά»

Παρ’ όλα αυτά, μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν φωνές που μιλούν ανοιχτά για αποτυχία της αστυνομίας στο θέμα Παππά. Ιδού τι δήλωσε στο Sputnik ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος των ειδικών φρουρών:

«H σύλληψη του Παππά ήταν μια εύκολη δουλειά για την αστυνομία. Από αυτή την άποψη, αυτό που συνέβη είναι μια αποτυχία για την αστυνομία. Κι είναι μια αποτυχία για τους λόγους που ήδη όλοι γνωρίζουν - ήμασταν κοντά στο αποτέλεσμα της δίκης, μιας πολύ σημαντικής δίκης, ο ίδιος ήταν στόχος κι ήταν ισχυρότατες οι πιθανότητες να συλληφθεί. Επίσης, ο ίδιος είχε κοινωνική δραστηριότητα εμφανή - ούτε καταζητούνταν ούτε ταμπουρωμένος κάπου βρισκόταν. Καθετί διαφορετικό λοιπόν εκτός από τη σύλληψή του θεωρείται αποτυχία.

Έπρεπε να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα για τη σύλληψή του. Δεν ήταν όλο το επιχειρησιακό σχέδιο αποτυχημένο φυσικά - οι υπόλοιποι 37 συνελήφθησαν. Η αποτυχία είναι κατά βάση ποιοτική γιατί μιλάμε για τον υπαρχηγό της οργάνωσης και σε μικρό βαθμό μόνο ποσοτική.

Το βασικό ερώτημα τώρα για εμένα είναι: ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτή την αποτυχία; Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρέπει είτε να αποδώσει ευθύνες είτε να τις αναλάβει ο ίδιος».

Πηγές της αστυνομίας πάντως, θεωρούν πως αυτή τη στιγμή τα lockdown, τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό, τα καυτά ελληνοτουρκικά, το Oruc Reis και λοιπά, έχουν απομακρύνει το ενδιαφέρον του κοινού από αυτή την αποτυχία, από την άλλη όμως, στην ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζουν ότι αυτό το θέμα δεν θα φύγει έτσι εύκολα από το τραπέζι όσο κι αν κάποια άλλα θέματα «σπρώχνουν» την επικαιρότητα και προς άλλες κατευθύνσεις.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν επίσης πως όταν συλληφθεί ο Παππάς, το θέμα θα αξιοποιηθεί πολιτικά και θα γίνει μεταχρονολογημένη κεφαλοποίηση αυτής της σύλληψης. Με δύο λόγια: στην αστυνομία περιμένουν τη ρεβάνς.

Από πότε έχει εξαφανιστεί ο Παππάς, η δύσκολη θέση του υπουργού κι οι αναζητήσεις στην Αυστρία

Στην πραγματικότητα, ο Χρήστος Παππάς είχε εμφανιστεί τελευταία φορά, δίνοντας το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαμένει, την 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που ίσχυαν για την αποφυλάκισή του (πολλές ημέρες δηλαδή πριν την ανακοίνωση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσο περνούν οι ημέρες τόσο κι αυξάνεται κι ο εκνευρισμός κι η ένταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο καυτό θέμα υπάρχει διαρκής επικοινωνία ανάμεσα στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, Πέτρο Τζεφέρη (ο οποίος είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη καρέκλες τρίζουν στην Κατεχάκη κι άλλες πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει  αναθέσει τον εντοπισμό του Παππά στην Αντιτρομοκρατική, μια υπηρεσία που εμπιστεύεται τυφλά λόγω και των επιτυχιών που αυτή του έχει χαρίσει στο παρελθόν. Παράλληλα, μέσα κι από τη ενεργοποίηση της Interpol τα βλέμματα της αναζήτησης έχουν στραφεί έντονα και στην Αυστρία αλλά και στη Γερμανία όπου ο Χρήστος Παππάς είχε έντονες σχέσεις και δεσμούς με τους εκεί ναζί.

 

 

Tags:
σύλληψη, ΕΛΑΣ, αστυνομία, δίκη, Χρυσή Αυγή, φυγόποινος, Χρήστος Παππάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK