19:44 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εντός των επόμενων 10 - 15 ημερών θα φανεί εάν τα νέα αυστηρότερα μέτρα θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για νέα «έξαρση».

Οι επόμενες 10 – 15 ημέρες κρίνονται κρίσιμες όσον αφορά στο εάν θα αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι ειδικοί.

Από το πρωί του Σαββάτου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», επίπεδο κινδύνου 3, και το «κόκκινο», επίπεδο κινδύνου 4. Στις ίδιες περιοχές έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας – μοναδική εξαίρεση όσοι εργάζονται και επιδεικνύουν σχετικό χαρτί από την εργοδοσία. 

Εντός του Σαββατοκύριακου και συγκριμένα το Σάββατο κατεγράφη νέο, αρνητικό, ρεκόρ κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να επιβεβαιώνει 935 νέα. Την Κυριακή υπήρξε μικρή μείωση με 790 νέα.

«Θα καταλάβουμε σε 10-15 μέρες να δούμε την επίδραση των μέτρων»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ εξήγησε πως ο «χρόνος επωάσεως του νοσήματος είναι μία εβδομάδα έως το πολύ 15 μέρες, η αποτελεσματικότητα ενός μέτρου κρίνεται με καθυστέρηση 10-15 ημερών. Άρα θα καταλάβουμε σε 10-15 μέρες να δούμε την επίδραση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ξεκίνησε το Σάββατο».

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε ελάττωση των κρουσμάτων, σημειώνοντας πως «είναι στο χέρι της οργανωμένης πολιτείας και καθενός από εμάς να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα ατομικής προφύλαξης. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης ότι ένα νόσημα που μεταδίδεται με την αναπνοή αφορά τον καθέναν από εμάς. Μπορεί να είμαστε δίπλα σε κάποιον που να έχει τον ιό και να μην το ξέρει και από τον οποίον μπορεί να κολλήσουμε. Συνεπώς πρωταρχικό είναι να προφυλάξει ο καθένας τον εαυτό του». 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του καιρού, καθώς «τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα σταγονίδια είναι πιο συχνά τον χειμώνα, ιδίως λόγω του συνωστισμού μέσα σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι λόγου κρύου δεν αερίζονται καλά… Είναι σαφές ότι αυτό θα προκαλέσει κάποια αύξηση του νοσήματος». 

Σε ερώτηση για το εάν θα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα, επεσήμανε πως «θεωρητικά, το υγειονομικά σωστό θα ήταν να έχουμε κλειστεί από 1ης Σεπτεμβρίου όλοι στα σπίτια μας. Αλλά αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να γίνει».

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ΜΕΘ, αναφέροντας: «Το θέμα δεν είναι να έχουμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σαφώς, καλό είναι να υπάρχουν, για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά όταν αυτά έρθουν, αλλά το θέμα είναι να μην αρρωσταίνουμε, γιατί το να μπαίνεις σε μονάδα δεν είναι καθόλου ευχάριστο, έχει και μεγάλη θνητότητα και μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή και αφήνει υπολείμματα, τα οποία ακόμα δεν ξέρουμε. Συνεπώς, η πρόληψη είναι το βασικότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να έχει επάρκεια των μέσων αντιμετώπισης των βαριών περιστατικών τα οποία υπολογίζεται ότι θα έχουμε».

Λινού: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, τα κρούσματα θα διπλασιαστούν σε 8 μέρες

Την ίδια ώρα, στην κρισιμότητα των επόμενων ημερών αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία προειδοποίησε πως εάν τα μέτρα δεν αποδώσουν, τότε εντός 8-10 ημερών θα έχουν ξανά διπλασιασμό των κρουσμάτων. 

«Έχουμε εκθετική αύξηση» είπε σε συνέντευξή της στο OΡΕΝ, εξηγώντας πως «σε περίπου οκτώ μέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Εάν δεν λειτουργήσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή άλλα που θα αποφασιστούν, τότε σε «οκτώ μέρες θα περιμένουμε ξανά διπλασιασμό».

Όπως είπε, σε τέτοια περίπτωση τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 1.000, φτάνοντας και τα 1.600, ενώ, παράλληλα, έκανε λόγο για έναν «πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων των μέτρων και του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων».

«Εάν οι δυνάμεις των μέτρων, αυτών που έχουμε και καινούριων μέτρων, δεν λειτουργήσουν, θα έχουμε δραματική αύξηση κρουσμάτων κάθε 8-10 μέρες». 

Παγώνη: Θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις της πρόεδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνας Παγώνη.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα είπε στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως τα νοσοκομεία δεν μπορούν να διαχειριστούν το ενδεχόμενο 2.000 ημερήσιων μολύνσεων.

Ακόμη, εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ενώ πρόταξε το μέτρο της χρήσης μάσκας ως το πιο σημαντικό.

Τέλος η κα Παγώνη υπογράμμισε τη σημασία των τοπικών lockdown στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η COVID-19. 

Tags:
Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Αθηνά Λινού, Ματίνα Παγώνη, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK