13:54 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1955)
0 14
Βρείτε μας

H Σλοβακία, μία από τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε πως προχωρά σε μαζικά rapid test σε όλο τον πληθυσμό της. Πόσο εύκολο είναι αυτό και ποιος ο στόχος του μέτρου; Θα μπορούσε να το «αντιγράψει» και η Ελλάδα;

Η Σλοβακία είναι η πρώτη χώρα της Δύσης που επιχειρεί μαζικά τεστ σε όλους τους κατοίκους της. Σημειώνεται ότι για αυτό το σκοπό έχει παραγγείλει 13 εκατομμύρια rapid test για τον πληθυσμό της που φτάνει τα 5.400.000. Με στόχο οι έλεγχοι να πραγματοποιηθούν μέσα σε λίγες ημέρες, οι αρχές της χώρας δημιούργησαν 6.000 διαφορετικά σημεία (ακόμα και μέσα σε σχολεία) πραγματοποίησης rapid test.

Όπως αναφέρουν αρκετοί επιδημιολόγοι και γιατροί σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, η διενέργεια των μαζικών τεστ επιτρέπει στις κυβερνήσεις να απομονώνουν μικρές ομάδες ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στον ιό αντί να επιβάλουν γενικά lockdown ή να διακόπτουν δραστηριότητες της καθημερινότητας κάτι που πλέον δεν αντέχουν οι τοπικές οικονομίες.

Συγκεκριμένα για τη Σλοβακία, πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε στη βάση του ότι τα κρούσματα στη μικρή χώρα έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωθώντας διαρκώς σε νέες απαγορεύσεις.

«Το σχέδιο για μαζικά τεστ είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθούν οι περιορισμοί σε ήπιο επίπεδο και να είναι σύντομοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιγκόρ Μάτοβιτς

Μαζικά τεστ σε ελεγχόμενο κλειστό σύστημα

Πριν από τη Σλοβακία, η ίδια κίνηση φαίνεται ότι είχε δουλέψει για την κινεζική πόλη Κινγκντάο όταν οι Αρχές έκαναν τεστ σε περισσότερους από επτά εκατομμύρια πολίτες μετά τα 12 κρούσματα που αναφέρθηκαν κοντά στο λιμάνι της πόλης. Ο πληθυσμός σε αυτή την πόλη ελέγχθηκε με συστηματικότητα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών.

Αυτό φυσικά δεν είναι μια πρωτοφανής κίνηση για την Κίνα, η οποία τον περασμένο Μάιο έκανε τεστ σε κάθε κάτοικο της Γουχάν, της πόλης-επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας. Η Γουχάν χάρη και σε αυτή την κίνηση, κατάφερε να ανακάμψει από τον κορονοϊό.

Όπως όμως εξήγησε στο Sputnik γνωστός Έλληνας λοιμωξιολόγος, το στοιχείο κλειδί σε αυτές τις επιτυχίες είναι πως στο σύνολό της, η ασιατική χώρα παραμένει εδώ και καιρό κλειστή για τους ξένους, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις. Η Κίνα είναι ένα «κλειστό σύστημα» πιο εύκολα ελέγξιμο, μας είπε ο λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε πως αυτός ο παράγοντας και μόνο, το ότι μια χώρα δηλαδή δεν έχει «ξένα» πρόσωπα να θολώνουν την γενική εικόνα της πανδημίας, είναι σημαντικός.

Η ευκολία με την οποία επιβάλλονται τα οριζόντια lockdown στην Κίνα είναι άλλος ένας. Πριν από ένα μήνα για παράδειγμα, καθολικό lockdown επιβλήθηκε στην πόλη Ρουιλί που βρίσκεται στα σύνορα με τη Βιρμανία μετά την ανακάλυψη τριών κρουσμάτων. Με μόλις τρία τεστ ξεκίνησαν αμέσως τα μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους κατοίκους!

Πειθαρχημένοι και... απείθαρχοι λαοί

«Η Σλοβακία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κάνει την απόφαση της κυβέρνησης της για μαζικά rapid test να έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας» μάς είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Εξηγώντας αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε για το μικρό μέγεθος της χώρας, αλλά και τη μεγάλη πειθαρχία αυτού του λαού. «Την περασμένη άνοιξη, όταν και τους ανακοίνωσαν πως θα φορούν μάσκες παντού, συμμορφώθηκαν όλοι αυτόματα».

Επιπλέον, η λογική της κίνησης της Σλοβακίας, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, είναι πως αν στα 5.000.000 τεστ για παράδειγμα, βρουν 50.000 κρούσματα, θα εστιάσουν τα μέτρα τους στις συγκεκριμένες ομάδες που νοσούν και μεταδίδουν και θα βάζουν σε καραντίνα μόνο τους νοσούντες.

Επιχειρώντας μια πρόχειρη αναλογία με τα δικά μας μεγέθη, τα ελληνικά, ο κ. Εξαδάκτυλος αναρωτήθηκε: «Αν σε ένα μαζικό τεστ βρεις στην Ελλάδα 200.000 θετικούς στον κορονοϊό, θα κάτσουν όλοι αδιαμαρτύρητα σε καραντίνα για όσο χρειαστεί;»

Όπως σχολίασε ο ίδιος, στην Ελλάδα μόνο το πρόσωπο της αυστηρής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δείχνει να αποδίδει και να συνετίζει τον γενικό πληθυσμό.

«Πολύ ωραίο όλο αυτό, αλλά….»

«Ακούγεται πολύ ωραίο όλο αυτό» μας λέει με τη σειρά του ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής κι Επιδημιολογίας. «Αλλά η πρώτη ερώτηση που θα έκανα εγώ, είναι: "Κάθε πότε σκοπεύεις να τα κάνεις τα rapid test;"» σπεύδει να συμπληρώσει.

Όπως εξηγεί, για να έχει νόημα αυτή η κίνηση θα έπρεπε τα rapid test να είναι πολύ συχνά, τουλάχιστον ανά 10 ημέρες, το πολύ 14, όταν και δείχνει η καμπύλη της πανδημίας πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση.

«Σίγουρα είναι καλύτερο να λειτουργείς με λιγότερα κρούσματα. Πόσο εφικτό είναι όμως όλο αυτό;» αναρωτήθηκε. «Σε κάθε περίπτωση, η συχνή και με πρόγραμμα επανάληψη επιβάλλεται για να έχεις καλά αποτελέσματα. Ακόμα και αν απομονώσεις τους πρώτους θετικούς στον κορονοϊό, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι από πίσω που είναι σε φάση επώασης ή με χαμηλό ιϊκό φορτίο» επισημαίνει ο κ. Ζαούτης.

«Να σημειώσω εδώ επίσης ότι πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν πως τα rapid test είναι ευαίσθητα και συχνά εμφανίζουν αποκλίσεις και λάθη. Το ότι το κόστος τους δεν είναι αμελητέο είναι μια πραγματικότητα, αλλά για εμένα δεν είναι η πιο βασική (σ.σ. παράμετρος) στο γιατί δεν θα ήταν εφαρμόσιμη αυτή η ιδέα στην Ελλάδα: Πιο πολύ έχει να κάνει με τον διπλάσιο πληθυσμό μας σε σχέση με τη Σλοβακία, αλλά και με τους λόγους που σας ανέφερα παραπάνω» καταλήγει ο ειδικός.

Στοχευμένα πια στην Ελλάδα τα rapid test και με συνεχόμενη αύξηση

Όπως μας είπαν, τέλος, από τον ΕΟΔΥ, εδώ και καρό έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας συγκεκριμένοι και στοχευμένοι έλεγχοι της πανδημίας μέσα από την πραγματοποίηση rapid test σε ευαίσθητες ομάδες όπως: μονάδες ηλικιωμένων, ομάδες εργαζόμενων όπως οι αστυνομικοί, σχολικές μονάδες, εντοπισμένες εστίες κορονοϊού (τα λεγόμενα clusters), αλλά και επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Πάντως, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, από τα 1.000 rapid test που πραγματοποιούνταν πέρυσι τον Μάρτιο στον γενικό πληθυσμό, τώρα έχουμε φτάσει στα 25.000 ημερησίως. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και στα καθ' ημάς, ακόμα κι αν δεν είναι εφικτό να πραγματοποιήσουμε 11.000.000 rapid test, υπάρχει η παραδοχή από τους αρμόδιους φορείς, ότι τα γρήγορα τεστ για τον κορονοϊό, μάς βοηθούν να ξεκαθαρίζουμε τα «σκοτεινά» σημεία και να χαράζουμε στρατηγικές στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1955)
Tags:
Ελλάδα, Σλοβακία, κρούσματα, κρούσμα, rapid test, τεστ, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK