13:54 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (361)
0 12
Βρείτε μας

Από το Σάββατο η καθημερινότητα των Ελλήνων θα θυμίζει πολύ την άνοιξη που μας πέρασε, με κλειστά καταστήματα και περιορισμούς στις μετακινήσεις.

«Θα μοιάζει, αλλά δεν θα είναι το ίδιο με τον Μάρτιο–Απρίλιο» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στα νέα μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου όταν και θα επιβληθεί καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να ανασχεθεί το δριμύ δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει την Ελλάδα, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον καθημερινά τα 2.000. Το lockdown θα ισχύσει για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε, όμως ότι το νέο lockdown θα έχει δύο βασικές διάφορες απ' αυτό της περσινής άνοιξης:

 • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους που ισχύει αυτή τη στιγμή, παραμένει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως και η απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς χρήση μάσκας.
 • Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εφαρμόζεται και αυτή τη φορά τηλεκπαίδευση.

Οι περιορισμοί στη μετακίνηση

Με ολόκληρη τη χώρα να βρίσκεται υπό το καθεστώς lockdown, τα μέτρα που θα εφαρμόζονται προβλέπουν μεταξύ άλλων και περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Οι πολίτες σε όλη τη χώρα θα μπορούν να μετακινηθούν έχοντας συμπληρώσει ειδική φόρμα, ή έχοντας στείλει μήνυμα από το κινητό τους στον ειδικό αριθμό 13033 με τον κωδικό για την αιτία της μετακίνησής τους και να έχει δοθεί η άδεια με απαντητικό μήνυμα.

Ένας ακόμα τρόπος θα είναι η χειρόγραφη βεβαίωση.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Για τα νομικά πρόσωπα, η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.

Πληροφορίες για τις ειδικές φόρμες μπορούν να βρουν οι πολίτες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης forma.gov.gr.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση μεταξύ νομών

Η μετακίνηση μεταξύ νομών στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για:

 1. επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
 2. επανένωση οικογενειών
 3. επαγγελματικούς λόγους
 4. λόγους υγείας

Ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, όταν θα αρχίσει και η εφαρμογή των μέτρων, θα είναι ανοιχτά μόνο συγκεκριμένα καταστήματα.

Συγκεκριμένα, ανοιχτά παραμένουν οι εξής χώροι:

 • σούπερ μάρκετ
 • φαρμακεία
 • delivery φαγητού
 • δομές Υγείας

Και σε αυτή τη φάση της αναστολής εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον.

Η αναστολή λειτουργίας δεν περιλαμβάνει επίσης το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ' οίκον (ΚΑΔ 47.99.85.01).

Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους καταστηματάρχες.

Τι κλείνει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου

Αντίθετα, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου καθώς και κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Σημειώνεται ότι ειδικά για τα κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών εφόσον το επιθυμούν, μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν και το Σάββατο και την Κυριακή, με την αναστολή τους να ξεκινά από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Τέλος, αναστέλλεται και η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται όμως η παράδοση κατ' οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (take away) η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.

Τι θα ισχύσει με τον αθλητισμό

Όσον αφορά στον αθλητισμό επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

Οι οικονομικές ενισχύσεις

Όσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση να αποφύγει το καθολικό lockdown, δεν τα κατάφερε. Ειδικά για την Αττική, αφού στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα περιλαμβάνεται το 80% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, το lockdown αποτελεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Ωστόσο, θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση προς τους πολίτες, όπως και την άνοιξη αν και όπως ανακοινώθηκε τα ποσά θα διαφέρουν.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η οικονομική ενίσχυση προς τους πολίτες και τους εργαζόμενους που θα βρεθούν και πάλι σε αναστολή εργασίας, προβλέπονται:

 • Επίδομα 800, και όχι 534 ευρώ που ίσχυε έως και σήμερα, σε όσους μπουν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο.
 • Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες.
 • Επιδότηση 400 ευρώ εφάπαξ, σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που υπολογίζονται σε 130.000.
Θέμα:
Lockdown (361)
Tags:
SMS, Κυριάκος Μητσοτάκης, Επίδομα 534 ευρώ, επίδομα 800 ευρώ, επίδομα, επιχειρήσεις, καταστήματα, μήνυμα, μετακινήσεις, lockdown, COVID-19, πανδημία, κορονοϊός, μέτρα προστασίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK