03:00 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (408)
0 11
Βρείτε μας

Επανέρχεται στη ζωή μας το sms στο 13033. Οι κωδικοί μετακίνησης για τους έξι λόγους εξόδους από το σπίτι.

Επιστρέφει στη ζωή μας η αποστολή μηνύματος SMS στο 13033 για τις εξόδους από το σπίτι κατά τη διάρκεια του ολικού lockdown, που, ως γνωστόν, τίθεται σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 30 Νοεμβρίου, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε, προβλέπεται, όπως άλλωστε είχε γίνει και το δίμηνο Μαρτίου-Μαΐου στο προηγούμενο γενικό lockdown, περιορισμός στις μετακινήσεις.

Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινoύνται από τις 05:00 έως τις 21:00 για συγκεκριμένους λόγους και με τους εξής τρεις τρόπους:

  • Με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας. 
  • Με αποστολή sms στο 13033 με τον κωδικό για την αιτία της μετακίνησής τους και να έχει δοθεί η άδεια με απαντητικό μήνυμα.
  • Με χειρόγραφη βεβαίωση.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Για τα νομικά πρόσωπα, η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Πληροφορίες για τις ειδικές φόρμες μπορούν να βρουν οι πολίτες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης forma.gov.gr.

Οι κωδικοί μετακίνησης με SMS

Για την αποστολή sms για μεμονωμένες μετακινήσεις υπάρχουν έξι κωδικοί. Οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στο μήνυμα τον κωδικό, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Αυτόματα θα λαμβάνουν απαντητικό μήνυμα έγκρισης της μετακίνησης.

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Επίσης:

  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θέμα:
Lockdown (408)
Tags:
μέτρα προστασίας, Μέτρα, COVID-19, πανδημία, μετακινήσεις, κορονοϊός, SMS, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK