09:42 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (414)
0 06
Βρείτε μας

Λίγες ώρες πριν το καθολικό lockdown που θα ισχύσει από το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν καθώς τα νέα κρούσματα κινήθηκαν και σήμερα πάνω από τις 2.400.

Υποχρεωτικά με αρνητικό PCR μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη θα χρειάζονται όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα είτε αεροπορικώς είτε από τα χερσαία σύνορα, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου και οι Έλληνες θα χρειάζεται να έχουν συμπληρώσει φόρμα PLF 24 ώρες πριν το ταξίδι τους. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των προστίμων για τις παραβάσεις στο ζήτημα των μετακινήσεων στο πλαίσιο του lockdown

Τα πρόστιμα

Έτσι, σε 300 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση, για μη χρήση μάσκας και για μη τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση. Για παράβαση αναστολής λειτουργίας καταστήματος το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, ενώ τα φυσικά πρόσωπα θα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση.

Τι ισχύει για τους νεοσύλλεκτους στον στρατό

Για τους νεοσύλλεκτους ανέφερε ότι μπορούν να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς, με φύλλο πορείας. Για την επιστροφή, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από το κέντρο εκπαίδευσης.

Τι θα γίνει στο Πολυτεχνείο

Σε ό,τι αφορά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου θα γίνει με κατάθεση στεφάνων κατά μόνας από τα κόμματα. Υπενθύμισε ότι εορτασμοί δεν είχαν γίνει ούτε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα και την 28η Οκτωβρίου. 

Οι εξαιρέσεις για Σάμο και Καρδίτσα

Στη Σάμο που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα ισχύει το SMS για τις μετακινήσεις. Για την περιοχή της Σάμου και της Καρδίτσας θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου που αφορούν κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τι θα γίνει με τα κομμωτήρια σε Θεσσαλονίκη-Σέρρες

Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι τα κομμωτήρια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες δεν θα ανοίξουν το Σάββατο και την Κυριακή, όπως θα γίνει στην υπόλοιπη χώρα καθώς δεν πρέπει να διακοπεί το πλαίσιο το οποίο ισχύει ήδη στις δύο περιοχές.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, όσοι θέλουν να μεταβούν στα κομμωτήρια θα πρέπει να επιλέξουν τον κωδικό 2 για την αποστολή SMS.

Στην αρχή της ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι η καθημερινότητα αλλάζει δραστικά για τρεις εβδομάδες κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου «να συγκρατήσουμε το δεύτερο κύμα».

Για ποιους λόγους επιτρέπονται οι μετακινήσεις

Υπενθύμισε ότι σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας. Επιτρέπεται μόνο με εξαίρεση για έξι λόγους:

  1. εργασίας,
  2. σχολικούς,
  3. ιατρικούς,
  4. κηδείας,
  5. τροφοδοσίας και
  6. άθλησης ή βόλτας κατοικιδίου.

Το βράδυ η κυκλοφορία επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για εργασία, για έκτακτη ανάγκη και για βόλτα κατοικιδίου πέριξ του σπιτιού.

Θέμα:
Lockdown (414)
Tags:
COVID-19, lockdown, κορονοϊός, Νίκος Χαρδαλιάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK