02:51 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1830)
0 04
Βρείτε μας

Σήμερα στη χώρα μας σημειώθηκαν 12 νέοι θάνατοι. Μέσα στο θλιβερό νούμερο εντύπωση προκαλούν οι θάνατοι ασθενών που έχουν αρχίσει να χάνονται στις απλές κλίνες ή αλλιώς «κλίνες απλής νοσηλείας».

Το πιο λυπηρό παράδειγμα είναι μια 49χρονη που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη στο Ιπποκράτειο κι έχασε τη μάχη για τη ζωή. Όμως, στη σημερινή λίστα υπήρχαν κι άλλοι θάνατοι στις κλίνες απλής νοσηλείας:

  • Μία 81χρονη που νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα σε απλή κλίνη στο «Σωτηρία».
  • Μία 77χρονη που νοσηλευόταν και αυτή με υποκείμενα νοσήματα σε απλή κλίνη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπανικολάου.
  • Μία 80χρονη με υποκείμενα νοσήματα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ένας 78χρονος υποκείμενα νοσήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας κ.ά.

Το ότι μεγάλο μέρος της μάχης αυτή τη στιγμή δίνεται στις απλές κλίνες και πως οι απλές νοσηλείες αυξάνονται κατακόρυφα είναι γνωστό εδώ και καιρό.

Ο Πάνος Παπανικολάου, διευθυντής στο γενικό νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά και πρόεδρος των εργαζομένων εκεί μας εξηγεί πώς χάνονται αυτοί οι άνθρωποι στις απλές κλίνες:

«Αυτοί οι θάνατοι στις απλές κλίνες έχουν προκληθεί από δύο τινά. Το πρώτο είναι ο ασθενής με COVID να "βουλιάξει" πολύ απότομα και να μην προλάβουν καν οι γιατροί να τον διασωληνώσουν. Το δεύτερο είναι να τον διασωληνώσουν, αλλά μέχρι να μεταφερθεί σε COVID ΜΕΘ να έχει επιβαρυνθεί πια τόσο πολύ που το παιχνίδι να χάνεται. Δεν μπορείς πια να τον μεταφέρεις γιατί θα πεθάνει στη διαδρομή».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, το μεγάλο πρόβλημα με τις απλές κλίνες είναι, καταρχάς, η ανεπαρκής στελέχωση και κατά δεύτερον το γεγονός ότι από τον περασμένο Αύγουστο και μετά όπου φτιάχτηκαν πτέρυγες COVID μέσα σε όλα τα νοσοκομεία, αυτό έγινε με τρόπο πολύ πρόχειρο και με κάκιστες υποδομές.

Το αποτέλεσμα; Όπως σχολιάζει ο κ. Παπανικολάου:

«Οι υγειονομικοί κολλάνε πολύ εύκολα κορονοϊό μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Δεν υπάρχει καλός διαχωρισμός κρεβατιών, δεν υπάρχει προθάλαμος για να αλλάζει το προσωπικό τα γάντια και τις στολές όπως πρέπει, να περνάει από όλη τη σωστή και ενδεδειγμένη διαδικασία αποστείρωσης κτλ. όλα γίνονται πρόχειρα

Το ότι είναι προβληματική η διακομιδή στις ΜΕΘ [από ένα νοσοκομείο δηλαδή που δεν διαθέτει COVID ΜΕΘ να μεταφερθεί ο ασθενής σε ένα άλλο που έχει] είναι επίσης μια πραγματικότητα. Είναι χρονοβόρα, απαιτεί δύο γιατροί του νοσοκομείου να αφήσουν το πόστο τους στο νοσοκομείο, να βάλουν την ειδική ολόσωμη φόρμα και να μεταβούν στο άλλο νοσοκομείο μαζί με τον ασθενή [δεδομένου ότι τα ΕΚΑΒ δεν έχουν γιατρούς]. Όλα αυτά, δυσχεραίνουν πολύ τη διαχείριση των περιστατικών».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1830)
Tags:
διασωληνωμένοι, γιατροί, lockdown, κορονοϊός, COVID-19, νοσοκομεία, ΜΕΘ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK