10:28 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Lockdown (462)
0 20
Βρείτε μας

Νέους πονοκεφάλους για τους αγρότες φέρνει το καινούριο lockdown. Ποια είναι τα χειμερινά αγροτικά προϊόντα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε καλλιέργεια και μάζεμα.

Προβληματισμός των μεγάλων και μεσαίων αγροτικών συναιτερισμών αποτελεί το γεγονός ότι οι εργάτες γης που έρχονταν στην Ελλάδα από άλλα κράτη, κυρίως Αλβανία και Βουλγαρία, δεν μπορούν να βρεθούν πλέον στη χώρα μας.

Εκ των πραγμάτων ενδέχεται να υπάρξουν δυσκολίες στη χειμερινή παραγωγή.

«Όσοι παρέμειναν εδώ έχουν το δικαίωμα παραμονής έως ότου τελειώσει η προθεσμία τους. Στη συνέχεια εκτιμούμε ότι δεν θα μπουν άλλοι. Αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια και το μάζεμα των χειμερινών προϊόντων» τονίζει στο Sputnik ο Κώστας Ταμπακιάρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας.

Ανάμεσά τους τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια και η ελιά αλλά και λαχανικά που καλλιεργούνται όλο τον χρόνο.

«Αυτό αφορά κυρίως τη Νότια Ελλάδα, καθότι, στην περιοχή που βρισκόμαστε (σ.σ. Νάουσα) έχει ήδη ολοκληρωθεί η παραγωγική διαδικασία» προσθέτει. 

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι το πρόβλημα με τη μη είσοδο των ξένων εργατών γης ενδέχεται να δυσκολέψει την παραγωγή αν και εφόσον υπάρξει επέκταση της καραντίνας και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια αγροτικά σωματεία προσανατολίζονται στο να ζητήσουν εκ νέου μια έκτακτη νομοθετική ρύθμιση όπως αυτή του περασμένου Μαΐου, όταν -λόγω πανδημίας- δόθηκε η δυνατότητα σε εργοδότες που επιθυμούσαν να προσλάβουν πολίτες τρίτης χώρας για αγροτικές εργασίες. 

Τότε χρειαζόταν να αποστείλουν μια σειρά δικαιολογητικών ώστε να επιτραπεί η είσοδος των αλλοδαπών στη χώρα.

Όπως επισημαίνει ο Κ. Ταμπακιάρης, στην τρέχουσα καραντίνα, οι Έλληνες αγρότες μπορούν να μετακινηθούν κανονικά και αν έχουν παραγωγή εκτός νομού μπορούν να βρεθούν και στην περιοχή εκείνης της καλλιέργειας, προσκομίζοντας τα κατάλληλα δικαιολογητικά. 

Παράλληλα, ένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι η αντιμετώπιση του μεγέθους της κρίσης που έρχεται.

«Όλα ξεκινούν από το ότι αφού δεν λειτουργεί η εστίαση και ο τουρισμός, δεν υπάρχει κατανάλωση. Οπότε τα δικά μας προϊόντα θα περάσουν μια κρίση. Το ακριβές μέγεθος της ζημιάς θα κριθεί στο τέλος της καραντίνας, με κάποιο τρόπο, το κράτος πρέπει να μεριμνήσει και για εμάς» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας. 

Θέμα:
Lockdown (462)
Tags:
μετακινήσεις, καραντίνα, πανδημία, πορτοκάλι, αγροτικά προϊόντα, αγρότες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK