15:15 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Lockdown (382)
0 02
Βρείτε μας

Μετ' εμποδίων πηγαίνει και η δεύτερη ημέρα της τηλεκπαίδευσης αφού μπορεί κάποια σχολικά τμήματα να συνδέθηκαν πολλά άλλα, όμως, και πάλι δεν τα κατάφεραν.

Ιδού μερικά από όσα σημειώνουν από το πρωί καθηγητές από όλη την Ελλάδα στην ομάδα «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση» στο Facebook, η οποία κάνει από χθες monitoring των προβλημάτων:

  • «Από την εφαρμογή μπαίνει κανονικά, από τον browser έχει πρόβλημα».
  • «Τρίωρο κανονικά....όχι όμως όλοι οι συνάδελφοι...eclass αδύνατη η πρόσβαση.... -Ηράκλειο Κρήτης».
  • «Βοιωτία: Μια από τα ίδια και σήμερα. Επιμένουν ακόμη ότι δεν φταίει το authentication του ΠΣΔ;»
  • «Από Κρανίδι ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Είχα πρόβλημα μέχρι τις 9 δεν μπήκε καθόλου. Μετά μόνο κάποιοι μαθητές είχαν προβλήματα με την σύνδεση τους και μπαινόβγαιναν».
  • «Στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης δουλεύει κανονικά από το πρωί».

Και μερικά ακόμα προβλήματα:

  • «Από τις 9 η ώρα προσπαθούσα να μπω, καθώς είχα μάθημα τρίτη ώρα και δεν με έβαζε μέσα. Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες στην συνέχεια απέβησαν επίσης άκαρπες. Από Δυτική Θεσσαλονίκη».
  • «Ιθάκη: 4η ώρα μπήκα μέσω της εφαρμογής (μέσω ΠΣΔ έχει πέσει), αλλά τα παιδιά δεν μπορούσαν να μπουν. Αυτά έβλεπαν ότι περίμεναν στο λόμπι και εγώ τίποτα! Δεν μου ήρθε το μήνυμα ότι κάποιος είναι στην αναμονή... Περίεργα πράγματα... Τώρα περιμένω να ξεκινήσει η 5η ώρα με άλλο τμήμα. Εγώ ξεκίνησα το καινούργιο μάθημα. Θα δω εάν τα παιδιά τα καταφέρουν».

Σε επικοινωνία που είχε το Sputnik με το Υπουργείο Παιδείας, ακούσαμε ότι το πρόβλημα αφορά και πάλι την Cisco και πως έχει και πάλι ευρωπαϊκές διαστάσεις. Σημειώνεται εδώ πως, σύμφωνα με τον live χάρτη προβλημάτων του downdetector.gr, η Ελλάδα φαινόταν και πάλι στο κόκκινο και ειδικά στις εξής περιοχές: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αγρίνιο. Άλλες –Πελοπόννησος, π.χ, Ιωάννινα ή/ και Εύβοια– φαίνονται «καθαρές». Σημειώνεται επίσης ότι στις 12:30, σύμφωνα με τον live χάρτη αναφοράς προβλημάτων που προαναφέρθηκε, το πανευρωπαϊκό πρόβλημα φαινόταν να είναι κατά βάση… ελληνικό (προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και σε περιοχές της Γερμανίας αλλά και στην Ελβετία). Το downdetector.gr λειτουργεί με βάση αναφορές μεμονωμένων χρηστών και δεν είναι επίσημος ιστότοπος της Cisco.

Στο κόκκινο η Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό live χάρτη προβλημάτων στις 10:49 το πρωί της Τρίτης 10 Νοεμβρίου 2020
© Φωτογραφία : downdetector.gr
Στο κόκκινο η Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό live χάρτη προβλημάτων στις 10:49 το πρωί της Τρίτης 10 Νοεμβρίου 2020

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντως, τεχνικές αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από αύριο στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προκειμένου να αποφευχθεί νέο πρόβλημα.

Από το Υπουργείο Παιδείας μας είπαν είπαν επίσης πως το πρόβλημα σημειώθηκε γύρω στις 10:00, αλλά από τις 11:30 είχε ήδη αποκατασταθεί. Σε ερώτησή μας για την πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και τα προβλήματα που αναφέρουν οι καθηγητές ότι αντιμετωπίζουν όταν προσπαθούν να συνδεθούν με τους κωδικούς τους για να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια το Webex, παραδέχτηκαν ότι όντως υπήρξε πρόβλημα με τη διαδικασία log in-authentication στην πλατφόρμα, αλλά πως αυτό είχε ήδη λυθεί. Επίσης σημείωσαν πως οι καθηγητές μπορούσαν να μπουν με link στην πλατφόρμα του Webex.

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες που λάβαμε εμείς από τους καθηγητές, με τους οποίους συνομιλήσαμε και χθες, ήταν διαφορετικά. Ο Γιάννης Κάπουας, καθηγητής Πληροφορικής στο 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου μας είπε πως και σήμερα μόνο η 1η διδακτική ώρα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο του ενώ μέχρι τις 12:30 κανένα άλλο τμήμα δεν είχε πραγματοποιήσει καμία άλλη διδακτική ώρα πλην της πρώτης. Άλλη μια μέρα χάθηκε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έπεσε το σχολικό δίκτυο. Για τους καθηγητές το μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι δεν μπορούν να πιστοποιηθούν στο ΠΣΔ».

Για κατάσταση μπάχαλο μάς μίλησε και η καθηγήτρια στο 5ο ΓΕΛ Αθήνας, Γεωργία Βαλωμένου. Όπως είπε στο Sputnik: «Στις 12:15 μετά από πολλή ώρα άνοιξε η πλατφόρμα του ΠΣΔ και έβαλα τα στοιχεία μου. Μου είπε "access denied". Στο μεταξύ κάνω μάθημα στο Messenger, κλήση από το κινητό και το power point το στέλνω με print screen….»

Σημειώνεται τέλος, ότι τα ιδιωτικά σχολεία προχωρούν χωρίς εμπόδια στην τηλεκπαίδευση. Όπως τονίζει η ΟΙΕΛΕ -Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας- σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες, αλλά ακόμη κι αυτά που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα του Υπουργείου, την άλλαξαν μέσα στην ημέρα. Βέβαια, το μέγα ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι εάν τα ιδιωτικά σχολεία έχουν "παραμετροποιήσει" ή έχουν προλάβει να "παραμετροποιήσουν", όπως προβλέπει η απόφαση, την επιλεγείσα πλατφόρμα, ώστε να είναι συμμορφωμένα με τον GDP».

Θέμα:
Lockdown (382)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, μαθητές, Υπουργείο Παιδείας, τηλεκπαίδευση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK