02:19 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1785)
0 05
Βρείτε μας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε, μαζί με την καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, για την εικόνα του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και συγκεκριμένα για το μείζον ζήτημα των κλινών ΜΕΘ.

«Δυστυχώς δεν προσέξαμε» ανέφερε για τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και έκανε λόγο για τεράστια διασπορά του κορονοϊού καθώς η θετικότητα φτάνει το 32% σήμερα. 

Σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας η μεγάλη διασπορά και όχι περίθαλψης και ζήτησε όλοι να προβληματιστούν για το «πώς συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό».

«Αυτό εξηγεί και το lockdown αλλά πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι πλέον αναπτύσσεται ειδικό σχέδιο μάχης με 50 κλίνες ειδικών μονάδων που μπαίνουν στη μάχη από αύριο για τις ανάγκες στη βόρεια Ελλάδα όπου σήμερα υπάρχουν 233 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και με αυτή την τρίτη φάση δίνεται η δυνατότητα να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία.

Κορονοϊός Θεσσαλονίκη
© Φωτογραφία : Υπουργείο Υγείας
Κορονοϊός Θεσσαλονίκη

Χαρακτήρισε «αφόρητα ντροπιαστικά fake news» τα όσα ακούγονται ότι γίνεται επιλογή ασθενών και επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για λαϊκίστικη προσέγγιση.

Αναφερόμενος συνολικά στις κλίνες ΜΕΘ ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες και τον Νοέμβριο οι κλίνες έχουν ανέλθει σε 1.082, ενώ θα προστεθούν άλλες 234 έως το τέλος του έτους.

Κλίνες ΜΕΘ τον Νοέμβριο
© Φωτογραφία : Υπουργείο Υγείας
Κλίνες ΜΕΘ τον Νοέμβριο

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μηδενική αναμονή για ΜΕΘ, άσχετα από την αιτία, αν δηλαδή πρόκειται για κορονοϊό ή άλλη ασθένεια είτε τροχαίο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ενώ τέτοια περίοδο τα χρόνια προ κορονοϊού υπήρχε αναμονή 30-35 ασθενών για κρεβάτι σε ΜΕΘ σήμερα, εν μέσω πανδημίας, η αναμονή είναι μηδενική.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν δημιουργηθεί και 4.590 απλές κλίνες COVID-19, ενώ στην πρωτοβάθμια φροντίδα γίνεται το 30% των τεστ που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν κατευθύνονται στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια τεστ για τον κορονοϊό, PCR και rapid test. Τον Μάρτιο υπήρχε η δυνατότητα για 982 τεστ την ημέρα, ενώ τον Νοέμβριο υπάρχει δυνατότητα για 22.492 τεστ την ημέρα.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ που είναι πλέον 500 και αποτελούν ελληνική πατέντα καθώς δεν υπάρχουν αλλού. Έχουν πραγματοποιήσει 13.500 αποστολές και μέχρι σήμερα έχουν διεξάγει 450.000 τεστ, βοηθώντας στην αποφόρτιση του συστήματος.

Επαγγελματίες Υγείας
© Φωτογραφία : Υπουργείο Υγείας
Επαγγελματίες Υγείας

Ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, ενώ έκανε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρχαν 88.690 επαγγελματίες υγείας, ενώ τον Νοέμβριο 2020 είναι 100.984.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1785)
Tags:
COVID-19, ΜΕΘ, μονάδα εντατικής θεραπείας, κορονοϊός, Βασίλης Κικίλιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK