03:08 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Lockdown (454)
0 30
Βρείτε μας

Ο αντίκτυπος της πανδημίας και τα νοθευμένα μέλια φαίνεται να αποτελούν τον διπλό κίνδυνο που αντιμετωπίζει το ελληνικό μέλι. Τι αναφέρει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων.

Μπορεί οι μελισσοκόμοι να γλίτωσαν το δύσκολο σενάριο της καραντίνας του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου το οποίο, όπως είχαν εκτιμήσει, θα κατέστρεφε πολλούς από αυτούς οριστικά, ωστόσο το νέο lockdown αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση του ελληνικού μελιού. Αυτό εκτιμά o Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, μιλώντας στο Sputnik.

«Επειδή το 70%-80% της παραγωγής διακινείται χέρι με χέρι, αυτή τη στιγμή αρκετό κομμάτι της θα παραμείνει χωρίς να διατεθεί».

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, αποτελεί τεράστια ανάγκη η ένταξη του κλάδου της μελισσοκομίας στους πληττόμενους ΚΑΔ από την πανδημία.

Οι φετινές απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την περίοδο της πρώτης καραντίνας, δεν βοήθησαν τους μελισσοκόμους να προχωρήσουν στην παραγωγή των ανοιξιάτικων μελιών.

«Κάποιοι μελισσοκόμοι έβγαλαν με μεγάλη δυσκολία τα έξοδα της χρονιάς. Κανείς δεν πήρε αποζημιώσεις. Όταν κάποια στιγμή καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους, μας είπαν ότι μπορούσαμε να μετακινηθούμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά τους περιορισμούς για την κυκλοφορία. Ωστόσο δεν άφησαν κανένα να μπει σε καράβι για την Εύβοια ή τη Θάσο, δύο από τους πιο σημαντικούς τόπους για τη μελισσοκομία. Και αυτό τελικά είχε τεράστιες συνέπειες στην παραγωγή».

Όσον αφορά πάντως την παραγωγή του μελιού, αναφέρει ότι η πολιτική ηγεσία έχει μεριμνήσει αυτή τη φορά για τις μετακινήσεις τους εκτός νομού.

Το δεύτερο πρόβλημα με το ελληνικό μέλι

Παράλληλα, ο κ. Ντούρας αναδεικνύει ένα ακόμα πρόβλημα με το μέλι.

«Στα σούπερ μάρκετ πωλείται το φθηνό μέλι που δεν είναι ελληνικό, αλλά βαφτίζεται ως ελληνικό. Απομιμήσεις μελιών με καραμελόχρωμα που στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν από τα σιρόπια, χαρακτηρίστηκαν ως "μη ασφαλή" και κλήθηκαν να αποσυρθούν από τα ράφια. Τα ελληνικά μέλια δεν έχουν καμία σχέση με καραμελόχρωμα, το οποίο είναι επικίνδυνο και απαγορεύεται σαν πρόσμιξη στο μέλι» αναφέρει.

Άλλωστε, ο ΕΦΕΤ ανακαλεί συνεχώς μέλι από διάφορες εταιρείες ως ακατάλληλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για τη νοθεία του μελιού» έτους 2020.

«Ελπίζω η κυβέρνηση αυτή τη φορά να λάβει δραστικά μέτρα, επειδή όπως πληροφορούμαι κάποιοι κωδικοί ξαναβγήκαν στα ράφια. Πρέπει να καταλάβουν ότι δημιουργείται πολλαπλή ζημιά και για τον καταναλωτή και για τον Έλληνα παραγωγό» καταλήγει ο κ. Ντούρας.

Θέμα:
Lockdown (454)
Tags:
καραντίνα, πανδημία, μελισσοκόμος, μελισσοκομία, μέλισσες, Μέλισσες, μέλι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK