09:11 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Lockdown (413)
0 11
Βρείτε μας

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας έκλεισαν λόγω του lockdown και οι μαθητές «μπαίνουν» στις τάξεις τους μέσω των υπολογιστών από τα σπίτια τους. Δύο από αυτούς, μια μαθήτρια Γ' Λυκείου που ετοιμάζεται για Πανελλαδικές κι ένας μαθητής Β' Γυμνασίου, μας περιγράφουν την εμπειρία τους από την τηλεκπαίδευση.

Από το σπίτι τους και μπροστά από έναν υπολογιστή καλούνται χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας να συνεχίσουν το σχολείο μέσα από την τηλεκπαίδευση δεδομένου του lockdown που έχει επιβληθεί στην επικράτεια. 

Έτσι, το πρωί οι μαθητές ανοίγουν τους υπολογιστές τους, δίνουν το «παρών» για τις απουσίες, κλείνουν κάμερες και μικρόφωνα και παρακολουθούν τα μαθήματά τους.

Πέραν των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τη Δευτέρα όταν «κράσαρε» το σύστημα και «έπεσε» η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι μαθητές περνούν σχεδόν τη μισή τους μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή για τα μαθήματα του σχολείου.

«Κλειδί» για την τηλεκπαίδευση ο κατάλληλος εξοπλισμός

Για την 17χρονη Αλεξάνδρα Ατματζίδου, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου σε σχολείο της Πολίχνης Θεσσαλονίκης, η χρονιά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα διαγωνιστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις έχοντας επιλέξει τη θετική κατεύθυνση.

Η τηλεκπαίδευση, όπως είπε στο Sputnik, την έχει «αποσυντονίσει» σε έναν βαθμό. Ωστόσο, όπως επισήμανε, οι καθηγητές των μαθημάτων κατεύθυνσης έχουν εφοδιαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να κάνουν ευκολότερο το μάθημα και τις παραδόσεις για τους μαθητές τους.

«Στο δικό μας σχολείο, οι καθηγητές των μαθημάτων κατεύθυνσης, που εμένα αυτοί με νοιάζουν για τις πανελλαδικές, έχουν προμηθευτεί γραφίδα, οπότε μπορούν να γράφουν κι εμείς να βλέπουμε ταυτόχρονα αυτό που γράφουν. Οπότε με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο εύκολο το μάθημα και μπορούμε να προχωράμε, κάνοντας τη θεωρία και τις ασκήσεις» περιέγραψε η Αλεξάνδρα προσθέτοντας ότι οι καθηγητές κοινοποιούν στους μαθητές το υλικό, ενώ τους στέλνουν και επιπλέον ασκήσεις.

Ένα πρόβλημα που εντοπίζει η 17χρονη μαθήτρια της Γ' Λυκείου είναι στο μάθημα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας επειδή «είναι ένα μάθημα που είναι καλύτερο μέσα στην τάξη κι από τη στιγμή που δεν είχε φτιαχτεί ακόμα το e-class για να βλέπουμε τα κείμενα, αναγκαστικά βλέπαμε το κείμενο μόνο την ώρα του μαθήματος και μετά δυσκολευόμαστε να κάνουμε τις ασκήσεις στο σπίτι».

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα, το επίπεδο της διαδραστικότητας, δηλαδή οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις μεταξύ μαθητών και καθηγητών είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, ενώ η συναναστροφή με τους συμμαθητές της καλύπτεται μέσω... των μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάθημα 40 λεπτών μέσω PC

Για τον 13χρονο Άγγελο-Θεοχάρη Γερακαρίτη, μαθητή Β' Γυμνασίου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκη, η διαδικτυακή αίθουσα που καλείται να συμμετάσχει έχει χρόνο ζωής μόλις λίγων ημερών.

Το πρωί οι καθηγητές παίρνουν κανονικά απουσίες και μετά η παρακολούθηση γίνεται με τους μαθητές να έχουν κλειστές κάμερες και μικρόφωνα.

«Το σύστημα της τηλεκπαίδευσης έχει κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (σ.σ. εννοεί την προηγούμενη σχολική χρονιά και τα μαθήματα που έγιναν στην πρώτη καραντίνα). Καταρχάς υπάρχει η σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση. Η ασύγχρονη είναι αυτή που ο καθηγητής θα "ποστάρει" κάτι σε ένα site κι εμείς θα το πάρουμε από εκεί και η σύγχρονη είναι αυτή που θα κάνουμε βιντεοκλήση. Τώρα ευτυχώς κάνουμε μόνο με βιντεοκλήση. Χτες (σ.σ. τη Δευτέρα) είχαμε ένα τεχνικό πρόβλημα και καθόμασταν πόση ώρα εκεί να περιμένουμε χωρίς να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θεωρώ ότι το Webex δεν είναι και το πιο καλό πρόγραμμα για να χρησιμοποιηθεί αφού -όπως αποδείχτηκε- δεν άντεξε τα άτομα που είναι στην Ελλάδα» περιέγραψε. 

Στην τάξη του Άγγελου-Θεοχάρη φοιτούν 20 μαθητές οι οποίοι κάθε πρωί δίνουν το «παρών» στη διαδικτυακή τους τάξη κάνοντας χρήση των υπολογιστών από τα σπίτια τους.

«Το μάθημα διαρκεί 40 λεπτά και μετά έχουμε 10 λεπτά διάλειμμα» τόνισε, προσθέτοντας ότι η διαδραστικότητα μεταξύ καθηγητών και μαθητών είναι σε καλό επίπεδο.

Μέσω διαδικτύου και το μάθημα της Γυμναστικής

Από τα μαθήματα δεν έχει αφαιρεθεί η γυμναστική που όπως είπε ο 13χρονος μαθητής γίνεται κι αυτή διαδικτυακά με τη διαφορά ότι πλέον οι μαθητές παρακολουθούν τον γυμναστή να τους μιλά για την αξία της γυμναστικής και άλλες θεωρίες που αφορούν την άσκηση.

Πάντως η τηλεκπαίδευση δεν έχει διακόψει κάτι που πάντα γινόταν και θα γίνεται στις τάξεις την ώρα των μαθημάτων, δηλαδή τα σχόλια μεταξύ των μαθητών. Μόνο που τώρα κι αυτά γίνονται διαδικτυακά.

«Άμα βαριόμαστε στην παράδοση, μιλάμε τα παιδιά μεταξύ μας με μηνύματα μέσω Instagram» αποκάλυψε ο Άγγελος-Θεοχάρης.

Θέμα:
Lockdown (413)
Tags:
Νίκη Κεραμέως, Λύκειο, Γυμνάσιο, μαθητές, τηλεκπαίδευση, lockdown, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK