08:55 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (412)
0 43
Βρείτε μας

Κατά της επιβολή lockdown ως μεθόδου ανάσχεσης της πανδημίας τάσσεται ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και πληθυσμιακής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στις ΗΠΑ, Τζον Ιωαννίδης.

Ο κ. Ιωαννίδης, μιλώντας στο MEGA, χαρακτήρισε τη μέτρηση των κρουσμάτων «επίπλαστο μέτρο» για την κατανόηση του επιδημικού κύματος.

«Και στην Ελλάδα, και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχουμε δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης. Περιμένουμε να δούμε πόσα κρούσματα θα διαγνώσουμε από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή από σπασμωδικές περιπτώσεις λήψεις σε πλατείες. Όμως αυτό δεν μας δίνει την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη του επιδημικού κύματος. Το επιδημικό κύμα καθορίζεται από σωρεία άλλων μέτρων που λαμβάνονται όπως η διατήρηση φυσικών αποστάσεων, χρήση μάσκας, τήρηση υγιεινής. Μπορεί το επιδημικό κύμα με την βοήθεια αυτών των μέτρων να καμφθεί» τόνισε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, είπε πως δεν θα του προκαλούσε έκπληξη «αυτή τη στιγμή περίπου 400.000 με 1.000.000 Έλληνες έχουν μολυνθεί με κορονοϊό. Με σαφώς υψηλότερα ποσοστά σε βόρεια Ελλάδα και αρκετά υψηλά ποσοστά στην Αττική».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι το πρώτο επιδημικό κύμα που έπληξε την Ελλάδα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο ήταν 100.000 κρούσματα.

«Τυφλή λύση το lockdown»

Ο ίδιος τάχθηκε ενάντια στην επιβολή lockdown ως μέθοδο ανάσχεσης της πανδημίας, εξηγώντας πως όταν μπαίνει κάποιος στον φαύλο κύκλο του lockdown, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι σε 15-20 μέρες θα ξανανοίξει, αναφερόμενος και στις σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των πολιτών.

«Το lockdown είναι τυφλή λύση και έχεις πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες. Όχι μόνο στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά και στην υγεία. Έχει πολλές αρνητικές συνέπειες σε όλα τα άλλα νοσήματα, πέρα από τον κορονοϊό. Το lockdown δεν πετυχαίνει κάτι περισσότερο από όσα μπορούμε να πετύχουμε με άλλα στοχευμένα μέτρα, και πιθανόν χειροτερεύει τα πράγματα» σημείωσε.

«Όταν κάνουμε lockdown, ποτέ δεν είναι πλήρες lockdown. Ένα 50% του πληθυσμού εργάζεται σε απαραίτητες εργασίες, δουλεύει, κινείται, θα γυρίσει σπίτι του και ενδεχομένως να μολύνει και ευάλωτες ομάδες. Όταν μπαίνει κάποιος στον φαύλο κύκλο του lockdown, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι σε 15-20 μέρες θα ξανανοίξει» πρόσθεσε.

Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, το 50% του πληθυσμού ανέπτυξε άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα 25% των ανθρώπων 18-24 χρονών είχαν αυτοκτονικές διαθέσεις.

«Ακόμα και αν δεν αυτοκτονήσουν, θα βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης δυσλειτουργίας ψυχικής και κοινωνικής».

«Θετικές οι ανακοινώσεις της Pfizer - Νωρίς ακόμη»

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της Pfizer για το ότι το εμβόλιο του κορονοϊού έχει 90% αποτελεσματικότητα, ο καθηγητής τόνισε πως πρόκειται για θετικό νέο που αφήνει μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία, αν και είναι ακόμη νωρίς.

«Όμως είναι ακόμα νωρίς, είναι μόνο μια ανακοίνωση. Υπάρχει το πρόβλημα της κατάρας του νικητή. Κάποιος που ανακοινώνει ενθουσιαστικά αποτελέσματα πολύ νωρίς, μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα όσο η αρχική ανακοίνωση. Όταν ξεκινάμε από 90%, ακόμα και αν βρεθούμε στο 70% ή 60%, θα εξακολουθεί να είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο».

Θέμα:
Lockdown (412)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK