09:27 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1770)
0 12
Βρείτε μας

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό τον κλοιό του δευτέρου κύματος της πανδημίας και μετά από οκτώ ημέρες lockdown η θετικότητα των κρουσμάτων παραμένει στο 32%. Τα κρούσματα θα μειωθούν από την ερχόμενη Δευτέρα εκτιμά ο καθηγητής Μιχάλης Δερμιτζάκης, όχι όμως και η πίεση στα νοσοκομεία.

Οκτώ ημέρες έχουν περάσει από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου που η Θεσσαλονίκη μπήκε σε ολικό lockdown ενώ είχε προηγηθεί το κλείσιμο της εστίασης την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά η θετικότητα, όπως ανακοινώθηκε και από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, παραμένει υψηλή και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας όπου είναι κέντρο αναφοράς COVID-19 βρίσκεται στο 32%.

Να σημειωθεί ότι την υψηλή θετικότητα είχε περιγράψει στο Sputnik, στις 3 Νοεμβρίου, η διευθύντρια του Εργαστηρίου, κα Άννα Παπά-Κονιδάρη, τονίζοντας ότι καθημερινά φτάνουν στο εργαστήριο από τα νοσοκομεία περίπου «600 δείγματα» εκ των οποίων σχεδόν «το 1/3 είναι θετικά».

Ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Sputnik, εκτίμησε ότι η Θεσσαλονίκη θα δει να μειώνονται τα κρούσματα από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες που εφαρμόστηκε το lockdown στη Θεσσαλονίκη, οπότε η κάμψη θα φανεί από τη Δευτέρα. Από τις 3 Νοεμβρίου που εφαρμόστηκε το lockdown στη Θεσσαλονίκη έχουν περάσει οκτώ ημέρες, οπότε είναι ακόμα νωρίς και δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματα του lockdown. Η κάμψη θα φανεί από την επόμενη Δευτέρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει αποτελέσματα πιο νωρίς (σ.σ. μείωση θετικών κρουσμάτων) περίπου «πέντ' έξι ημέρες πιο νωρίς» σε σχέση με το γενικό lockdown που εφαρμόστηκε μετέπειτα στην υπόλοιπη επικράτεια.

Η εκτίμηση του κ. Δερμιτζάκη για την πορεία του δεύτερου κύματος στην Ελλάδα που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown είναι ότι «ακόμα θα αυξάνονται οι νεκροί και οι διασωληνώσεις για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες τουλάχιστον».

«Διότι το αποτέλεσμα στους νεκρούς φαίνεται 3-4 εβδομάδες αργότερα από τη μέρα που ξεκινούν τα μέτρα. Τα κρούσματα (σ.σ. εννοεί μείωση) είναι μετά από δύο εβδομάδες γιατί αυτός είναι ο κύκλος. Οπότε, για παράδειγμα, αν απομονώσουμε τη Θεσσαλονίκη ως μονάδα που έχει οκτώ ημέρες το lockdown, για τουλάχιστον ακόμα 10-15 ημέρες θα υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η πίεση θα είναι στο σύστημα υγείας για τουλάχιστον 3 εβδομάδες ακόμα. Επομένως εγώ δεν είμαι καθόλου ήσυχος για την κατάσταση» τόνισε ο ίδιος.

Ο καθηγητής που ζει στη Γενεύη ανέφερε ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ άσχημη χαρακτηρίζοντάς την ως «καταστροφή», ενώ είπε ότι αν συγκριθεί με τη χώρα μας, τότε «η Ελλάδα είναι παράδεισος».

«Έχει γεμίσει το νοσοκομείο και οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Όποιος νέος ασθενής προκύψει τον στέλνουν στη Βέρνη ή στη Ζυρίχη. Έχουμε περίπου 5%-10% του πληθυσμού που ανά πάσα στιγμή είναι θετικοί κι έχουν χάσει τον έλεγχο ακόμα και να ειδοποιούν. Δεν συγκρίνεται εδώ με την Ελλάδα. Αν το συγκρίνουμε, η Ελλάδα είναι παράδεισος» κατέληξε.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1770)
Tags:
lockdown, Θεσσαλονίκη, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK